SUTRA U MMC-u LUKA

Počinju Dani arhitekture u Istri 2018. DIJALEKTIČKE BAJKE TEMA OKUPLJANJA ARHITEKATA


Posvećena temi "Dijalektičke bajke", ovogodišnja tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri otvara se sutra u 19 sati u pulskom MMC-u Luka godišnjom izložbom članova Društva arhitekata Istre te izložbama sekcije "Djeca i arhitektura", "Otvoreni grad - Zeleni plan" Brede Bizjak, "Putovanje kroz neopustošenu budućnost" Ane Džokić, Jere Kuzmanića, Emila Jurcana i Marca Neelena te "Iteracije +" Krešimira Damjanovića.

Dan kasnije, u subotu u 17 sati, također u MMC-u Luka, slijedi dvosatni stručni skup posvećen temi Dana "Dijalektičke bajke" na kojem će sudjelovati Nika Bralić, Ivan Bulian, Krešimir Damjanović, Jere Kuzmanić, Jakov Matas te Mirna Udovčić, dok će u 19 sati novo izdanje biblioteke Dobrolet predstaviti povjesničar arhitekture dr. Luka Skansi. Riječ je o knjizi Moiseja J. Ginzburga "Ritam u arhitekturi / Stil i epoha", objavljene 1923. i 1924. godine. Prva su to djela Ginzburga (1892. -1946.) prevedena na hrvatski jezik, a smatraju se za temeljne radove arhitektonske teorije 20. stoljeća. Ginzburg, do danas praktično nepoznat na našim prostorima, jedan je od osnivača, ako ne i glavni teoretičar pojma konstruktivizma u arhitekturi, a njegov teoretski i arhitektonski rad od sredine 20-ih godina pobudio je interes mnogih zapadnih arhitekata, prije svega Le Corbusiera.

Svoj nikad dovršeni opis Pariza 19. stoljeća Passagen-Werk, Walter Benjamin prvo je namjeravao nasloviti "Dijalektička bajka". U tom opisu usnulo društvo čeka događaj koji bi probudio i rasplamsao njegovu snagu, nužnu za razbijanje mistične moći povijesti koja od narcisoidnih objekata masovne potrošnje čini simbole utopijske budućnosti. Dok se s padom pulskog Uljanika urušavaju i posljednji produktivni temelji zajednice, a poduzetnici se mole bogovima, u gradu čije se tkivo čita kao alegorična naslaga ruševina, ovogodišnji 'Dani arhitekture u Istri' donose pet fragmenata budućnosti. Riječ je o autorima mlađe generacije koji od rasutih elemenata realnosti stvaraju nove konstelacije, dijalektičke bajke pune proturječnosti, čiji je zajednički cilj osloboditi stvarnost od mitskih strahova i usmjeriti je k nepredviđenom, pripremiti podlogu za neko sljedeće buđenje. Za tu izložbu ("Putovanje kroz neopustošenu budućnost") početkom ove godine pet je skupina arhitekata stasalih u vrijeme krize počelo dijalog sa stanjem u kojem se nalaze njihovi gradovi - Split, Šibenik, Varaždin, Zadar i Karlovac - kako bi sagledali proteklo desetljeće kao kontekst vlastitog arhitektonskog djelovanja, pitavši se gdje bi stigli rekombinirajući ove fragmente u sastojke za budućnost neovisnu o ekonomskom rastu, rizičnim investicijama i ponavljanjima grešaka prethodnog desetljeća.

Manifestaciju 'Dani arhitekture Istre' organizira Društvo arhitekata Istre. (Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of