ENOTEKA

Istarska vina: Ottocento bijeli

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Jedna od najljepših istarskih vinskih priča je ona o Vinariji Clai iz malog zaseoka Brajki pored Krasice. Šezdesetih godina prošlog stoljeća šestogodišnji Giorgio s obitelji seli u Trst. Tih su godina mnoge istarske obitelji zbog ekonomske krize emigrirale diljem svijeta, od Kanade do Australije i Švedske.

Obitelj Clai, na svu sreću, otišla je samo 50 kilometara sjevernije od rodnog kraja, koji nisu zaboravili i u koji su se redovito vraćali. Obitelj se u Trstu dobro snašla, vrijedno su radili i dobro živjeli, a Giorgio je nakon školovanja s bratom vodio obiteljski restoran. U međuvremenu je zasnovao obitelj s Vesnom iz Novigrada a onda su se zbog objektivnih razloga 2000. godine odlučili na povratak u Istru. Vratili su se upravo u Giorgiovo rodno selo i odlučili pokrenuti boutique vinariju.

Od početka je Giorgiova ideja bila proizvoditi prirodna vina kako se nekad davno radilo. Kad ga je brat jednom prilikom vidio kako prerađuje vino po starinski, rekao mu je, pa tako se ne radi već od tisuću osamsto i neke. Giorgiu se ta bratova opaska svidjela i kasnije će je iskoristiti te će upravo tako nazvati svoje prvo kultno vino - "Ottocento bijelo" iz berbe 2002.

Orange ili narančasta vina

Ovaj stil vina koji se još naziva orange ili narančasta vina, zapravo su bijela vina koja se rade na način kako se rade crna vina, maceriraju se. Ta su vina drukčija te ih šira vinska publika nije na početku razumjela ni prihvaćala. Tih je godina i vinska publika bila mnogo manje educirana nego danas pa je novi stil vina predstavljao svojevrsnu avangardu za hrvatsko tržište. Giorgio je s takvim stilom vina odrastao, ali s ozbiljnijom modernom verzijom upoznao se u svojem tršćanskom restoranu u kojem je imao bogatu vinsku listu.

Njegov uzor bila su vina iz Collia, malog vinogorja neposredno uz slovensko-talijansku granicu, u blizini Gorice. A posebno mu se sviđao "La Castellada bianco" obitelji Bensa iz malog mjesta Oslavie, kupaža rebule, pinota sivoga te sauvignona bijeloga odležanog u velikim drvenim bačvama. Giorgio je za svoj "Ottocento bijeli" rebulu zamijenio malvazijom istarskom te ostavio pinot sivi i sauvignon bijeli. Iz sljedeće berbe, 2003. nastala je crna verzija "Ottocenta" koja je jedna od najboljih istarskih crnih kupaža u ovom stoljeću. Kasnije su slijedili muškat "Tasel" pa refošk "Brombonero", malvazija istarska "Sveti Jakov" i tako dalje.

No, svakoj lijepoj priči dođe kraj, tako sam prošlu srijedu bio na proslavi koja je organizirana u čast odlaska Vesne i Giorgia u zasluženu mirovinu. Pred sedam godina obitelj Clai ušla je u partnerstvo s braćom Penavić koji su u vinariju investirali značajna sredstva, a kao konzultanta i pomoć Giorgiu angažirali i Dimitrija Brečevića. Danas su braća Penavić vlasnici vinarije te su oko nje napravili i dodatna ugostiteljsko-turistička ulaganja te planiraju nova. Dimitri za sada ostaje kao konzultant te će u posao uhodavati novog glavnog vinara Vinarije Clai, mladog Timothyja Whitfielda iz Južne Afrike.

Danas bih u čast vinariji Clai s vama podijelio svoje viđenje "Ottocenta bijeloga" iz berbe 2019. Ovo je prvo komercijalno vino vinarije i vrlo bitno je istaknuti da se na tržište pušta neprekidno od berbe 2002. sve do ove aktualne, 2019. U ovom vinu, ovisno o berbi, slažu se različiti omjeri, malvazije je oko 50 posto, pinota sivoga oko 35 posto, a ostalo je sauvignon bijeli. Grožđe je ručno brano sredinom rujna te je nakon toga odvojeno vinificirano gdje je malvazija macerirana 15 dana, a pinot sivi i sauvignon bijeli šest dana. Kasnije je sve zajedno odležavalo dvije godine u velikim hrastovim bačvama te još godinu dana u boci.

Zrelo vino u punoj formi

Vino krasi elegantna i živahna jantarna boja, bistro je i gusto, po točenju u čašu potrebno mu je dati malo vremena da se krene otvarati. Na prvo mirisanje javlja se nota suhog voća u obliku suhe marelice, potom suhe narančine kore, koju prati nota karamele i livadnog meda. Na drugo mirisanje javlja se nota vanilije, suhe smokve, zrele breskve, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomično svježe, prisutni su fini tanini, vino je mineralno te ga krasi puno tijelo.

Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena s izraženom notom maslaca, okus traje poprilično dugo, kakvoća okusa je fina, vino je harmonično, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota maslaca i ukuhane dunje. Vino je zrelo u punoj formi, može se trošiti, ali može i još stajati te se razvijati u boci.

Eno-gastronomski ovakav tip vina sjajno paše uz ribu iz pećnice ili čak i teletinu iz pećnice s krumpirima.Foto

Ime vina: Cuvee Ottocento bijeli

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Clai

Lokacija: Brajki / ZOI Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12 - 14 C

Gastro preporuka: Teleće pečenje s krumpirima

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant oaked Chardonnay Glass

Cijena (mpc): 22 € (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter