MIRISNA BILJKA U GASTRONOMIJI

Agroturizam obitelji Pekica kod Savičente: LAVANDA U TANJURU NA STO NAČINA - ide u kruh, rakiju, juhu, meso, raviole, štrukolo…

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Liker ili rakija od lavande i kolačići od lavande poslužuju se za dobrodošlicu. Lavandinim prahom obogaćuju se pljukanci sa šparugama i pršutom, ravioli s pancetom i skutom, ravioli s kaduljom i slična jela s tjesteninom u kojima lavanda ne prolazi termičku obradu već se koristi kao posip odnosno začin

Ova je godina bila plodna za otvaranje agroturizama u Istri, a ovoj još uvijek nevelikoj obitelji poljoprivredno-turističkih seoskih gospodarstava u travnju se pridružila i obitelj Pekica iz sela Pekici na Savičenštini. Aleksandra Pekica i njezin suprug Feručo, njihovi sinovi Emil i Mihael, Aleksandrin kunjado Valerio i njezin brat Klaudio Tomašić koji dolazi pomoći kadgod je potrebno u ugostiteljsku su avanturu sa svojim agroturizmom ušli kao iskusno i uhodano poljoprivredno gospodarstvo. Raspolažu s ukupno 20 hektara zemlje iako dobar dio tog zemljišta pokriva krš ili šuma. Već sedam godina Aleksandra Pekica na svom imanju u Pekicima prve subote u srpnju organizira Festival lavande, budući da četiri hektara nasada ove aromatične i ljekovite biljke čine važan udio u njihovoj ukupnoj proizvodnji.

Počeli sa sadnicama

Uzgojem lavande Alekdandra Pekica i njezina obitelj bave se već 13 godina, a veliku većinu od četiri hektara zauzima 36.000 grmova lavandinih sorti budravka i grosso koje se koriste u kozmetičkoj industriji. Od lavande sa svojih polja Aleksandra proizvodi eterično ulje i hidrolat, suvenire punjene sušenim cvijetom lavande, a sušeni cvijet prodaje i drugim proizvođačima i prerađivačima. Jedan od njezinih popularnijih suvenira, lutkica u narodnoj nošnji punjena lavandom koju je Aleksandra po svojoj svekrvi nazvala Baba Marija, čak je postala službeni suvenir općine Svetvinčenat, a pojedini njezini primjerci otputovali su na sve kontinente. No, uz ovu "kozmetičarsku" lavandu na jednom manjem dijelu nasada uzgaja se i jestiva lavanda, koja cjelokupnoj gastronomskoj ponudi novopokrenutog agroturizma daje pečat osobnosti i originalnosti u odnosu na druge istarske agroturizme.

Tako ćemo već pri samom dolasku na imanje obitelji Pekica biti ponuđeni likerom od lavande koji se priprema tako da se u rakiji komovici macerira suhi cvijet lavande uz dodatak šećera i narezanih cijelih limuna. Tko voli malo oštriju čašicu dobrodošlice može kušati i rakiju od lavande, destilat napravljen od grožđanog dropa u koji je u vrijeme fermentacije dodan suhi cvijet lavande. Za zalogaje dobrodošlice nude se i popularni kolačići od lavande s kokosom, čokoladom i drugim sastojcima, a ti se kolačići mogu i kupiti u obliku suvenir-paketića.

Sa svime se miješa

Jestiva lavanda u prahu našla je svoje mjesto i u hladnim predjelima, primjerice njome se posipa skuta poslužena na rokulji i prelivena maslinovim uljem, a najširu i najefektniju primjenu u kuhinji Aleksandre Pekice lavanda ima u toplim jelima i u desertima. Lavandinim prahom tako se uobičajeno obogaćuju pljukanci sa šparugama i pršutom, ravioli s pancetom i skutom, ravioli s kaduljom zaprženom na maslinovom ulju i maslacu i slična jela s tjesteninom u kojima lavanda ne prolazi termičku obradu već se koristi kao posip odnosno začin.

Kada se lavandin prah zajedno s drugim sastojcima kuha ili peče tada njezina aroma dolazi do jačeg izražaja, kao primjerice u krem-juhi od buče, poriluka i lavande. Kod pripreme pulaštra na padelu kokošje se meso narezano na komade dinsta na maslinovom ulju i maslacu uz dodatak samo soli i papra, a na kraju se dodaje i prstohvat lavande u prahu: drugo povrće, koje se uobičajeno koristi kod pripreme mesa na padelu, u ovom jelu naprosto nije potrebno. Lavanda u prahu se može ukuhati i u juneće šugo, koje se u ovom agroturizmu poslužuje s njokima.

Lavanda u prahu može se dodati i u tijesto za palačinke, a upravo s takvim palačinkama Aleksandra Pekica četiri je godine za redom osvajala prvo mjesto na Fešti od kužine u Fažani. Za takve palačinke najbolji je nadjev marmelada od jagoda ili marelica, uz čiji okus lavanda u tijestu najbolje dolazi do izražaja, kaže nam Aleksandra. Kruh s lavandom također je uobičajen na stolu ovog agroturizma, sa sirupom od lavande priprema se bezalkoholni napitak, i tako redom, ova se aromatična biljka doista može pripremati na stotinu načina, ali dva recepta Aleksandre Pekice zaslužuju da im se posveti posebna pažnja: ravioli punjeni sirom, s preljevom od pancete, skute i lavande te štrudel na način Aleksandrine mame.

Jela bez lavande

Naravno, na imanju obitelji Pekica ne raste samo lavanda, i iz kuhinje njihova agroturizma ne izlaze samo jela s lavandom. Krumpir, grah, slanutak odnosno slanac, svo sezonsko povrće, pšenica, ječam, zob i djetelina, sve to raste na njihovim njivama. Među gostima vrlo je popularna tovarica Mora, a na imanju uzgajaju još i kokoši, guske, patke i ovce, od kojih osim janjetine dobivaju i sir, za čiju je proizvodnju zadužen Feručo Pekica. "Još nismo pokušali napraviti sir s lavandom, ali i to će doći na red", najavljuje Aleksandra Pekica.

Od jela bez lavande koje nudi agroturizam Pekica spomenimo njoke na žlicu s pancetom (gusta ali tekuća smjesa brašna, jaja, soli, papra, češnjaka i ribanog sira tanko se zahvaća žlicom i spušta u kipuću vodu). Zatim palentu po starinski prepečenu na maslinovom ulju s pomidorićima, rokuljom, divljim radićem te preljevom od pancete i oraha. Tu su i razne maneštre, primjerice od trukinje, od slanca ili jota; pečeni pulaštri, njoki sa žgvacetom od kokoše ili peteha, janjetina pečena u fornu ili pod čripnjom, a od slatkog peku se fritule i jedna tradicionalna domaća slastica koja se u ugostiteljstvu jako rijetko nađe: frita na kušinu, drugdje poznata pod nazivom motanice ili pohani kruh.

Od ovolikog mnoštva raznolike poljoprivredne proizvodnje i originalne gastronomske ponude možda nismo ni primijetili da se na ovom imanju ne uzgajaju svinje, i ne proizvodi vino, osim male količine za vlastite potrebe. Zato se, što se tiče suhomesnatih proizvoda, ponuda agroturizma Pekica oslanja na proizvode OPG-a Franjul iz Svetog Petra u Šumi, vino dolazi iz pulske vinarije Benazić, a sirevi, osim vlastitog ovčjeg, od nekoliko obližnjih proizvođača.

Davna želja

Obitelj Pekica odabrala je zanimljivu "noseću temu" za ponudu svog agroturizma, jer lavanda u kuhinji u našim krajevima nije baš uobičajena, ali njezini gastronomski potencijali izvrsno dolaze do izražaja baš u sprezi s tradicijskim jelima. "Još odavno smo htjeli otvoriti agroturizam, ali nismo zbog kompliciranih zakonskih okolnosti i uvjeta. Gosti koji su nam dolazili na Festival lavande zanimali se za jela s lavandom ohrabrili su nas u toj našoj ideji, i sada smo tu. Počeli smo raditi u proljeće, ljudi dolaze, često smo puni i neprestano smišljamo nove stvari, kaže nam Aleksandra Pekica, koja je sa svojim agroturizmom minule jeseni prvi put sudjelovala i u županijskim Danima otvorenih vrata agroturizama Istre. Česti gosti ovdje su i turisti koji odsjedaju u mnogobrojnim smještajnim objektima Savičenštine i okolice, a i domaće izuzetno zanima probati tradicionalna jela pripremljena na malo drugačiji način.

Ravioli punjeni sirom, s preljevom od pancete, skute i s lavandom

Tijesto za raviole priprema se uobičajeno od brašna, jaja, soli, ulja i mlake vode, i nakon što odstoji pola sata razvaljaju se na tanke široke trake. Nadjev se priprema od četiri vrste sira: svježeg kravljeg, mladog kravljeg, polutvrdog miješanog od ovčjeg i kravljeg mlijeka, te zrelog tvrdog kravljeg sira. S ribanim i razmrvljenim sirevima pomiješa se jaje i malo soli, i masa se zatim oblikuje u kuglice jer se tako ravioli lakše nadijevaju i oblikuju. Preljev se priprema tako da se u tavi najprije na maslinovom ulju zaprži panceta, doda joj se razmrvljena skuta i malo kiselog vrhnja, soli i papra, i na kraju lavanda u prahu. Kuhani ravioli se preliju vrućim preljevom i posipaju ribanim sirom, i ovaj praznik aroma spreman je za jelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter