PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Merlot Teraboto


Vinogradi se nalaze na sjevernoj strani Vodnjana, a zasađeni su na plitkoj crvenici. Od sortimenta imaju malvaziju istarsku, teran, merlot i muškat žuti i proizvode oko 24 tisuća litara vina

Fešte su pasale, godišnji odmori se privode kraju i život se polako na našem lijepom malom poluotoku vraća u normalu. Hotelijeri, ugostitelji te mali iznajmljivači počinju se spremati za sezonu koja samo što nije, a početak se ravna po Uskrsu koji ove godine pada već 12. travnja. Vinari paze i maze svoja vina, jer će ovih dana početi prva predstavljanja u obliku raznih "en premiera" berbe 2019. i polako kalkuliraju kad će prva svježa bijela vina iz inoxa puniti u boce.

Kraj prošle 2019. godine bio mi je vrlo zanimljiv po nekim jako dobrim vinskim degustacijama u kojima sam sudjelovao. Jedna takva održana je treću godinu za redom u organizaciji vodnjanske udruge poljoprivrednika Agroturist u obnovljenoj staroj vodnjanskoj vagi ili po domaći u Pezi. Od početka je postojala ideja da na ovim degustacijama paralelno uspoređujemo vina Vodnjanštine s biranim vinima iz drugih dijelova Hrvatske, Europe ili pak Novoga svijeta. Najbolje ćemo znati koliko neko naše vino vrijedi ako ga u istome trenutku usporedimo s nekim drugim vinom sličnih karakteristika i cjenovnog ranga. Udruga Agroturist osnovana je 1995. godine s ciljem razvoja, širenja i unapređivanja poljoprivredne proizvodnje Vodnjanštine. S početnih 25 članova udruga danas broji njih preko 300, a veliki naglasak daje se na edukaciju članova te podizanje standarda proizvodnje kao i na nabavku sadnoga materijala te organizaciju raznih smotri.

Nova etiketa

Jedan od vinara koji je uvijek zastupljen na našim radionicama je i mala vodnjanska obiteljska vinarija Teraboto. Na degustaciji smo kušali njihov merlot iz berbe 2018. i usporedili ga s jednim finim argentinskim malbecom iz berbe 2017. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje upravo tog merlota.

Teraboto ili zapravo Taraboto je ime toponima u blizini kojeg se nalaze vinogradi o kojima brinu obitelji Pereša i Vitasović te su po imenu toponima nazvali svoj brend. Teraboto kao brend je nastao 2000. godine, a danas obrađuju tri hektara vinograda i oko 700 maslina.

U vinogradu od sortimenta imaju malvaziju istarsku, teran, merlot i muškat žuti, vinogradi se nalaze na sjevernoj strani grada, a zasađeni su na plitkoj crvenici. Upravo ove godine napravljen je i redizajn etiketa za sva četiri vina iz ponude, a etiketa je vrlo elegantna te je krase motivi staroga Vodnjana i nadaleko poznati zvonik. Godišnja proizvodnja podruma Teraboto je oko 24.000 litara vina od čega manji dio ide u rinfuzu.

foto

Merlot je u 2018. pobran u drugoj polovici rujna. Nakon berbe odrađena je maceracija od sedam dana, a nakon toga vino je osam mjeseci provelo u inoxu te potom još par mjeseci pred puštanje na tržište u boci. Treba istaknuti da su i jedan dio ostavili da odležava u rabljenim barrique bačvicama te će se ono uskoro puniti u boce.

Karakteristike

Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto, a na mirisu se polako otvara i nije mu potrebna prevelika čaša. Na prvo mirisanje dolazi mi nota šumskog voća u obliku svježe borovnice koju prati nota crnoga ribizla i mala zemljana nota. Kasnije se javlja mala nota crnoga papra koji prati nota zvjezdanog anisa i potom mala nota sladića, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine i mekane tanine te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima djelomično trajna. Fine je kakvoće, harmonično, elegantno i lepršavo, a na aftertasteu javlja se nota borovnice. Vino je u dobroj kondiciji, ne treba žuriti s trošenjem, a u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem još dvije, tri godine. Enogastronomski kušao sam ga uz file lososa na žaru i bila je to jako dobra kombinacija.

Ime vina: Merlot

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vina Teraboto

Lokacija: Vodnjan/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: File lososa na žaru

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 40 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater