ENOTEKA

Talijanska vina: Malvazija Iskra Marina

Grožđe za ovo vino brano je sredinom rujna, a nakon vinifikacije vino je odležavalo na finim talozima 18 mjeseci te je potom još barem šest mjeseci provelo u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa slamnatožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Početkom travnja je u organizaciji Vinistre u porečkom hotelu Parentium održano tradicionalno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te 14. Svijet malvazija. Ocjenjivalo se čak 700 uzoraka, od čega 642 vina te 58 jakih alkoholnih pića. Uzorke je ocjenjivalo 90 ocjenjivača iz 17 zemalja. Kao i svake godine, posebno je zanimljivo bilo natjecanje za svijet malvazija, što je i neslužbeno svjetsko prvenstvo.

Ove je godine u Poreč pristiglo 317 uzoraka iz sedam zemalja. Naravno, uzoraka bilo je iz Hrvatske (213), potom Italije (75), Slovenije (13), po sedam uzoraka iz Španjolske i Grčke te po jedan iz Portugala i Srbije. Kako mi je direktor Vinistre Ivan Marić rekao, očekivali su uzorke iz još nekih zemalja, ali nažalost nisu stigli. Međutim, i ovo je bio respektabilan broj uzoraka.

Zlatna medalja u Poreču

Za one koji ne znaju, malvazija je zajedničko ime za velik broj različitih i srodnih vinskih sorti grožđa koje se od davnina uzgajaju diljem Mediterana, a spadaju u obitelj Vitis vinifera L. Nekad se smatralo da ih ima preko 120, no DNK analizom to je smanjeno na nekih 60 različitih uzoraka. Danas dosta različitih malvazija susrećemo u tradicionalno jakim vinarskim zemljama kao što su Italija, Španjolska i Portugal. Na hrvatskoj nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze uvrštene su i preporučene tri sorte iz obitelji malvazija, a to su malvazija istarska, malvasija dubrovačka i maraština za regiju Primorska Hrvatska gdje vina proizvedena od navedenih sorti nose oznaku ZOI, zaštićenu oznaku izvornosti.

S ovogodišnjeg ocjenjivanja za oko mi je zapela vrlo zanimljiva malvazija istarska iz talijanske pokrajine Abruzzo koju na tržište plasira vinarija Masciarelli. Jako je zanimljiva priča o ovoj vinariji koju je 1981. godine s dva hektara vinograda osnovao Gianni Masciarelli. Šest godina kasnije, 1987. Gianni upoznaje Marinu Cvetić, mladu Beograđanku koja je ljeto provodila u Makarskoj, odakle joj je rodom majka. Iz njihova poznanstva izrasla je ljubavna i poslovna veza te su polako podizali vinski imperij u srcu regije Abruzzo.

Na tržištu su godinama nastupali s dvije odvojene linije: vina Masciarelli te vina Marina Cvetić. Nažalost, 2008. godine Gianni je iznenada preminuo, a Marina je s troje djece nastavila voditi posao pod zajedničkim brendom Masciarelli. Vinarija danas obrađuje 300 hektara vinograda, a vina na tržište plasiraju u sedam linija s 22 etikete. Malvazija istarska Marina Iskra je njihova ograničena serija koja se sastoji od dvije etikete, a svaka je posvećena jednoj sorti grožđa, malvaziji istarskoj i montepulcianu d’Abruzzo. Malvazija istarska Iskra Marina odlično je prošla na porečkom ocjenjivanju te se okitila zlatnom medaljom.

Grožđe za ovo vino brano je sredinom rujna, a nakon vinifikacije vino je odležavalo na finim talozima 18 mjeseci te je potom još barem šest mjeseci provelo u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa slamnatožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje otvara se lijepa nota zrelog koštunjavog voća, prvo u obliku zrele žute kruške, narančine kore, potom slijedi nota zrele breskve i malo livadnog meda. Na drugo mirisanje javlja se nota aromatičnog bilja, a ističu se ružmarin, suhi bademi i kvasac. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata.

Uz topla predjela

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, blagi i fini tanin, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Ova malvazija je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa joj je izražena, a trajnost okusa trajna. Ima finu kakvoću, harmonična je, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota zrele nektarine te malo maslaca. Vino je u dobroj kondiciji, no ne treba ga dugo čuvati, već ga treba potrošiti. Enogastronomski izvrsno paše uz topla predjela s morskim plodovima, a ja sam ga kušao uz raviole s kozicama.Foto

Ime vina: Iskra Marina Malvazija istarska

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Azienda Agricola Masciarelli

Lokacija: Abruzzo / Italija

Temperatura serviranja: 10 - 12°C

Gastro preporuka: Ravioli s kozicama

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Riedel Malvazija Istarska Glass

Cijena (mpc): 26,50 € (www.store.masciarelli.it)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum