ENOTEKA

Austrijska vina: Grüner Veltliner Lois

Loimer vinograde, osim u Kamptalu, ima i vinogorju Gumpoldskirchen, koje je smješteno zapadno od Beča, gdje mu prevladavaju crne sorte grožđa. Loimer je na tržištu prisutan s dvadesetak etiketa vina, a ja bih s vama podijelio moje viđenje njegova baznog Grüner Veltlinera koji nosi oznaku položaja Lois

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Turistička sezona je polako na zalasku, no lijepo vrijeme još uvijek na naš poluotok mami brojne goste, prvenstveno iz okolnih auto-destinacija. More je još uvijek toplo i u uvalama ima kupača, no gosti sada ipak uživaju prvenstveno u sportskim aktivnostima. Vrlo je bitno da većina tih gostiju, nakon napornih dnevnih biciklističkih vožnji, jedrenja ili trčanja, navečer uživa u gastronomskim delicijama, maslinovim uljima i vinima.

Upravo je taj smjer cjelogodišnjeg održivog turizma put kojim sve više pokušavamo pobjeći iz zagrljaja masovnog turizma. Vinski turizam je u cijeloj Hrvatskoj u porastu, veseli me da su i naše kontinentalne regije na tom pitanju napravile dobre pomake.

Vinski turizam

U našem širem okruženju Austrija je zemlja koja je na vinskom turizmu napravila najveće iskorake i ako još niste posjetili neku od njihovih vinskih regija, toplo vam to preporučujem. Zbog povoljnijih klimatskih uvjeta, austrijske vinorodne regije uglavnom se nalaze na istoku zemlje u saveznim državama Donja Austrija, Gradišće, Štajerska i Beč. I u svim ostalim saveznim pokrajinama (Koruška, Gornja Austrija, Salzburg, Tirol i Vorarlberg) postoji mali vinogradarski uzgoj.

Donja Austrija ili Niederöstereich je najznačajnija vinska regija s 27.000 hektara vinograda, a jedna od najpoznatijih vinskih regija je Kamptal. Ime je dobio po rijeci Kamp, glavni grad je najveći austrijski vinski grad Langenlois, a u Kamptalu je oko 3.600 hektara vinograda. Najznačajnije vinske sorte grožđa su grüner veltliner i riesling.

Ovaj lijepi kraj posjetio sam pet puta i moram priznati kako uvijek nešto novo naučim i vidim što je primjenjivo u svakodnevnom poslovanju. Jedan od najznačajnijih vinara u Kamptalu je Fredi Loimer, njihova vina već dugi niz na hrvatskom tržištu uspješno zastupa jedan od naših najboljih vinskih trgovaca, zagrebački Vivat Fina vina. Gospodin Loimer je ugodan domaćin i prilikom posjeta posvetio nam je četiri sata i pokazao nam kompletan podrum te predstavio paletu svojih vina.

Loimer vinograde, osim u Kamptalu, ima i u vinogorju Gumpoldskirchen, koje je smješteno zapadno od Beča, gdje mu prevladavaju crne sorte grožđa. Loimer je na tržištu prisutan s dvadesetak etiketa vina, a ja bih s vama podijelio svoje viđenje njegova baznog Grüner Veltlinera koji nosi oznaku položaja Lois.

Grožđe za ovo vino raslo je na položajima u Langeloisu, berba je bila ručna krajem rujna i početkom listopada, a nakon prerade i fermentacije vino je četiri do šest mjeseci odležavalo u inoxu te se od kraja veljače postupno punilo u boce u kojima je odležavalo još najmanje dva mjeseca.

Ugodne svježine

Vino krasi lijepa elegantna i živahna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu otvara se relativno brzo i prikazuje se u punom sjaju. Na prvo mirisanje prevladava voćna nota koju predvodi tropsko voće u vidu ananasa kojeg slijedi nota breskve i malo zrele jabuke. Na drugo mirisanje javlja se nota ružmarina te malo kardamoma i mljevenog bijelog papra.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krase ga ugodne svježine te je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je djelomično uravnoteženo jer mu ipak više prevladava desna strana sa svježinama, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa solidne trajnosti.

Ono što je najvažnije, vino se lijepo pije, ukusno je i harmonično, a na aftertasteu javlja se nota vinogradarske breskve. Vino je u izvrsnoj formi te ga treba trošiti, ali bez problema u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski ovakav tip svježih vina izvrsno paše uz široku paletu morskih a i mesnih hladnih predjela. Ja sam ga kušao uz pravi morski klasik - salatu od plodova mora, začinjenu mladim maslinovim uljem. Kombinacija je bila izvrsna.

Foto

Ime vina: Grüner Veltliner Lois

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Weingut Fred Loimer

Lokacija: Langenlois / Kamptal

Temperatura serviranja: 8 - 10°C

Gastro preporuka: Salata od hobotnice

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel: Riedel Malvazija istarska Glass

Cijena (mpc): 80 kuna (www.vivat-finavina.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater