KEY Q

Stigla jesen, a i novi ciklus kuhanja na Gortanovom brijegu: RADIONICE IZRADE PIZZE I KRUHA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
David Skoko podučavat će o pripremi jela na bazi šafrana

David Skoko podučavat će o pripremi jela na bazi šafrana


Novitet u jesenskom ciklusu jest radionica koju će voditi Goran Kočiš, chef zagrebačkog restorana Noel, kojem je lani dodijeljena Michelinova zvjezdica

Od 6. listopada do 3. studenog u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kod Pazina održat će se jesenski ciklus radionica za ugostitelje koje renomirani kuhari provode u sklopu projekta "Key Q". U šest godina čak je 1.500 polaznika prošlo kroz 135 radionica koje je vodilo 33 kuhara i predavača, uglavnom iz Istre, ali i Italije i Slovenije. Radionice je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u OKIŽ-u najavio direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić, koji je kazao da je ove godine, zbog epidemioloških mjera, broj polaznika ograničen na 12.

- Krećemo s modernom mediteranskom kuhinjom: radionicu će voditi chef Jeffrey Vella. David Skoko podučavat će o pripremi jela na bazi šafrana, ali i na bazi lokalne ribe. Robert Perić održat će radionicu o pripremi kruha i crostate, Marina Gaši i sommelierka Karin Rupena Perdec podučavat će o sljubljivanju kreativnih jela i pjenušaca. Ove smo godine, na zahtjev Obrtničke komore IŽ-a i samih ugostitelja, krenuli s pizzom, dolazi nam jedan talijanski pizza majstor. Chef Goran Kočiš podučavat će o visokoj gastronomiji inspiriranoj domaćim sastojcima. Bit će riječi o tome kako upotrijebiti istarsku malvaziju od predjela do deserta, o sljubljivanju hrane i vina. Na koncu, autorske slastice predstavit će Petra Jelenić, nabraja Merlić.

U jesenskom ciklusu po prvi put će se održati „food and cocktail pairing“ radionica, na kojoj će chef Deni Srdoč i kreativni barmen Filip Pleteš predstaviti svjetske trendove visoke gastronomije i ugostiteljstva. Pleteš će demonstrirati pripremu koktela s lokalnim štihom koji će biti upareni i sljubljeni sa Srdočevim kreativnim jelima, pripremljenim od sezonskih namirnica. Novitet u jesenskom ciklusu jest radionica koju će voditi Goran Kočiš, chef zagrebačkog restorana Noel, kojem je lani dodijeljena Michelinova zvjezdica.

Merlić je napomenuo da se sve dogovara s ugostiteljima, koji smatraju da mogu usvojiti nova znanja upravo u pripremi pizza i slastica. Naravno, sve je bazirano na lokalnim istarskim proizvodima, jer cilj je promovirati domaću namirnicu, kako među ugostiteljima, tako i među gostima, osobito turistima.

Prijave se prvi put odvijaju putem službene web stranice Edukacijsko-gastronomskog centra Istre (https://egci.azrri.hr/.)

i to putem jednostavnog obrasca. Radionice provodi AZRRI u suradnji s glavnim partnerima, Županijskim odjelom za poljoprivredu i Obrtničkom komorom Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater