Ilustracija (iStock)
Kad god vam ostane hrane, osobito ako je kuhana, prirodna je tendencija da je stavite u hladnjak i spremite za sljedeći dan.
No je li to doista ispravna praksa ili može ugroziti kvalitetu hrane?
Ukoliko svoju kuhanu hranu namjeravate držati u hladnjaku kako biste je konzumirali kasnije, tajna je u tome da je ne ostavljate predugo na sobnoj temperaturi: to je ono što pogoduje razmnožavanju bakterija i plijesni.
No, stavljanje još vruće hrane u hladnjak također je loša praksa, jer gubite više energije, a istovremeno ugrožavate kvalitetu ostalih namirnica u hladnjaku.
Ako stavite jako vruću posudu u hladnjak, unutarnja temperatura uređaja će naglo porasti, a motor hladnjaka će morati “više raditi” kako bi vratio ispravnu temperaturu, s posljedičnim gubitkom energije.
Nadalje, nagla promjena temperature mogla bi promijeniti čuvanje drugih namirnica u vašem hladnjaku – poput sira, mlijeka ili ribe.
Ako želimo sačuvati još vruću hranu, pravite male porcije i stavljajte ih u plitke posude: na taj način će se hrana brže ohladiti i izbjeći će se bakterijska kontaminacija.
Neka prođu najviše dva sata nakon kuhanja prije nego što posude stavite u hladnjak: to će omogućiti da se hrana ohladi, ali će u isto vrijeme izbjeći razmnožavanje bakterija u proizvodu.
Na kraju, oslonite se na svoja osjetila da provjerite je li proizvod pripremljen prethodnog dana još uvijek dobar za jelo: ako primijetite mrlje plijesni ili neugodan miris, bolje je da proizvod bacite u smeće.
Ako slijedite ovih nekoliko jednostavnih pravila, moći ćete pohraniti ostatke hrane do dva ili tri dana u hladnjaku, ograničavajući otpad i štedeći dragocjene resurse.