Edukacijski gastronomski centar Istre, jesenske kulinarske radionice
Slijedi radionica "Istarska mozzarella u modernoj gastronomiji" Roberta Perić, zatim "Jadranska riba u službi norveške kuhinje" Roberta Rosvolda i Roberta Eliasa Rydlanda koja će se održati 21. listopada, a idućeg dana isti će kuharski par voditi radionicu "Meso boškarina na norveški način"
Edukacijsko-kuharske radionice Agencije za ruralni razvoj Istre odvijat će se pod vodstvom stručnih chefova tijekom listopada, studenog i prosinca na Gortanovom brijegu. Program jesenskog ciklusa započinje 15. listopada s radionicom "Visoka kuhinja - kuhati sezonski i lokalno", a vodi ga Maltežanin Jeffrey Vela (hotel Grand Park Rovinj, restoran Cap Auro).
Slijedi 17. listopada radionica "Istarska mozzarella u modernoj gastronomiji" Roberta Perić (Vila Letan, Maestro Choccolatier, profesor slastičarstva ŠTUT Pula), zatim "Jadranska riba u službi norveške kuhinje" Roberta Rosvolda i Roberta Eliasa Rydlanda (restoran "Gamle Raadhus", Oslo, Norveška) koja će se s prijevodom održati 21. listopada, a idućeg dana isti će kuharski par voditi radionicu "Meso boškarina na norveški način".
Istarski crveni češnjak - novi brand
Dvije posljednje radionice u listopadu tiču se teme "Šest inovativnih deserata od istarske skute" Roberta Perića 24. listopada, te "Kreativna gastronomija najmlađeg Michelinovog chefa Hrvatske" u režiji Denija Srdoča (restoran "Draga di Lovrana, Lovran) 29. listopada.
Studeni otvara radionica "Ribe plosnatice (švoje i švojati) na način" Davida Skoka (konoba "Batelina", Pula) 4. studenog, a dan kasnije isti će kuhar predstaviti "Urban fish food - novi trendovi u valorizaciji plave ribe". Idućeg dana Petra Jelenić (slastičarnica "Mak na konac", Zagreb; hotel Grand Park Rovinj) predstavlja temu "Restoranski deserti na bazi lokalnih namirnica", dok 11. studenog slijedi tema "Kako sljubiti hranu i vino" koju će prezentirati Fabrizio Vežnaver (restoran "Pergola", Savudrija) i sommelier Filip Savić. Posljednje dvije radionice su "Istarski crveni češnjak - novi gastronomski brand" Roberta Perića 21. studenog i "Kreativne pizze s lokalnim karakterom" 25. i 26. studenog koje će predstaviti talijanski pizza majstori iz tvrtke Mainardi food. Naime, najzastupljenija jeftina gastronomska ponuda koja se nudi turistima definitivno je pizza pa su na inicijativu Ceha ugostitelja pokrenuli i tu radionicu koja će zasigurno privući veći broj polaznika.
Za Istrane 50 posto jeftinije
Jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica se odvija u suradnji s institucijama koje sufinanciraju 50 posto iznosa ugostiteljima s područja Istarske županije. To su Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, županijski Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu i Upravni odjel za turizam, te Turistička zajednica Istarske županije.
Informacije i rezervacije termina vrše se isključivo na email edukacije(at)azrri.hr ili na telefon 052/351-596, a sve informacije se mogu pronaći na službenoj web stranici AZRRI-a ili na službenoj Facebook stranici Edukacijskog gastronomskog centra Istre. Minimalan broj kuhara po radionici je 8, a maksimalan 12. Ako se radionica ne popuni dovoljnim brojem polaznika AZRRI će u dogovoru s ugostiteljima i kuharima promijeniti datum radionice do popunjavanja. Kuhar polaznik dužan je na radionicu ponijeti primjerenu kuharsku opremu. Cijene radionica mogu se pogledati na www.azrri.hr pod linkom Edukacijski gastronomski centar Istre.