MOST BRAČANA

AUTENTIČNA ISTARSKA GASTRONOMIJA: Makeover Old River restorana u dolini Mirne

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Istra već dugi niz godina gradi svoj imidž na autentičnoj istarskoj gastronomiji gdje se uveliko upravo daje akcent na lokalne namirnice, pršut, sir, tartufe, boškarina, kobasice, domaće tjestenine kao što su fuži, pljukanci i slično, poput onih koje se nude u Old Riveru, restoranu unutrašnje Istre, koji je svojim renoviranjem podigao razinu ponude i usluge, izjavila je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković

Živopisne lokacije na utoku Bračane u Mirnu, i još živopisnijeg gastronomskog potpisa, Old River doživio je svoj potpuni makeover, a svečano otvaranje obnovljenog restorana okupilo je poznate goste iz gospodarskog, političkog i društvenog života regije. Turističku scenu predvodila je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, a među gostima bio je i bivši ministar turizma Darko Lorencin. Pozivu domaćina odazvali su se i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, oprtaljski načelnik Aleksander Krt. Od gospodarstvenika s druge strane Učke spomenimo Denisa Vukorepa, ravnatelja Lučke uprave Rijeka.

Gastronomsko stjecište

Mnogi su ugostitelji iz obje županije, Istarske i Primorsko goranske, svojim dolaskom također podržali najnoviji projekt svoga kolege. Riječkom je krugu povjeren i glazbeni program. Nastupio je i Damir Badurina, najpoznatiji po tome što je autor riječke himne "Najdraža Rijeko".

Old River je i prije renoviranja slovio kao značajno gastronomsko stjecište. Mnoge poznate osobe iz javnog života, ne samo regionalne, već i nacionalne scene, njegovi su česti gosti. Dogradnjom je znatno povećao kapacitete, a novim arhitektonskim potpisom objekt se stopio s prirodom koja ga okružuje, staništima skupocjenog bijelog tartufa u dolini najduže istarske rijeke Mirne.

- Istra već dugi niz godina gradi svoj imidž na autentičnoj istarskoj gastronomiji gdje se uveliko akcent daje upravo na lokalne namirnice, pršut, sir, tartufe, boškarina, kobasice, domaće tjestenine kao što su fuži, pljukanci i slično, poput onih koje se nude u Old Riveru, restoranu unutrašnje Istre, koji je svojim renoviranjem podigao razinu ponude i usluge. Približio se višoj razini restorana i u svakom slučaju prati trendove u gastronomiji. Velika mu je prednost što se nalazi uz Mirnu, u području rasta tartufa, tako da je njegova gastro priča i autentičnost još i veća i vlasnik će moći svakom od svojih gostiju prenijeti još jedan jači doživljaj onoga što će ponuditi na pijatu, izjavila je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Domaća hrana i tartufi

Komentirala je kratko i aktualnu ugostiteljsku scenu u Istri te rekla kako se, nakon epidemije koronavirusa i svih posljedica koje je ona uzrokovala, među ostalim i zatvaranja ugostiteljskih objekata, oni sada polako u Istri ponovo otvaraju. Prilagodili su se svim COVID mjerama koje je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Trenutno najvećim dijelom imaju domaće goste, lokalno stanovništvo, nešto Slovenaca koji su počeli dolaziti, ali vjerujem da će od 15. lipnja kada se na neki način zvanično otvaraju granice i taj segment proraditi u onom punom kapacitetu kako je i inače radio u ovo vrijeme, istaknula je Prodan Mraković.

Restoran Old River, njegov je vlasnik Mladen Vivoda, ugostitelj s 35 godišnjim stažem, kupio prije četiri godine. Sada ga je temeljito obnovio i uz njega izgradio četiri apartmana.

- Bila je to financijski zahtjevna investicija realizirana kreditnim sredstvima. S radovima smo započeli uoči pandemije koronavirusa. Možda nam je ta korona i malo pomogla da se upustimo u malo veći zahvat jer imali smo više vremena nego smo to prvobitno planirali, izjavio je Vivoda.

Uvjeren je da su mu najveći gastro aduti upravo domaća hrana i tartufi koji rastu praktički na parceli do samog restorana. Odležana mesa, tagliate od bifteka, isključivo domaće tjestenine, s tartufima, sa šugom boškarina, s domaćom kokoši. "Jedan kilogram tjestenine iz dućana nikada nije ušao u kuhinju našeg restorana", pohvalio se Vivoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater