ENOTEKA

CUVEE DITE vinarije Roxanich iz Motovuna: Teran i dingač u jednom vinu

| Autor: Emil PERDEC

Projektom DITE spojene su dvije najznačajnije hrvatske crvene sorte grožđa, a samim time i dva najveća hrvatska poluotoka. Grožđe plavca maloga pobrano je na položaju Dingač te je hladnjačom dopremljeno u tadašnji podrum u Kosinožićima gdje je i prerađeno

Izgleda da je saga oko terana konačno gotova. Naime prošlu srijedu, 9. rujna Opći sud Europske unije odbacio je tužbu Slovenije protiv Europske komisije oko ovog slučaja. Tako se konačno nazire kraj ovome krajnje bespotrebnom, iscrpljujućem dugogodišnjem vinskom sporu slovenskih i hrvatskih vinara. Neću Vam citirati sve detalje ovog slučaja koje ste zasigurno već mogli pročitati jer je većina medija objavila ovu vijest. Sve me ovo žalosti jer cijela priča nema smisla i smatram da do ovog slučaja nije trebalo ni doći. Istrani s hrvatske i slovenske strane, kao i vrijedni ljudi sa slovenskog Krasa stoljećima su živjeli pod istim vladarima i dijelili istu sudbinu te uzgajali teran i refošk. Tek smo se 1991. odvojili jedni od drugih i to je očito potaklo želju i volju nekih ljudi na slovenskom Krasu da pokušaju pisati novu povijest. Pokušati dokazati da se u hrvatskoj Istri teran tako ne smije zvati je zaista promašena inicijativa trojca: Boris Lisjak, Marjan Colja i David Štok. Slovenija sada, nakon odbijanja tužbe, ima mogućnost na presudu općeg suda EU-a podnijeti žalbu, no nije poznato hoće li to učiniti, navode slovenski mediji.

Teran je Istrijan

Dobro, zatvorimo ovo poglavlje te se okrenimo ljepšim događajima u vinskome svijetu. A takav jedan dogodio se u subotu, 5. rujna na jednoj od najljepših terasa u Istri, onoj Wine & Heritage hotela Roxanich u Motovunu. U cijeloj ovoj priči izrodila se lijepa krilatica „Teran je Istrijan“, a ja bih dodao da je teran i pacifist koji se ne želi svađati sa susjedima već se želi bratimiti s drugim sortama. Upravo takvom jednom bratimljenju svjedočili smo u toj lijepoj toploj noći u Motovunu uz milozvučne lake note Saše Lozara i uživali u novom vinu DITE.

Vino DITE je novi proizvod vinarije Roxanich, a ime mu je složenica dva pojma: dingač i teran. Sama ideja o stvaranju ovoga vina dražila je maštu Mladena Rožanića već duže vrijeme. Mladen je definitivno vizionar i ovakav projekt kao što je DITE dokazuje njegovu ljubav prema vinu i želju za nečim novim i posebnim. Projektom DITE spojene su dvije najznačajnije hrvatske crvene sorte grožđa, a samim time i dva najveća hrvatska poluotoka.

Grožđe plavca maloga pobrano je na položaju Dingač te je hladnjačom dopremljeno u tadašnji podrum u Kosinožićima gdje je i prerađeno. Nakon prerade plavac mali je maceriran dvadeset dana te stavljen na odležavanje u drvene bačve u kombinaciji barrique (225 l) i tonneau (500 l). Grožđe za teran je brano na najboljim položajima vinarije, a nakon prerade teran je maceriran trideset dana te je stavljen na odležavanje u veliku hrastovu bačvu od 2000 litara.

Dugovječno vino

Krajem 2019. godine vina su sljubljena u neutralnim posudama na šest mjeseci, a krajem travnja ove godine vino je punjeno u bocu. Vino krasi lijepa elegantna, prozirna, živahna rubin crvena boja, vino je bistro i djelomično gusto. Boja je zanimljiva jer zapravo jako podsjeća na boju crnoga pinota ili pak, sangiovesea. Na prvo mirisanje javlja se nota višnje koju prati nota trešnje i suhe šljive, potom slijedi nota sladića te malo dima pomiješanog s vanilijom i na kraju nota čokolade. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga jako dobra teranova svježina, ali su tanini još uvijek malo grubi. Smatram da mu treba još barem osam do deset mjeseci zrenja u boci da bi postao finiji. Vino je ukusno, krasi ga srednje tijelo te je još uvijek djelomično uravnoteženo. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa mu je poprilično dugačka. Vino ima dobru harmoniju, dok se na aftertasteu javlja nota zdrinjule. DITE će u dobrim uvjetima čuvanja moći dugo trajati, smatram barem 15 godina. Enogastronomski ovakvo vino izvrsno paše uz jela od crvenog mesa poput sočnog odležanog bifteka sa žara s bijelim tartufima čija sezona upravo počinje.

Ime vina: Cuvee Dite

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vinarija Roxanich

Lokacija: Motovun / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Biftek sa žara s bijelim tartufima.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass.

Cijena (mpc): 195 kn (Roxanich shop Motovun)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter