ENOTEKA

AUSTRIJSKA VINA: Frankovka s Fabiana

Ova austrijska frankovka Fabian je harmonična, ukusna, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota crvene kupine. Vino je u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet, šest godina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Ova nesretna pošast koja nas je zadesila ograničila je mnoge ljude u putovanjima i upoznavanju novih krajeva. Kad sam pred desetak dana prelazio granicu na Kaštelu, shvatio sam da točno 22 mjeseca nisam napuštao Hrvatsku. Nije baš neko vrijeme za daleka putovanja pa se treba zadovoljiti bližim auto-destinacijama, a na svu sreću Austrija je blizu i uvijek je dobar izbor. To mi je uvijek drago odredište, a još kad imaš sjajne vodiče kao što su dragi prijatelji Andrea i Oswald, onda je sve puno lakše.

Vinorodni Burgenland

I moja zadnja destinacija koju sam posjetio u siječnju 2020. bila je Austrija i pokrajina Burgenland. Tada smo posjetili sjeverni dio regije, mjesta Neusiedl am See i Gols, a ovaj put smo se uputili u središnji, u mjesto Deutschkreutz. Od devet austrijskih saveznih pokrajina Burgenland ili Gradišće je najmanje naseljena te sedma po veličini, ujedno i najmlađa.

Burgenland je imao burnu povijest, mijenjale su se vlasti, a u Austro-Ugarskoj Monarhiji pripadao je Ugarskoj. No, prije sto godina, nakon raspada te države vraćen je pod okrilje Austrije. Gradišćanski Hrvati počeli su se naseljavati 1532. godine, nakon jednog od razornih osmanskih upada i pokušaja zauzimanja Beča. Zemljopisno Burgenland spada u rubni dio Panonske nizine i stoljećima je pogodno agrarno područje, pogotovo za vinarstvo i vinogradarstvo.

Vinorodna pokrajina Burgenland dijeli se na četiri podregije. Od sjevera prema jugu, uz Nežidersko jezero ili Neusiedler See nalaze se dva vinogorja, s istočne strane jezera Neusiedlersee, a sa zapadne strane je Leithaberg koji uključuje i manja vinogorja Rust i Rosaliu. U središnjem dijelu je Mittelburgenland (srednje Gradišće), a južnije je Eisenberg koji se još naziva i Südburgenlan (južno Gradišće). U Burgenlandu zasađeno je 13.840 hektara vinograda, a omjer sorti grožđa je 55:45 posto u korist crvenih sorti. Kod bijelih sorti s po deset posto prevladavaju welschriesling (graševina) i grüner veltliner (zeleni veltlinac), a od crvenih zweigelt s 19 posto i najzasađenija sorta blaufränkisch (modra frankovka) s 22 posto.

Ovaj put cilj je bio posjet mjestu Deutschkreutzu, u kojem smo posjetili vinarije J&M Reumann, Ernst i Strehn, te obližnjem selu Horitschon, gdje nas je ugostila vinarija Iby. Najmanja od njih je vinarija Bernharda Ernsta koji je svoj razvojni put počeo 2005. kad je od majke preuzeo vinograde. Danas sa suprugom Sylviom vodi vinariju koja obrađuje 12 hektara vinograda te na tržište plasira 15-ak etiketa, većinom crvenih. U njihovoj moderno uređenoj vinariji s lijepom kušaonicom probali smo desetak raznih vina, a s vama bih podijelio svoje viđenje Blaufränkisch Fabian iz berbe 2018.

Rubin crvene boje

Kako kaže ime vina, grožđe dolazi s mikrolokacije Fabian, uz Goldberg i Hochberg najbolje položaje u kraju. Grožđe je brano u drugoj polovici rujna, nakon prerade odrađena je maceracija od 15 dana te je vino odležavalo 12 mjeseci u kombinaciji rabljenih bačvi od 225 i 500 litara.

Vino krasi lijepa i elegantna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino nisam dekantirao, nego samo natočio u veću čašu te ga pustio da se polako otvara. Odmah na prvo mirisanje vino pokazuje svoju eleganciju mirisa koji je fin i ugodan, a na prvo mirisanje dominiraju note džema od borovnice, suhe šljive, dima i vanilije. Na drugo mirisanje javlja se nota crvenog papra, klinčića, duhana i malo sladića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane ima vrlo dobru svježinu te ga krase fini i mekani tanini te je mineralno i ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna.

Ova austrijska frankovka Fabian je harmonična, ukusna, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota crvene kupine. Vino je u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet, šest godina. Ovakav tip vina paše uz razna mesna jela, a ja sam ga kušao uz teleće pečenje s krumpirom i bila je to dobra kombinacija.

Foto

Ime vina: Blaufränkisch Fabian

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Weingut Ernst

Lokacija: Deutschkreutz / Mittelburgenland

Temperatura serviranja: 14 - 16 stupnjeva C

Gastro preporuka: Teleće pečenje

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant shiraz glass

Cijena (mpc): 16 € (www.weinguternst.at)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini