ENOTEKA

AMERIČKA VINA: Malvazija iz Novog Meksika

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i slabe gustoće. Miris je fin i ugodan sa zanimljivim aromama te na nosu dominiraju note ananasa, žute jabuke i marelice koje prati nota agruma te malo travnatih nota na koje se naslanja nota bagremovog meda, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je polusuho, lagano, s niskim alkoholima i djelomično mekano te djelomično svježe, a krasi ga srednje tijelo

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Sjedinjene Američke Države danas na svjetskoj vinskoj sceni po proizvodnji vina zauzimaju visoku četvrtu poziciju, odmah iza velikog europskog trojca: Italije, Francuske i Španjolske. Danas se vino proizvodi u svih pedeset američkih saveznih država. Naravno, najznačajnija je Kalifornija sa svojim perjanicama, vinogorjima Napa i Sonoma Valley. Na tom sjeverozapadnom dijelu SAD-a smještene su još dvije bitne vinske regije: Oregon i država Washington te država New York na suprotnoj, sjeveroistočnoj strani. Zanimljivo je da na Kaliforniju otpada 85 posto ukupne proizvodnje vina, a svi ostali skupa imaju 15 posto.

Gosti na Vinistri

Danas bih se posvetio jednoj maloj vinskoj državi na krajnjem jugozapadu, na samoj granici s Meksikom, državi u kojoj je davne 1629. godine započela prva raširena proizvodnja vina u SAD-u, a to je Novi Meksiko. Na njih otpada samo 0,30 posto proizvodnje vina u SAD-u, a vinogradi su većinom na višim položajima te se navodnjavaju. Zanimljivo je da su ove godine na Vinistrino ocjenjivanje "Svijet malvazija" stigla i dva uzorka iz Novog Meksika iz vinarije Lescombes. To su bila vina "631 Signature Malvasia-Riesling" i "St. Clair Malvasia Bianca", oba iz berbe 2021. Na ocjenjivanju su prošli sasvim solidno te je malvasia bianca osvojila zlatnu medalju, a mješavina malvasia-riesling srebrnu medalju.

Novi Meksiko ima dugu povijest proizvodnje vina, gdje se grožđe sadilo većinom uz tokove rijeka, posebno u dolini poznate Rio Grande te dolinama rijeka Mesilla i Mimbres. Kao što sam već spomenuo, još davne 1629. franjevački fratar García de Zúñiga i kapucinski redovnik po imenu Antonio de Arteaga posadili su prve vinove loze u gradu Santa Fe i to danas čini AVA Santa Fe. AVA znači American Viticultural Area, što je pandan našem ZOI-u, oznaci za zaštićeno zemljopisno porijeklo.

Ovdje se susrećemo s još dvije apelacije: AVA Mesilla i AVA Mimbres Valley. Ova vina dolaze iz obiteljske vinarije Lescombes koja se 1981. godine preselila iz Burgundije u Novi Meksiko. Upravo tih godina, zapravo 1978. Vlada SAD-a započela je sa značajnom potporom razvoju vinarstva i vinogradarstva u Novom Meksiku u suradnji s talijanskim, španjolskim i francuskim vinarijama. Danas u Novom Meksiku ima više od 60 vinarija koje proizvode 3,4 milijuna litara vina godišnje.

Šest generacija

Vinarija obitelji Lescombes nalazi se u dolini Mimbresa, u blizini gradića Deminga. Danas vinarijom upravljaju Florent i Emmanuel Lescombes, koji nastavljaju šest generacija povijesti proizvodnje vina u svojoj obitelji. Na tržištu su prisutni s više od 40 različitih vina pod mnogim etiketama, a obrađuju oko 200 hektara vinograda.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihova vina iz linije "631 Signature Malvasia-Riesling" iz berbe 2021. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i slabe gustoće. Miris je fin i ugodan sa zanimljivim aromama te na nosu dominiraju note ananasa, žute jabuke i marelice koje prati nota agruma te malo travnatih nota na koje se naslanja nota bagremovog meda, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je polusuho, lagano, s niskim alkoholima i djelomično mekano te djelomično svježe, a krasi ga srednje tijelo.

Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost djelomično trajna, kakvoća je fina, dok se na aftertasteu javlja nota zrele slatkaste žute jabuke. Vino je ukusno i djelomično harmonično, no nama je veoma neobično. Onako na prvu, podsjeća me kao kad bi kod nas netko pomiješao malvaziju istarsku s graševinom i dodao još malo traminca. Vino nije napravljeno za starenje, već da se popije u godinu dana do sljedeće berbe. Enogastronomski izvrsno paše uz marinirana pileća krilca sa žara.

Foto

Ime vina: 631 Signature Malvasia-Riesling

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Lescombes winery

Lokacija: Deming / AVA Mimbers valley / New Mexico

Temperatura serviranja: 8 - 10°C

Gastro preporuka: Marinirana pileća krilca sa žara

Ocjena: 9/10

Čaša: Riedel : Riedel Malvazija istarska Glass

Cijena (mpc): 20 $ (www.wine-searcher.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater