PIŠE EMIL PERDEC

EN PRIMEUR 2020.: Premijera istarskih mladih malvazija iz 2019.

| Autor: Emil PERDEC
U Zagrebu predstavljen rekordan broj istarskih vina

U Zagrebu predstavljen rekordan broj istarskih vina


Probali smo sedam različitih malvazija sa svih pet terroira i zajednički je zaključak da je pred nama još jedna jako dobra berba. Boja je kod svih zelenkasto žuta, kristalno su bistre i djelomično guste. Intenzivnost mirisa im je izražena, a miris je razigran, fin i ugodan, s dominantnim voćnim aromama koje prate malo travnatih i cvjetnih nota. Vina su suha, djelomično topla i djelomično mekana te imaju dobre svježine i ukusna su

"Prolazi sve, samo ljubav prema vinu ne", riječi su mog dragog kolege s kojim se vidim nekoliko puta godišnje, a obično se susretnemo po značajnim vinskim manifestacijama, poput Vinistre, Laube i VINOcoma. Našli smo se tako prošli ponedjeljak, 10. veljače za barom elegantnog zagrebačkog hotela Esplanade, čekajući početak konferencije za medije povodom vinske manifestacije „En Primeur”.

Moj dragi kolega je nekad kao sommelier radio u uglednim zagrebačkim restoranima, a danas radi kao šef sale u manje poznatom zagrebačkom hotelu koji ima skromnu vinsku listu. Riječ po riječ i kolega mi se požalio da su ga danas mnogi vinari zaboravili, da su ga uvoznici vina zaboravili zato jer sad više ne prodaje puno vina. Kako ga sad rijetko zovu na razna vinska događanja i prezentacije, a nekad su ga svi tapšali po ramenu i poštovali dok je danas polako pao u zaborav. Tješio sam ga da je to normalan životni slijed i da se to i meni događa, ali da to ne uzimam previše k srcu pa mu je bilo lakše. Tad je izgovorio rečenicu s početka teksta: „Prolazi sve, samo ljubav prema vinu ne”.

Premijere

Zasigurno bismo mi još dugo vrtjeli vinske priče za barom, ali morao sam otići na presicu na kojoj sam uz „rovinjskog Michel Rollanda”, kako od milja zovem agilnog Kristijana Damijanića, predstavljao svježe malvazije istarske iz berbe 2019. godine. „En Primeur” je manifestacija koju je prije devet godina pokrenula Vinistra s primarnim ciljem predstavljanja mladih vina po uzoru na ugledne europske vinske zemlje.

Ovo je prilika da se vinoljupcima u Zagrebu predstave vina u ovome pubertetskom trenutku razvoja te da se svi upoznamo s potencijalom berbe koja dolazi. Prva dva „En Primeura” su objedinjavala vina iz cijele Hrvatske, no onda je ipak došlo do razdvajanja pa danas imamo dva odvojena predstavljanja. Ovaj se „En Primeur” odnosio samo na malvazije istarske, žlahtine i autohtone sorte bregovite Hrvatske. Dok je prethodno u utorak, 28. siječnja u također elegantnom prostoru Kristalne dvorane hotela Westin Zagreb, održan „En Primeur” na kojemu su se kušale graševine, pošipi te pušipeli ali i druge sorte iz berbe 2019. godine te ružičasta vina i crna vina starijih godišta. Svoja su vina ovdje predstavili vinari iz tri hrvatske regije – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije te Međimurja. Vinoljupci u našem glavnom gradu imaju prigodu u nekoliko dana isprobati cijelu hrvatsku vinsku scenu mladih svježih vina. Zapravo se već sada možda odabrati nekog svog favorita, iako smatram da je ipak još uvijek rano za procjene te ovim vinima treba još dati malo vremena. Dakle, točno u podne smo gospodin Damijanić i ja otvorili degustaciju na kojoj smo prisutnim novinarima i ljubiteljima vina napravili presjek malvazija iz berbe 2019. pod radnim nazivom „Malvazija kroz različite terroire Istre”. Ti terroiri se dijele na: južnu, zapadnu, sjeverozapadnu, centralnu i istočnu Istru.

Sedam malvazija

Probali smo sedam različitih malvazija sa svih pet terroira i zajednički je zaključak da je pred nama još jedna jako dobra berba. Boja je kod svih zelenkasto žuta, kristalno su bistre i djelomično guste. Intenzivnost mirisa im je izražena, a miris je razigran, fin i ugodan, s dominantnim voćnim aromama koje prate malo travnatih i cvjetnih nota, dakle kompleksnost mirisa im je već bogata. Vina su suha, djelomično topla i djelomično mekana te imaju dobre svježine i ukusna su. Još su malo rastrešena s obzirom na to da je većina još u bačvama te su punjena specijalno za ovu prigodu. Na aftertasteu javlja im se ponovno voćna nota, a harmonija im je dobra te im treba dati još par mjeseci da se stabiliziraju i budu spremna za sredinu travnja kad slijede ocjenjivanja za Vinistru i podjela medalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini