Ilustracija (Pexels)
Pržena piletina omiljeno je jelo mnogih, osobito ako naručujete iz restorane brze hrane. Ipak, mnogi je često izbjegavaju pripremati kod kuće.
Prženje u ulju može biti izazovno, ali ako se već upustite u tu pustolovinu, ne želite da vas rezultat razočara.
Zato kulinarski entuzijasti predlažu rješenje koje bi vas moglo spriječiti da još jednom posegnete za narudžbom. Ispostavilo se da postoji jedan sastojak koji možda već imate kod kuće, a koji može vašu prženu piletinu podići na višu razinu, piše Express, a prenosi N1.
Votka. Korištenje votke u pripremi piletine daje joj poseban "boost", zahvaljujući načinu na koji votka djeluje s brašnom i vrućim uljem. Rezultat je savršeno hrskava pržena piletina, za koju se vjeruje da ostaje hrskava čak i dulje nego ona iz restorana brze hrane.
Tradicionalni recepti za prženu piletinu ponekad zahtijevaju da se u smjesu doda malo vode, no votka je mnogo hlapljivija tekućina, tvrde na Sveučilištu Duke. Hlapljive tekućine, kada su izložene dovoljno visokoj temperaturi (kao što je vruće ulje), prelaze u plinovito stanje jer se molekule šire i isparavaju.
Kada se votka doda u smjesu za pohanje, ona brže isparava u vrućem ulju nego voda, što znači da tijesto brže dehidrira — omogućujući mu da se bolje zapeče i postane hrskavije. Osim toga, dehidracijska svojstva votke pomažu i u tome da poh ne bude premasan.
Još jedan razlog zašto votka daje posebno hrskavu piletinu je brzina kojom plinovi isparavaju iz tijesta, pri čemu se površina tijesta širi, čime se povećava hrskavost. No tu nije kraj — votka ima pozitivan učinak i na gluten.
Prema časopisu Scientific American, budući da votka sadrži samo 60% vode, ona ne potiče razvijanje glutena kao što to čini voda. Zbog toga se smjesa može bolje miješati bez da postane prečvrsta ili gumena, a može se i dulje koristiti bez da se zgusne i pretvori u teško tijesto.
Suho pohanje: Ako pripremate piletinu na suhi način (bez mokre smjese), najbolje je dodati oko 30 do 60 ml votke u marinadu prije nego što piletinu uvaljate u suhe sastojke.
Mokra smjesa za pohanje: Ako koristite mokru smjesu, votku dodajte direktno u tijesto. Zahvaljujući alkoholu, dobit ćete tanku, neljepljivu smjesu koja nakon prženja rezultira iznimno hrskavim slojem.
Ukratko, dodavanje votke u recept za prženu piletinu može donijeti iznenađujuće dobre rezultate — s manje masnoće, više hrskavosti i ugodnijom teksturom. Možda je vrijeme da domaći recepti za prženu piletinu dobiju malu alkoholnu nadogradnju.