U gastronomsku manifestaciju koju već tradicionalno priređuju Turistička zajednica Buzet i Udruženje obrtnika uključilo se osam ugostiteljskih objekata: Restoran Old River, Konoba Santa Terra, Humska konoba, Ročka konoba, Hotel Fontana, Hotel Vela vrata, Konoba Most i Konoba Volte
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
U Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa, započeli su "Dani tartufa" kojima se obilježava vrhunac sezone istarskog bijelog tartufa, Tuber magnatum pico, skupocjene podzemne gljive. U gastronomsku manifestaciju koju već tradicionalno priređuju Turistička zajednica Buzet i Udruženje obrtnika uključilo se osam ugostiteljskih objekata: Restoran Old River, Konoba Santa Terra, Humska konoba, Ročka konoba, Hotel Fontana, Hotel Vela vrata, Konoba Most i Konoba Volte.
- "Danima tartufa" kroz cijeli jedanaesti mjesec želimo promovirati gastronomiju i naravno istarsko zlato, bijeli tartuf. Ovo je najbolje vrijeme u godini za njegovu degustaciju jer sada ima najintenzivniji miris i najbolji okus, izjavio je predsjednik Turističke zajednice Dean Prodan.
Predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić zahvalna je ugostiteljima što su, usprkos zahtjevnim korona vremenima, smogli snage i održali kontinuitet manifestacije koja doprinosi promociji gastronomije istarskog sjevera, s naglaskom na tartufe, ali i ostale autohtone proizvode lokalnih proizvođača, vina, rakije, maslinova ulja, i sve druge domaće proizvode koji se proizvode na ovom području.
Ugostiteljski objekti svojim će gostima nuditi na odabir nekoliko menija u kojima prevladava tartuf, a Turistička zajednica u suradnji s Udruženjem obrtnika tiskala je jelovnike kreirane za svaki ugostiteljski objekt, a koji su objavljeni i na mrežnim stranicama buzetskog TZ-a.
Cijene menija ovise o vrsti hrane i broju sljedova. Tako se po cijeni od 160 kuna po osobi nudi plata sireva s tartufima i istarskim kobasicama, domaći ravioli punjeni sirom u umaku od pršuta i tartufa te čokoladni tartuf s medom i tartufima. Za 260 kuna po osobi može se uživati u brusketama s kremom od tartufa, biftek tagliati s tartufima i bijelom palentom te čokoladnom souffleu s maslinovim uljem i tartufima. Po cijeni od 265 kuna nudi se krem juha od buče s tartufom, tagliata od junećeg bifteka s tartufom te raviol punjen bijelom čokoladom s tartufom. Poželjno je prethodno najaviti svoj dolazak.
U Buzetu se nadaju da će se skupocjena podzemna gljiva i ove godine pokazati kao dodatni motiv dolaska na sjever Istre. Konačno, tartuf je dijamant istarske kuhinje, a zona tartufa najbolje mjesto za njegovu konzumaciju.