PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Coupage de Alicia


Alicijina kupaža, koju potpisuje osobno vlasnica male obiteljske vinarije Conde de Valicourt dobivena je od tradicionalnih katalonskih sorti grožđa: xarel-lo, macabeo i parellada. Nakon berbe i prerade grožđa, vino odležava na kvascima u boci 30 mjeseci

U ove tople ljetne dane Karin i ja volimo kraj radnog dana završiti čašicom pjenušca, udobno zavaljeni na terasi s pogledom na trepereća svjetla od Pule do Brijuna. Zbog prirode našeg posla redovito kušamo različite tipove vina među kojima su nam pjenušci vrlo dragi, a među njima posebnu poziciju zauzima cava. Za one koji nisu upućeni, cava nema veze s rudnikom ili kofeinskim napitkom već je to pjenušavo vino iz Španjolske s oznakom DO ili Denominacion de Origen.

Samo vina proizvedena tradicionalnom metodom vrenja u boci mogu biti označena "cava", a one proizvedene drugim postupcima mogu se nazvati samo pjenušava vina ili "vinos espumosos". Otprilike 95 posto cijele proizvodnje cave nalazi se u području Penedesa u Kataloniji, a glavni centar je gradić Sant Sadurni d'Anoia. Prekrasan kraj koji smo imali priliku posjetiti 2014. godine i spada u red onih posjeta nakon kojih si kažete: ?Ovdje se moram vratiti?. Najpoznatiji proizvođači cave jesu globalno poznati brandovi Codorniu i Freixenet, od kojih je ovaj potonji već dugo prisutan na hrvatskom tržištu. Penedes je stoljećima snažno vinogradarsko područje, a po uzoru na francusku vinorodnu regiju Šampanj, godine 1872. napravljene su prve boce cave. Nažalost, 1887. godine ovaj je kraj snažno pogođen filokserom, ali Penedes se brzo oporavio i snažno krenuo naprijed. Dugi niz godina su proizvođači Cave zbog marketinških trikova na boce pisali "Spanish Champagne," no od 1986. godine i ulaska Španjolske u EU, to nije dozvoljeno.

foto

Nedavno smo kušali nekoliko različitih cava te mi je pažnju privukla cava iz male obiteljske vinarije Conde de Valicourt. Vlasnik ove vinarije je obitelj Montserrat, a otac Pedro je svoje prve boce cave napunio godine 1922. Moderna povijest počinje 1940. godine kad njegov sin Pedro mlađi pokreće ozbiljnu proizvodnju pod brandom Conde de Valicourt.

Danas vinarijom upravlja unuk i sin Mart?n Pedro Montserrat uz pomoć supruge Alicije Segura. Ova vinarija spada u red najmanjih proizvođača cave u Sant Sadurni d'Anoia, godišnje se tu maksimalno proizvede 75.000 butelja pjenušca. Martin Pedro kao vlasnik podruma kontrolira većinu poslova u vinogradu i podrumu te sve prolazi kroz njegove ruke, dok supruga Alicia odrađuje marketing i kompletnu prodaju, kako za poslovne, tako i za privatne klijente.

Ovaj podrum na tržište plasira sedam etiketa pjenušca te nekoliko etiketa mirnih vina koje odrađuju uz pomoć partnerskih vinarija iz drugih DO-a. Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihove cave "Coupage de Alicia" ili Alicijina kupaža, koju potpisuje osobno vlasnica vinarije. Ova cava dobivena je od tradicionalnih katalonskih sorti grožđa: xarel-lo, macabeo i parellada. Nakon berbe i prerade grožđa, vino odležava na kvascima u boci 30 mjeseci. Pjenušac krasi lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u čašu iz nje izlazi solidan broj sitnih mjehurića i čini jako lijepu perlažu. Na prvo mirisanje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Prvo se osjeća nota kvasca, meda od bagrema te nota kroasana i maslaca. Na drugo mirisanje dolazi mi nota suhih keksa s bademima i nota zrele breskve, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je veoma suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima dobru svježinu i mineralnost te srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa u ustima mu je djelomično trajna. Kakvoća je fina, vino ima dobru harmoniju, u pravoj je formi za pijenje. Na aftertasteu javlja se nota zrele zelene jabuke. Ova cava enogastronomski paše uz široki izbor jela, ja sam se odlučio za rižoto s plodovima mora.

Ime vina: Coupage de Alicia, brut natur Gran Reserva

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Conde de Valicourt

Lokacija: Sant Sadurni d'Anoia/Katalonija

Temperatura serviranja: 6-8 C

Gastro preporuka: Rižoto s plodovima mora.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Veritas Champagner glass.

Cijena (mpc): 10,00 eura (www.decantolo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater