Ilustracija (Unsplash)
Stručnjaci su otkrili koliko točno možete držati sirovu i kuhanu piletinu u hladnjaku bez opasnosti od trovanja hranom, a to je puno dulje nego što većina ljudi misli, prenosi N1.
Bilo da se radi o tanjuru pečene piletine ili kutiji bataka od večere – svi smo imali taj trenutak oklijevanja kada je u pitanju jedenje ostataka mesa. Većina nas igra na sigurno, odlučujući se odbaciti hranu unatoč visokoj cijeni kako bismo se klonili trovanja hranom. Prema Agenciji za standarde hrane, hladnjaci i oprema za hlađenje trebaju biti postavljeni na 8C ili niže, a hranu treba držati u ‘čistim, zatvorenim’ posudama kako bi se spriječilo njeno kvarenje. To ne zaustavlja rast bakterija u potpunosti, ali ga dramatično usporava.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) navodi da se pileća salata, pileći komadići i pljeskavice te ostaci kuhane (pečene, pirjane, pržene) piletine, koji su brzo ohlađeni i pravilno pokriveni, mogu čuvati tri do četiri dana prije konzumiranja . Potpuno kuhane pileće kobasice i meso za ručak mogu stajati još nekoliko dana zbog visokih razina natrija koji pomažu u njihovom očuvanju, piše Mirror.
Međutim, u Ujedinjenom Kraljevstvu niti jedno državno tijelo ne preporučuje držanje kuhane piletine u hladnjaku duže od dva dana – čak i ako ne pokazuje znakove kvarenja. Ako je vaša piletina bila kuhana i smrznuta, treba je upotrijebiti unutar 24 sata i treba je podgrijati i zagrijati prije konzumacije.
Kada je riječ o sirovoj piletini, najbolje je slijediti savjete o roku upotrebe i hranu kojoj je istekao rok baciti u smeće. Još uvijek vrijedi paziti na znakove kvarenja i biti oprezan kako biste spriječili da se razbolite. To uključuje traženje sive ili zelene boje mesa i promjene mirisa, koji bi mogao mirisati na kiseli amonijak.