VINISTRA - NAJVEĆA I NAJIŠČEKIVANIJA REGIONALNA VINSKA SMOTRA

Danas je istarskih vinara 120 i više, mladi imaju od koga učiti, ali ni stariji se ne predaju

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


U anegdoti koju rado i često prepričavaju "očevi" Vinistre prisjećaju se jednog prijateljskog druženja s početka devedesetih i packe koju su dobili od vlasnika jedne od prvih pravih enoteka u Hrvatskoj Vlade Borošića. Oštro i iskreno, vlasnik legendarnog Bornsteina tijekom tog druženja kazao je svojim domaćinima: "Znate što, dečki? Vaša vina su dno dna hrvatskih vina!" Prijateljska kritika nije, naravno, doživljena kao uvreda, već kao snažan poticaj da ta istarska vinska priča napusti stoljetnu "zonu komfora" i pokuša postati privlačnija i uzbudljivija. Početak je to istarskog vinskog preporoda koji se dogodio u naredna tri desetljeća i u kojem je glavnu ulogu imala i ima velika vinska manifestacija pokrenuta po uzoru na vinski sajam koji je na ovim prostorima prije više od stotinu godina organizirala Austro-Ugarska Monarhija.

Kadumova šampionska malvazija iz prošlogodišnje berbe (Snimio Milivoj Mijošek)Kadumova šampionska malvazija iz prošlogodišnje berbe (Snimio Milivoj Mijošek)

Vinistra, koja je ovoga petka otvorila vrata svog 29. izdanja, definitivno je stavila točku na poglavlje istarskog "črnega i bilega vina" te pokrenula eru malvazija i terana, ali i ostalih vina čije etikete se danas nude i traže u najboljim hrvatskim vinotekama i restoranima. Kao i godinama unazad, Vinistra i ovog proljeća dokazuje da je ne samo najveća i najuzbudljivija, već i najiščekivanija regionalna vinska smotra jer je odavno među istarskim vinarima postalo stvar prestiža izložiti u porečkoj Žatiki ono najbolje što im je dala protekla vinska godina i što čuvaju u svojim vinskim podrumima.

Sveto trojstvo

Ova godina posebna je i po tome što tjedan dana nakon Vinistre u Poreč stiže i Concours Mondial de Bruxelles, manifestacija koja među poznavateljima i ljubiteljima vina, uz Decanter i IWC, zaokružuje "sveto trojstvo" kada su u pitanju najveća svjetska ocjenjivanja vina. Zbog priprema za tu manifestaciju, i koncepcija ovogodišnje Vinistre donekle je promijenjena te se osamdeset vinara u Žatiki predstavlja na unificiranim štandovima što je, utisak je, doprinijelo vizualnoj preglednosti, ali i dinamičnosti zbivanja u tom prostoru.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Kao i obično, i s jedne i s druge strane izlagačkih štandova brojna poznata lica, vinari veterani koji su na Vinistri prisutni od njezina prva izdanja, ali i brojni mladi vinari koji su učeći od tih svojih starijih kolega prepoznali i iskoristili priliku te za uložen trud i svoj rad već ubiru i brojna priznanja.

Jedan od takvih je i Ivan Kadum iz čijeg je vinskog podruma koji se nalazi u selu Buići, nedaleko Poreča, na ovogodišnju smotru stigla i šampionska svježa malvazija iz prošlogodišnje berbe.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Nije jednostavno biti najbolji, ali sad je još veći izazov kako tu kvalitetu ponoviti i priznanje opravdati. Prošle godine smo se stvarno trudili i u vinogradu, a i u podrumu, da dobijemo maksimum. Godina je bila dosta zahtjevna, ali očito smo našli neki recept kako se bar malo istaknuti u snažnoj konkurenciji sjajnih malvazija ostalih mojih kolega. Naravno, svi smo zbog toga ne samo zadovoljni, već i oduševljeni jer nismo očekivali da ćemo takav uspjeh postići već u drugoj godini u kojoj smo dali vino na ocjenjivanje na Vinistru, ponosan je vlasnik jedne od najmlađih vinarija u Istri koja se ozbiljnijom proizvodnjom počela baviti 2019. godine.

