SLATKA RADIONICA USUSRET USKRSU

DRAGICA LUKIN, slastičarka: Tijesto vam je kao ljubavnik, morate ga maziti i paziti

| Autor: Lara BAGAR
Ilustracija

Ilustracija


Teško je procijeniti što je zanimljivije, gledati poznatu slastičarku Dragicu Lukin kako priprema tradicionalne istarske slastice ili ih pak kušati. Kakogod, gušt je jedno i drugo. Uvjerili su se u to polaznici "Slatke radionice" održane u petak na Stanciji i pršutarni Buršić u Vodnjanu. Bila je to najslađa moguća uvertira u Vodnjansku špaletu - Spaletu dignanese, koja se ove godine vraća u starom izdanju, na Uskršnji ponedjeljak.

Poznato je da je nakon posta, Uskrs po tradiciji sladak. Tom blagdanu u susret, nekoliko su tradicionalnih uskrsnih slastica izrađivali polaznici radionice, mahom žene s nekoliko zainteresiranih muškaraca. Pincu, prigodnu gastro deliciju događaja, svatko je mogao ponijeti kući, mada ju je većina "smazala" na licu mjesta jer je baš pasala s vodnjanskim pjenušcem kojim se nazdravljalo i slavilo druženje uz stjecanje novih znanja. Osim recepta, ono što je dragocjeno su savjeti, one male tajne koje ne možete nigdje pročitati, a koje Dragica Lukin nesebično dijeli.

- Recepti se ne smiju skrivati. Svatko od nas je dužan to prenijeti svome djetetu i podijeliti sa svima. Moramo biti jedinstveni jer nas je ovako i onako malo, rekla je Dragica koja je od srce, s puno strasti i ljubavi podijelila recepte i pokazala kako se radi pinca, kruh te masno tijesto za krostate koje je svatko od polaznika sam izradio.

Pripremila je vodeno dizano tijesto, vodeno mliječno tijesto, vodeno masno te prhko tijesto. A izrađivali su se i zaboravljeni bucolaji. Prvo je svim polaznicima domaćica Darinka Buršić podijelila tijesto za pincu. Nevještima bi u nekoliko poteza pokazala kako ga dobro zamijesiti. "Tijesto se mora dobro umutiti", poručila je Dragica Lukin kojoj je u počecima asistirao poznati istarski čokolatijer i slastičar Vili Radonić. Dragica je bila iznenađena domaćim jajima sa Stancije Buršić koji su pinci dali ne samo boju, nego i okus. Saznali smo da je za pincu važan balans soli i šećera, da mlijeko mora biti toplo i da je svinjska mast bolja od maslaca.

- Kod dizanog tijesta bitna je fermentacija. Pećnica mora biti mlaka, na sobnoj temperaturi od 28 stupnjeva Celzijevih, da se tijesto fino digne. Pincu treba obavezno dva puta fermentirati, a kada je tijesto gotovo, onda se peče na 200 stupnjeva Celzijevih. "Peć je kao ljubavnik. Morate biti uz nju", šali se Dragica i govori da možemo koji put otvoriti pećnicu i da zbog toga pinca neće splasnuti. Od tijesta za pincu mogu se izrađivati i brioš, buhtla, istarska povitica, makovnjača, orahnjača i okruglice s marmeladom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum