KEY Q

KVALITETA ISTARSKE GASTRONOMIJE: Moderni kuharski trendovi i autohtone istarske namirnice

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Veliki interes kuhara, ugostitelja i hotelijera

Tematika inicirana od velikog broja dosadašnjih polaznika ovih radionica uspješno je pretočena u radionicu "Kreativne pizze s lokalnim karakterom" u suradnji s partnerima Mainardi Food gdje su polaznici dobili uvid u pripremu tijesta od različitih vrsta brašna, načine kombinacije različitih sastojaka te u pripremi pizza u krušnoj peći

Jesenski ciklus kulinarskih radionica Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u kojem je glavni fokus bio na interpretaciji autentičnih lokalnih namirnica u kreativnoj gastronomiji kroz viziju domaćih i inozemnih chefova, uspješno je priveden kraju. Deset vrhunskih chefova održalo je 20 edukacijsko-kuharskih radionica na kojima je sudjelovalo 280 kuhara, ugostitelja i hotelijera iz Istre, ali i ostalih županija Hrvatske, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) tijekom listopada, studenog i prosinca.

Jadranska riba i norveška kuhinja

Kako je rečeno, ostvaren je zavidan rezultat i postignuta izuzetna zainteresiranost kuhara, ugostitelja i hotelijera s područja Istarske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, ali i mnogih drugih hrvatskih županija.

U Edukacijsko gastronomskom centru Istre gostovala su nova lica hrvatske, ali inozemne gastronomije koja su pobudila veliku zainteresiranost za radionice na temu tradicionalnih autohtonih namirnica u kreativnoj i modernoj gastronomiji. Chef Jeffrey Vella je radionicom "Visoka kuhinja - kuhati sezonski i lokalno" otvorio jesenski ciklus, a kreacijama na tanjuru polaznicima predočio svoju viziju lokalnih namirnica u gastronomiji gdje užitak u hrani uključuje sva osjetila. Njegova radionica na temu visoke gastronomije izazvala je veliku zainteresiranost te je ponovljena u dva termina s izuzetnom popunjenošću.

Kreativni duo iz Norveške, skandinavski chefovi restorana "Gamle Raadhus" (Oslo), Daniel Rosvoldu i Robert Elias Rydlandu, dvjema radionicama također su privukli veliku pozornost lokalnih kuhara, ugostitelja i hotelijera. Na radionici "Jadranska riba u službi norveške kuhinje" prezentirale su se lokalne ribe Jadrana u kombinaciji s norveškim začinima te povrćem. Korištenjem mesa istarskog goveda, boškarina, kao baze u kombinaciji s različitim prilozima i začinima, na radionici "Meso boškarina na norveški način" prezentirali su zanimljive kreacije na tanjuru. Istarska mozzarella, koja predstavlja novitet među istarskim sirevima, bila je baza radionice chefa Robert Perića "Istarska mozzarella u modernoj gastronomiji". Predstavio je korištenje ovog sira u predjelima, glavnim jelima te desertima. Na prijedlog kuhara i slastičara, Maestro Choccolatier Robert Perić održao je radionicu "Šest inovativnih deserata od istarske skute" na kojoj je uz pripremu upravo šest deserata na bazi istarske skute prezentirao nove smjerove u kreiranju autohtonih slastica.

Futuristička jela na bazi češnjaka

Posljednjom radionicom u nizu jesenskog ciklusa "Istarski crveni češnjak - novi gastronomski brand", chef Robert predstavio je češnjak u potpuno novom ruhu te prezentirao futuristička jela koja mogu zaintrigirati svako nepce. Chef David Skoko u svojoj je znanoj ribljoj tematici opet oduševio i održao ukupno četiri radionice. Na radionici "Ribe plosnatice na način Davida Skoka" prezentirane su švoje i švojati u kombinaciji s inovacijama koje chef David stalno uvodi u kuhanje. Radionica "Urban fish food", kao što joj i samo ime govori, bila je usmjerena na nove trendove u valorizaciji plave ribe u gastronomiji. Vlasnik konobe Pergola (Zambratija), ujedno okrunjen trofejem "Chef sutrašnjice 2019.", Fabrizio Vežnaver u suradnji s vrhunskim sommelierom, trostrukim prvakom Hrvatske, Filipom Savićem, održao je radionicu "Kako sljubiti hranu i vino". Specifičnim pristupom tradicionalnim receptima Vežnaver je pripremao kreativna jela koje je potom sommelier Filip upotpunio različitim vrstama vina.

U jesenski ciklus unesen je dašak modernizma u slastičarstvo radionicom "Restorantski deserti na bazi lokalnih namirnica", pod stručnim vodstvom jedne od vrhunskih hrvatskih slastičarki. Slastičarka Petra Jelenić održala je tri radionice na kojima je prikazala i pripremala kompleksne deserte sastavljene od više komponenti na bazi lokalnih sezonskih namirnica.

Tematika inicirana od velikog broja dosadašnjih polaznika edukacijsko-kuharskih radionica uspješno je pretočena u radionicu "Kreativne pizze s lokalnim karakterom" u suradnji s partnerima Mainardi Food. Polaznici ove dvodnevne radionice dobili su uvid u pripremu tijesta od različitih vrsta brašna, u načine kombinacije različitih sastojaka za pizzu te, najvažnije od svega, iskušali su se u pripremi pizza u krušnoj peći. Karizmatični chef restorana "Draga di Lovrana", poznat kao najmlađi Michelinov kuhar, chef Deni Srdoč u jesenskom ciklusu održao je ukupno dvije radionice na kojima je polaznicima prezentirao svoju verziju kreativne kuhinje uz poštivanje sezonalnosti namirnica i njihove reinterpretacije na tanjuru. Radionica "Kreativna gastronomija najmlađeg Michelinovog kuhara" ujedno je obilježila završetak ovog ciklusa radionica.

Dosad educirano 1.500 polaznika

Dosad je uspješno provedeno osam ciklusa radionica u periodu od 2015. godine do danas. Na tim je radionicama sudjelovalo sveukupno više od 1.500 kuhara, ugostitelja i hotelijera u više od 130 kuharskih radionica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater