GASTRONOMIJA JE DODATNI MOTIV DOLASKA

FESTIVAL: U Dane tartufa uključilo se osam ugostitelja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Tartufi na buzetskom pjatu (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tartufi na buzetskom pjatu (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U jedinom hrvatskom gradu tartufa, Buzetu, Turistička zajednica i Udruženje obrtnika već tradicionalno u mjesecu studenom, u jeku sezone skupocjene podzemne gljive, priređuju manifestaciju "Dani tartufa", pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Buzeta. Ove će se godine održati u osam buzetskih ugostiteljskih objekata: Restoranu Old River, Hotelu Fontana, Konobi Sv. Ivan, Konobi Most, Konobi Santa Terra, Konobi Volte, Humskoj konobi te Ročkoj konobi.

Dio je to programa Festivala istarskih tartufa, čiji su sajamski sadržaji, zbog već poznatih epidemioloških okolnosti, otkazani, a cilj je, kaže predsjednik buzetskog TZ-a, gradonačelnik Siniša Žulić, usprkos specifičnim vremenima naglasiti Buzet kao grad tartufa i to u mjesecu kada ovaj skupocjeni gomolj ima najbolja i najkvalitetnija svojstva. Želja je da svi ljubitelji ove gastronomske delicije, tartuf kušaju tamo gdje je i nađen - na prostorima u okolici Buzeta.

Buzetski ugostiteljski objekti svojim će gostima nuditi na odabir nekoliko menija u kojima prevladava tartuf, po popularnim cijenama. Prvenstveni cilj je promocija jela od tartufa na malo drugačiji, inovativniji način nego je to u svakodnevnoj ponudi.

Turistička zajednica koja je u suradnji s Udruženjem obrtnika i Gradom Buzetom tematsku gastro manifestaciju pokrenula prije pet godina, tiskala je promotivni materijal, ali i jelovnike kreirane za svaki ugostiteljski objekt posebno.

- Želja je i u ovim malo drugačijim vremenima skrenuti pozornost na Buzet kao grad tartufa. Vjerujemo da će ova tradicionalna manifestacija pobuditi interes i da će Buzet i ove godine, među ostalim i svojim pozicioniranjem na istarskoj gastro karti, uspjeti u posezoni povećati broj turista i broj dolazaka u unutrašnju Istru i dodatno poboljšati buzetsku gastro vidljivost u mjesecima kada u zoni tartufa možemo najviše ponuditi, izjavio je Žulić.

Predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić naglasila je da su Dani tartufa svojevrsna podrška ugostiteljima da ustraju u ovim teškim vremena koja svoj trag ostavljaju i u ugostiteljskom sektoru.

- Tartufari kažu da je sezona tartufa loša i njihova je cijena sigurno porasla pa smo i stoga zahvalni ugostiteljima što su smogli snage uključiti se u jesensku manifestaciju i nastaviti gastro tradiciju, istaknula je Krbavčić.

Cijene menija ovise o vrsti hrane i broju sljedova, uključujući predjelo, glavno jelo i desert. Tako se za 120 kuna po osobi nudi pršut i sir s tartufima, fuži s tartufima te palačinke s medom sladoledom i tartufima. Po cijeni od 140 kuna nudi se istarski pršut, ovčji sir i sir s tartufima, potom fuži s tartufima te kroštole. Za 150 kuna može se degustirati krem juhu s tartufima, buzetsku nadevu, svinjski lungić u umaku od tartufa, miješanu salatu i za desert čoko tartuf s medom i tartufima. Za 220 kuna u ponudi je carpaccio od boškarina s bijelim tartufom, domaći ravioli sa sirom i bijelim tartufom te torta od sira, dok se za 250 kuna nudi krem juha od vrganja s bijelim tartufom, svinjski file u umaku od terana s bijelim tartufom rukolom i pire mrkvom te kolač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini