KREATIVNI MENIJI

BUZEŠTINA: U konobama i restoranima započinju Dani šparuga

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dani sparuga na Buzeštini (Snimila Alessia Stelko, Konoba Most)

Dani sparuga na Buzeštini (Snimila Alessia Stelko, Konoba Most)


 Proljetnu gastro manifestaciju "Dani šparoga na Buzeštini" već tradicionalno organizira Turistička zajednica u suradnji s Gradom Buzetom, Udruženjem obrtnika Buzet te Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika. Započinje 16. travnja i trajat će do 8. svibnja kada će se u buzetskim konobama i restoranima moći degustirati šparoge, jedna od autohtonih namirnica sjevernoistarskog podneblja.

U dvanaest buzetskih konoba, restorana i pizzeria moći će se uživati u raznim specijalitetima na bazi šparoga. To su Konoba Volte, Konoba Most, Konoba Vrh, Pizzeria Ježić, Pizzeria & Grill Smile Buzet, Konoba Santa Terra, Humska konoba, Ročka konoba, Bistro Sandy, Restoran Vela Vrata, Restoran Stara oštarija i Restoran Old River.

- Turistička zajednica već tradicionalno s Udruženjem obrtnika i ugostiteljima surađuje na ovakvim gastro sadržajima s ciljem promocije gastronomske ponude Buzeštine, a ove godine još i više kako bi se ugostitelji što prije oporavili od protekle dvije pandemijske godine koje svakako za njih nisu bili jednostavne, poručila je Andrea Laković iz buzetskog TZ-a.

Udruženje obrtnika, rekla je njegova predsjednica Loredana Krbavčić, i ove se godine uključilo u gastro manifestaciju s ciljem da promovira i obrtnike koji su proizvođači hrane, maslinare, vinare, a čije domaće proizvode ugostitelji koriste.

Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika buzetskog Udruženja obrtnika Nilda Marinac izrazila je zadovoljstvo što se ove godine prijavio veliki broj ugostitelja i obrtnika. Zasigurno će, rekla je, svi ugostitelji ponuditi kvalitetan meni kroz ovu prepoznatljivu namirnicu čija je sezona ove godine doduše, počela nešto kasnije.

Na menijima se može naći cijela lepeza jela sa šparogama od tradicionalnih do modernijih gastro verzija. Ponuda je zaista raznovrsna, izdvojimo tek nekoliko jela: fritada od prepeličjih i kokošjih jaja sa šparogama i samoniklim biljem, fritaja kuraja na bazi šparoga, jaja, kruha, ombolića, miješanog sira, bruskete s kajmakom i šparogama, krem juha od šparoga, palenta s kremicom od divljih šparoga, mladim špinatom i pršutom. Nadalje, njoki od koprive sa šparogama i pršutom, špaleta "giravolta" sa zapečenom palentom punjenom kremom od šparoga, pljukanci s divljim šparogama i svježim tartufima, domaća nedeva sa šparogama i pršutom, ombolo na maslinovom ulju s fužima i šparogama, domaća plećka, salata od mišancije samoniklog bilja, šparoga, prepeličjih jaja i skute, fuži punjeni s 4 vrste sireva u umaku od šparoga i pršuta, ramstek u umaku od šparoga s pireom od batata, Šparburger, pannacotta od kozjeg mlijeka s medom i džemom od drijena, sladoled od šparoga, domaća skuta sa džemom od maslačka i listićima badema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of