Već lani dalo se naslutiti da bi Kadum vrlo brzo mogla postati još jedna vrlo ozbiljna istarska vinska etiketa jer je za premijernu svježu malvaziju zaslužio zlatnu Vinistrinu medalju, a ovogodišnja šampionska titula u konkurenciji dvjestotinjak uzoraka malvazije iz svih krajeva Istre, ta je očekivanja samo dodatno potvrdila. "Očito brzo učimo, imali smo odlične učitelje, a onda rezultat ne može izostati. Nama mlađim vinarima u Istri sigurno je i lakše krenuti u ovaj posao s obzirom na to da imamo kolege vinare koji se time bave već trideset godina, koji su puno toga već istražili, isprobali i utrli nam taj put", kaže Ivan Kadum.

Jedan od veterana koji su svojim radom najviše doprinijeli onoj transformaciji iz najgorih u najbolja hrvatska vina je i Moreno Degrassi čiji izložbeni prostor na Vinistri uvijek privlači velik broj onih koji žele kušati s kojim se etiketama iz svog podruma odlučio predstaviti jedan od najboljih hrvatskih vinara.

Mladi imaju od kega učiti

- Mi kad smo kretali u ovaj posao, moglo nas se izbrojiti prstima jedne do dvije ruke. Danas nas je 120 pa i više, mladi imaju od koga učiti, ali ni mi stariji se ne predajemo, nego držimo ljestvicu visoko podignutu i imamo stalnu želju podići je još više, kaže Degrassi. Što se proizvodnje tiče, napominje da je lanjska godina bila jedna od boljih kad su u pitanju uvjeti za proizvodnju te da su i vina iz 2022. zbog toga odlična. "Međutim, nisam s mladim vinima stigao u Poreč jer tu berbu na tržište ćemo izbaciti za tri, četiri godine. Mi sad imamo, primjerice, malvaziju iz 2021. godine koja je u fenomenalnoj formi, tako da je to najmlađe vino koje imamo na ovogodišnjoj Vinistri, a najmlađe crno nam je iz 2015.", kaže nam ovaj istarski vinski kapitalac.

Ivan Jakovčić  (Snimio Milivoj Mijošek)Ivan Jakovčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Među "mladim" vinarima zatičemo i jedno poznato lice. Nakon što je godinama bio redovan gost Vinistre, ali i jedan od najpoznatijih degustatora i promotora istarskih vina, ove godine svojim vinom predstavio se i nekadašnji ministar, župan i eurozastupnik Ivan Jakovčić. Kao jedan od sudionika druženja s početka ovog teksta Jakovčić je bio jedan od tvoraca istarskog vinskog preporoda te se, kako kaže, s nostalgijom sjeća svog prvog štanda na Vinistri prije 29 godina na kojem je izlagao u društvu Gianfranca Kozlovića i ostalih danas već legendarnih istarskih vinara, tada početnika.

- Ja sam kasnije otišao nekim drugim putem, zapustio u biznisu vinarstvo, ali sam pokušao doprinijeti mu koliko god sam mogao na drugi način. Danas sam se vratio toj staroj ljubavi s nekim vinima napravljenim od grožđa s odličnih lokacija. Enolog je vrhunski i prema tome mislim da doista imam što pokazati i da imam dobra vina, kaže Jakovčić.

Marko Rossi (Snimio Milivoj Mijošek)Marko Rossi (Snimio Milivoj Mijošek)

U Žatiki se predstavlja etiketom Wine Museum pod kojom se, među ostalim, nalaze i "malvazija 365 koju triba piti svaki dan i pjenušac 24 koji se more piti od 0 do 24", u svom će prepoznatljivom stilu nekadašnji župan. Osim premijernog predstavljanja svojih vina i vinske etikete, Jakovčić dodaje da je kupio staru i napuštenu zgradu ispod Završja u općini Grožnjan. Ona je svojevremeno trebala biti sjedište zadruge, no to se nikad nije dogodilo, a nakon njezine sanacije i obnove namjerava je pretvoriti u vinski muzej.

Marko Rossi glavni je enolog Vinarije Rossi koja već neko vrijeme proizvodi sjajna vina s više od 18 hektara vinograda na području zapadne Istre.

Blagoslovljeni zemljom i klimom

- Tu smo sa svježom malvazijom iz 2022., rose chardonnayom, malvazijom Templara iz 2021. i crnom kupažom Moro iz iste godine. Neke etikete fale kao naša Riserva, ali stare su se zalihe popile, a novo se čeka da bude spremno za tržište, no sve je više-manje tu, kaže Marko. Lanjska godina i u njihovim je vinogradima, kaže, bila zahtjevna zbog ekstremnijih klimatskih prilika, ali zadovoljan je jer su i u tim uvjetima od grožđa u podrumu uspjeli izvući maksimum. "Sretni smo što se kroz Vinistru među nama vinarima uspostavila zdrava konkurencija u kojoj kroz interakciju potičemo jedni druge da iz godine u godinu budemo bolji. A i tržište je sve zahtjevnije, potrošači znaju prepoznati dobro vino i jednostavno ništa ispod toga ne prolazi. Svi mi imamo znanja i tehnologiju, a nijanse koje rade razliku su podneblje, tlo, klima. Manifestacije kao što je Vinistra daju ljudima priliku kušati, primjerice, malvaziju iz raznih krajeva Istre i osjetiti tu razliku, odnosno otkriti da se radi o vinu koje se poprilično mijenja ovisno u kojem dijelu Istre se nalazi vinograd iz kojeg je napravljeno", kaže Marko Rossi.

S Labinštine svoja odlična Vina z Kukurini već neko vrijeme na Vinistri predstavlja Goran Baćac koji je i ove godine za svoju svježu malvaziju osvojio zlatnu medalju i zavidnih 90 bodova. I ne samo to.

Goran Baćac (Snimio Milivoj Mijošek)Goran Baćac (Snimio Milivoj Mijošek)

- Dobili smo zlatne medalje za svježu malvaziju i za Calypsu Neru iz 2018. koja je tri godine odležala u drvenoj bačvi, a srebrnu za poluslatki muškat žuti iz berbe 2022. tako da imamo na što biti ponosni i zadovoljni, kaže Baćac. Svaka Vinistra, kaže, dokaz je da se ta lijepa vinska priča o Istri razvija i raste. "Najlipše je kad smo sad bili sredu i kad vidiš da kad prozivaju za medalje za sve vinarije, po njih idu mladi ljudi. Znači da imamo budućnost i da barem što se tiče Istre ne moramo imet stroh što će biti sutra. Mladi se vraćaju doma, delaju u vinogradima i podrumima jer vide da od tega moru dobit sad neki euro, da će taj euro zustat i da moru lipo živit doma i biti sami svoj gazda!", kaže on.

Bruno Ferenac jedan je od onih koji dijele tu životnu filozofiju, a kad se poslu pristupa ozbiljno i s vizijom, onda ni rezultat ne može izostati. Kao i puno godina ranije Ferenac je i ovog svibnja među izlagačima na Vinistri, ponosan na vina kojima se može predstaviti kolegama i brojnim vinoljupcima.

- Ovo nam je kao nekakav službeni početak sezone prodaje mladega vina, odnosno svježih malvazija i ostalih jednogodišnjih vina koja sud za to sad pronta. Naši vinogradi nalaze se na području Vižinade gdje smo blagoslovljeni zemljom i klimom odličnom za proizvodnju vrhunskih vina. Lanjska godina bila je zbog vremenskih prilika malo zahtjevna, ali na kraju ipak je sve dobro ispalo jer rezultat su odlična malvazija i još bolja crna vina, kaže Ferenac.

Od štanda do štanda, ovogodišnja Vinistra diše punim plućima, a ako to već niste učinili, do Žatike možete otići i tijekom današnjeg dana te se i sami uvjeriti da je pred istarskom vinskom pričom još puno uzbudljivih i neispričanih poglavlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter