VINISTRA

Vodeća regionalna vinska udruga koja ispisuje uzbudljive i prepoznatljive istarske vinske priče

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Vinistra se održava od 5. do 7. svibnja u porečkoj Žatiki

Vinistra se održava od 5. do 7. svibnja u porečkoj Žatiki


Kada su se devedesetih godina prošlog stoljeća kovali planovi o svojevrsnom istarskom vinskom preporodu, rodila se ideja o organizaciji sajma koji će okupiti i predstaviti istarske vinare i vinsku priču Istre izvući iz rutine i dosade u koju se, kroz generacije, pomalo ukalupila i učiniti je ponovno uzbudljivom i napetom. Ideja je uskoro pretvorena u stvarnost, a ostalo je, kako se kaže, povijest.

Istarska vinska priča odavno je postala uzbudljiva i prepoznata i daleko izvan okvira Istre i Hrvatske, a potpis na nju već su stavili i svake godine stavljaju brojni uspješni vinari koje okuplja Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra. Udruga djeluje od 1994. godine s osnovnim ciljem unapređenja i razvoja vinogradarstva i vinarstva u Istri. Danas se sastoji od više od 120 članova s područja Istre i Kvarnera. U kolovozu 2020. godine skupština Udruge usvojila je izmjene i dopune Statuta te se područje djelovanja Udruge proširilo i na Primorsko-goransku županiju.

Članovi se bave proizvodnjom grožđa, vina i proizvoda od grožđa, sadnog materijala, zatim selekcijom, istraživanjem i drugim vidovima vinogradarstva i vinarstva, pri čemu je njihovo stalno mjesto boravka, odnosno sjedišta na području Istarske županije i Primorsko-goranske županije.

Udruga danas funkcionira kao moderna organizacija s jasno zacrtanom strategijom i ciljevima te brojnim aktivnostima kao što su primjerice briga o imidžu istarskih i kvarnerskih vina, širenje tržišta putem organizacije i zajedničkih nastupa na izložbama, sajmovima i drugim vrstama aktivnosti, davanje potpore istraživanjima i stručne i druge pomoći članovima ili njegovanje i oživljavanje tradicionalnih običaja i svetkovina vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo. U njoj   potiču suradnju članova, ali i novih generacija da nastave tradiciju u skladu s novim trendovima i suvremenim znanjima. Kontinuirano rade na podizanju kvalitete događanja u vlastitoj organizaciji i osmišljavanju novih u skladu s modernim zahtjevima vinskog tržišta.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Vinistre svakako je organizacija sada već najstarije hrvatske izložba vina koja je u protekla tri desetljeća postala iznimno važna za turističku predsezonu u Poreču i Istri te jedno od najvažnijih mjesta na kojem se susreću ljubitelji vina, vinskih znalaca, partnera i istarskih vinara.

Vinistra kao događaj već je godinama dodatni motiv dolaska gostiju u Poreč u svibnju. Osmišljavanjem novih evenata poput dva ekskluzivna iz serije Vintage by Vinistra napravljen je veliki kvalitativan iskorak na hrvatskoj vinskoj sceni uz dodatnu promociju vrhunskih istarskih autohtonih sorti u odležanim varijantama.

LUKA ROSSI - VATRENO KRŠTENJE NOVOG PREDSJEDNIKA VINISTRE

Cilj nam je na Vinistri promovirati naša vina i destinaciju te potvrditi status vodeće hrvatske vinske regije

Luka RossiLuka Rossi

Nakon što je u srpnju prošle godine na čelnom mjestu zamijenio Nikolu Benvenutija, mladog novog predsjednika Vinistre Luku Rossija uskoro očekuje i vatreno krštenje u novoj ulozi na najvećoj hrvatskoj vinskoj manifestaciji koja se od 5. do 7. svibnja održava u porečkoj Žatiki. Kao dugogodišnji sudionik i izlagač dobro zna da je ljestvica očekivanja, kao i svake godine kada se radi o ovoj manifestaciji, postavljena vrlo visoko i uvjeren je da će ona i na Vinistri 2023. godine biti dosegnuta pa i premašena.

- Na 29. Vinistri sudjelovat će više od 120 izlagača, od čega 85 vinara. Kao zanimljivost ističemo štand Concours Mondial de Bruxellesa na kojem će gosti moći kušati nagrađena vina iz mnogih zemalja s prijašnjih izdanja ovog ocjenjivanja uz štand Svijet malvazija koji je prošle godine nadmašio očekivanja. Također dolazi i nekoliko novih vinara s istarske scene kojima će ovo biti prilika da se predstave široj javnosti, kaže Rossi.

Lijepa priča

Cilj i ovogodišnje manifestacije je privući što više ljubitelja vina, vinskih profesionalaca i turista u Poreč, promovirati istarska vina i destinaciju te potvrditi status vodeće hrvatske vinske regije.

-Vinistra je istarska vinska tradicija koja bi ove godine, da nije bilo koronakrize, slavila tridesetu obljetnicu. Ove godine imamo i jednu novost, online prodaju karata za sve koji žele biti dio naše lijepe priče i izbjeći gužve prilikom ulaska na sajam. Naime, imat ćemo posebnu liniju za one koji kupe karte online i oni će nesmetano ulaziti bez dodatnog čekanja, kaže Rossi.  

Puno razloga za optimizam daje i još jedna uspješna vinogradarska godina iza koje se vinari mogu podičiti doista sjajnim malvazijama i drugim vinima. Malvazije iz 2022. su, podsjeća, već u ranoj fazi- u veljači na tradicionalnom zagrebačkom En primeuru, imale prepoznatljivu sortnu aromu, balans i lijepu svježinu. Brojna međunarodna priznanja i nagrade potvrđuju iznimnu kvalitetu i autohtonih terana i ostalih vina.

- Istarski vinari sve više računa vode o mikrolokaciji i izvlače maksimum iz zemlje. Pravi su znalci u podrumu pa se tako među našim teranima, posebno onim odležanima, kriju velika vina. To smo pokazali i ekskluzivnim događanjem Vintage by Vinistra krajem prošle godine u zagrebačkoj Esplanadi na kojem smo najavili eru modernih terana i otkrili ogroman potencijal ovog vina. Kad su internacionalne sorte u pitanju, naši se vinari posljednje vrijeme sve više predstavljaju i s odličnim crnim kupažama. Ističu se one koje sadržavaju merlot i cabernet sauvignon, ali i one u kojima se često ukomponira i autohtoni teran, kaže Luka Rossi.

Pregršt medalja

Dobra godina odrazila se i na ocjenjivanje i broj dodijeljenih medalja. Podsjeća da Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih i alkoholnih pića, u sklopu kojeg se održava i Svijet malvazija, po uzoru na prestižna svjetska ocjenjivanja, ima sve strože kriterije koji se pozitivno odražavaju na kvalitetu vina.

- Veseli činjenica da je sve više vinara koji šalju svoje uzorke. Ove su godine pali novi rekordi u svim kategorijama. U Poreč je stiglo 700 uzoraka vina, što je 30 posto više nego prošle godine, od čega je bilo 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Imali smo i do sad najveći broj sudaca, njih 90 iz 17 zemalja, čak 20 više nego godinu ranije. Za zlatnu medalju potrebno je minimalno 90 bodova, a od prošle godine imamo dvije nove kategorije – platinastu, za minimalno osvojenih 95 bodova, te Best in Show za najbolje ocijenjenu malvaziju, govoreći o pripremama za predstojeću smotru, kaže predsjednik Udruge Vinistra.

Podsjeća da su svojevrsne pripreme za ovu domaću manifestaciju istarski vinari nedavno odradili na najvećem svjetskom sajmu u Düsseldorfu, što je, drži, bio pun pogodak za Vinistru.

- Tijekom ta tri dana halu smo dijelili s velikim vinskim zemljama poput Portugala i Mađarske, a na našem štandu predstavilo se 13 poznatih istarskih vinarija. Nismo očekivali tako veliko zanimanje vinskih profesionalaca za istarska vina, posebno za naše sorte malvazijui teran, ali i druge sorte što je još jedna potvrda da se Istra pozicionirala kao prepoznata vinska regija, kaže Rossi.

Stvar prestiža

U Düsseldorfu su ove godine bile vinarije Agrolaguna, Damjanić, Medea, Fakin, Meneghetti, Pervino, Cattunar, Rossi, Bertoša, Kozlović, Benvenuti, Matošević i Franković, a nakon što su oni probili led i kući se vratili s pozitivnim iskustvima i dobro obavljenim poslom, Rossi iduće godine očekuje još više vinara na Vinistrinom štandu.

-ProWein je najznačajniji vinski sajam u svijetu, mjesto susreta i promocije cjelokupne vinske industrije, ali i lansiranja novih vinskih trendova. Nastup na ovakvom sajmu nije samo sjajan način za promociju nego i stvar prestiža za svaku vinsku regiju, zaključio je Luka Rossi.

OD 12. DO 14. SVIBNJA NAJVEĆE SVJETSKO OCJENJIVANJE VINA

Sve je spremno za Concours Mondial de Bruxelles

Foto

Ono što je Liga prvaka za nogomet, a dodjela Oscara za svijet filma, to je Concours Mondial de Bruxelles u vinskom svijetu. Uz Decanter i International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles najveće je svjetsko ocjenjivanje vina utemeljeno 1994. godine. Od 2006. svake druge godine održava se u drugoj državi i do sada je obišlo petnaestak najpoznatijih vinskih zemalja, među kojima se – zahvaljujući Vinistri – našla i Hrvatska. Tjedan dana nakon ovogodišnje Vinistre, to prestižno svjetsko natjecanje održat će se od 12. do 14. svibnja   u Poreču što je svakako veliko priznanje istarskim vinarima i Istri kao vinskoj regiji.

I dok se dani do početka ovogodišnjeg Concoursa odbrojavaju, već je poznato da će na njemu 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta ocjenjivati više od 10 tisuća uzoraka vina koji će pristići iz 50 zemalja svijeta. S obzirom na to da uživanje u dobroj hrani i vinu sve većem postotku turista predstavlja jedan od ključnih motiva pri odabiru odmorišne destinacije, ogroman značaj ove manifestacije za turističku promociju i pozicioniranje naše zemlje prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica.

Duga tradicija

- Suvremeni turist traži autohtona i jedinstvena iskustva pri posjeti određenoj turističkoj destinaciji, a upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne hrane i vina stvara kod posjetitelja poseban doživljaj. Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje vina koja predstavljaju identitet i kulturu podneblja, od obale do kontinenta naše zemlje, kaže direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji drži da je manifestacija ujedno izvrsna prilika i za hrvatske vinare da u najboljem svjetlu predstave sebe, svoj rad i vrhunska vina međunarodnoj publici.

Predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa Baudouin Havaux ne skriva oduševljenje činjenicom da se 30. izdanje ove prestižne manifestacije održava u Istri.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

- Ovo natjecanje je pokazatelj trendova na tržištu, a Hrvatska je nadolazeća vinska destinacija s bogatom poviješću koja seže još u antičko doba. Danas se Hrvatska može pohvaliti širokim izborom autohtonih sorti grožđa poput malvazije i ta je autentičnost nešto što današnji potrošači sve više traže. Hrvatska vinska scena svakako zaslužuje punu pažnju svih, od vinskog stručnjaka do znatiželjnog entuzijasta, poručio je Havaux.

Foto

Župan Istarske županije Boris Miletić kaže da je domaćinstvo najprestižnijeg ocjenjivanja vina u svijetu Concours Mondial de Bruxelles iznimna čast, dok direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević zaključuje kako su istarske vinarije i uljare danas turističke atrakcije i pravi mali muzeji gastronomije.

Sjajna priča

Gradonačelnik grada domaćina Poreča, Loris Peršurić rekao je kako je ovo vinsko natjecanje, koje će se u porečkoj dvorani Žatika održati tjedan dana nakon Vinistre, potvrda da je Poreč postao vinski grad. Po riječima Nenada Velenika, direktora gradske turističke zajednice, Poreč očekuje sjajna predsezona, a prema najavama i sezona bi mogla biti rekordna. Da će Concours biti sjajna promotivna vinska i turistička priča o Hrvatskoj, uvjeren je i predstavnik hotelske kuće Plava Laguna i jedan od najpoznatijih hrvatskih sommeliera Emil Perdec, a s njim se slaže i predsjednik Vinistre Luka Rossi. Po njemu, dovođenjem te manifestacije Istra se pozicionirala na svjetsku vinsku kartu i dodatno osnažila svoj položaj na europskoj i svjetskoj razini.

Domaćinstvom najprestižnijeg vinskog natjecanja Istra je dobila i pet vinskih ambasadora, to su redom poznati vinski novinari koji su imali prilike obići Istru i njezine vinare. Za vrijeme ocjenjivanja u Poreču očekuje ih vođenje masterclasssa o istarskim autohtonim sortama za ocjenjivače s njihovog govornog područja.Foto

14. IZDANJE SVIJETA MALVAZIJA

Najboljom na svijetu proglašena malvazija s vulkanskih Eolskih otoka

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Kako bi što bolje predstavili i promovirali najpoznatije istarsko vino malvaziju, u Vinistri se prije 15-ak godina rodila ideja o organizaciji međunarodnog natjecanja posvećenog toj kraljici istarskih podruma. S tom idejom rođen je 2009. godine Svijet malvazija, eno manifestacija koja ide u korak sa svjetskim trendovima proizvodnje i potrošnje vina proizvedenih od autohtonih vinskih sorti koje imaju snažnu vezu s područjem na kojem uspijevaju, a proizvode se u ograničenim količinama.

Ovogodišnje 14. izdanje Svijeta malvazija počelo je rekordom budući da je pristiglo čak 317 malvazija iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Grčke, Portugala i Srbije, što je najviše do sad. Vina je ove godine ocjenjivalo čak 90 ocjenjivača iz 17 zemalja koji su boravak u našoj zemlji iskoristili i za posjete vinarijama   koje su se prošle godine pokazale odličnima. Ideja je bila da ocjenjivači budu u prilici upoznati istarske vinarije i iz prve ruke vidjeti od kuda dolaze vina koje ocjenjuju.

Između velikog broja uzoraka izvrsnih vina odluku o šampionima nije bilo lako donijeti, no, na koncu su detalji ipak prevagnuli i donijeli zaslužena priznanja najboljima. Posebnu nagradu Best in show koja se od lani dodjeljuje najboljoj malvaziji na svijetu, odnosno vinu koje je unutar svih kategorija osvojilo najveću apsolutnu ocjenu, pripala je talijanskom vinu Passito Na'jm 2020., vinarije Cantine Colosi sorte Malvasia delle Lipari.

Šampionsku titulu za svježu malvaziju dobila je Malvazija istarska Kadum porečka vinarije Kadum, a Sonata Riserva 2020. rovinjske vinarije Dobravac šampion je u kategoriji odležanih malvazija. Među šampionima ovogodišnje Vinistre našla se i Vinarija Fakin s vinom koje je proglašeno najboljim u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih terana šampion postao Benvenutijev Teran Livio Benvenuti iz 2019. godine. Šampionsku titulu među svježim refoškima osvojila je slovenska vinarija Jogan iz Pobega.

Od prošle godine Vinistrino ocjenjivanje dobilo je i platinastu kategoriju za sva vina s minimalno 95 bodova, a na 14. Svijetu malvazija tu su medalju zaslužila Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2019. i Deklićeva odležana malvazija iz 2020. te Justino’s Madeira Malvasia Colheita 2009. iz portugalske Madeire.Platinu je zaslužio Benvenutijev Muškat San Salvatore iz 2017. te tri refoška iz 2020. godine, onaj momjanske vinarije Prelac te slovenskih vinarija Vinska klet Santomas iz Šmarja i Vinakoper.

Za kraj, treba reći i da je platinastu medalju u kategoriji jakih alkoholnih pića za Fernet Amaro 78. osvojila buzetska Aura, te da će medalje svim dobitnicima, po običaju, svečano biti dodijeljene uoči 29. Vinistre, u srijedu 3. svibnja.

 

Foto 

Online prodaja karata

Ovogodišnja novost je i online prodaja karata na www.vinistra.hr za sve koji žele izbjeći gužve prilikom ulaska na sajam.

Na kupnju ulaznica vodi vas i QR code.

Logo

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter