MARKAT

U restoranu na pulskoj tržnici već se desetljećima dobro jede: Pult pun metalnih, velikih zdjela u kojima je sve kao u maminoj ili bakinoj kuhinji

  U Markat se dolazi i bez posebnog plana, osim ako vam ovo mjesto nije doslovna zamjena za kuhanje kod kuće, što ovdje uopće nije rijetkost. A nije rijetkost ni da se sretnu prijatelji u gradu, pa onako, riječ po riječ, dođe i vrijeme za ručak. Kako je Markat u neposrednoj blizini gradske tržnice, često je izbor destinacije da se uz ukusan obrok druženje tamo i nastavi. Ništa svečano i pretenciozno, nimalo "fensi", ali ponajprije, cjenovno vrlo prihvatljivo

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


U gastronomskim trendovima, popularnim kulinarskim emisijama u kojima su kuhari novi superheroji s kuhačama, prave zvijezde kuhinja elitnih restorana, neki među ugostiteljima plove drugim, utabanim stazama, apsolutno se ne obazirući na to što je netko u međuvremenu unio potpunu revoluciju u kuhinje.

U njihovoj kuhinji vladaju neka druga pravila. Oni ne izmišljaju recepte s kojima će vas zadiviti, ne dekoriraju tanjure čije ćete fotke stavljati na instagram, hvaleći se prijateljima estetikom šarenila namirnica, pravim umjetničkim djelima iscrtanima i ukrašenima raznim namirnicama, koji se samo kulinarskom detekcijom prepoznaju. Nema tu egzotičnih namirnica i posebnih termičkih obrada. Njihova je kuhinja, s neznatnim preinakama i s nešto novijih jela, gotovo identična kao što je bila i prije više od dvadeset godina, a i tada već nastavljajući desetljećima dugu tradiciju.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Govorimo o restoranu "Markat", starijim građanima Pule poznatom i kao ex-Sljeme. Mjesto gdje je vrijeme stalo, ali gdje se još uvijek dobro i ukusno jede. Jer dobro jesti ne znači nužno moderno jesti.

Premda ne pokazuju namjeru da se utrkuju s gurmanskim sprinterima, za maraton su se pokazali iznimno spremni i izdržljivi, što god netko o tome mislio. Jer evo ih - još su tu, u srcu Pule i u srcu njezinih stanovnika. Ostaju i opstaju, što nije nimalo lako zbog svega navedenog, ali njihov šarm počiva na nekim drugim prednostima, mjeri se nekim drugim parametrima koje neki među nama posebno cijene i preferiraju.

Kada uđete u Markat, kao da prolazite kroz portal stare Pule, grada svog djetinjstva, kako zbog ambijenta, tako i zbog mirisa tradicionalne i jednostavne kuhinje. Što u izlogu, to u butigi, rekli bismo, jer ovdje doista znate što vas očekuje. Hrana je doslovno pred vašim očima, a ako ste barem jedanput uzeli svoj pladanj i ljubazno vam osoblje napunilo tanjure po vašim željama, znate već kako to ide. Poznati pult pun metalnih, velikih zdjela, u kojima je sve kao - mamina ili bakina kuhinja.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Nakon što kliznete po metalnim "šinama" s tim istim pladnjem, u ponudi je uvijek do tridesetak jela. Za svačiji ukus ponešto. Od nečeg toplog na žlicu, bilo da je riječ o bistroj juhi ili maneštrici, varivu, povrću, pohanom mesu, nekoj šnicli u umaku, ili onako, samo okrenutoj na ploči. Naravno da u ponudi ima i ribe, a uz više različitih priloga tu je i izbor salata. Ova jela nemaju komplicirane nazive, a mnogi ih i sami pripremaju kod kuće. Iako u ponudi neće biti nebrojeno slatkih obroka - deserta iz snova koji već izgledom mame, slatko u Markatu nikad neće izostati. Doduše, ako ste željni vinske karte, u ovom restoranu ona ne postoji, jer od alkohola možete popiti samo pivo. Međutim, Markat je i po tome osebujno mjesto.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum