S KLOBASICOM U EUROPU

FOTO / Uspjeli su - rekordno dugačka istarska kobasica od 333 metra izrađena je u supetarskom klaustru!

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Ako ovo ne bude dosad najbolje izdanje gastronomske manifestacije "S klobasicom u Europu", onda me iskustvo vara. Tijekom subotnjeg poslijepodneva već su bila skoro ispunjena sva moguća bliža parkirna mjesta, a mjestom je već vladao žamor i pjesma s ugostiteljskih punktova. A fešta je najavljena do dugo u noć.

Pogođeno je i vrijeme. Prekrasan ranoproljetni dan privukao je u mjesto poznato po drevnom pavlinskom samostanu mnogo posjetitelja iz Istre, ali i čitave Hrvatske. Pozitivno je da su, za razliku od nekih drugih gastronomskih sajmova, i cijene bile za današnje vrijeme prihvatljive, što bi i trebao biti cilj ovakvih manifestacija - prije svega promocija autohtonih prehrambenih proizvoda, a ne zarada. Na svakom štandu susretljivi domaćini koji nude posjetiteljima da kušaju njihove proizvode. Ne štede.

Histrisu 11 zlata!

Glavno mjesto akcije bila je sportska dvorana koja je poslužila kao gala sajmeni prostor u kojem su se smjestili istarski proizvođači kobasica, ali i oni iz Slavonije, Dalmacije, pa i središnje Hrvatske. Svuda se moglo kušati prije svega izvrsne kobasice, ali i drugi domaći suhomesnati proizvodi poput ombola, pršuta, pancete, kulena, salamina, ocvirka (čvaraka), ali i paškog sira i svih mogućih kombinacija.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Posjetili smo apsolutne pobjednike, šampione, ove manifestacije, a to je tvrtka Histris baš iz Svetog Petra u Šumi. Ona je dobila najvišu moguću ocjenu za najbolju kobasicu - salamu od mesa jelena s tartufima. Ali to nije sve, kako bi se reklo. Nikad dosad nijedna tvrtka nije dobila toliko zlatnih medalja na supetarskom sajmu.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

- Osim glavne nagrade, osvojili smo 11 zlatnih medalja što je najviše dosad. "Recept" naše visoke kvalitete je u tome što koristimo samo meso s hrvatskih farmi, ali i jako brinemo da održimo tradiciju tako da koristimo samo istarske začine, bez drugih aditiva. Primjerice, za istarsku kobasicu koristimo samo sol, papar te češnjak koji se prethodno kuha u malvaziji, kazala je Jasminka Benazić, direktorica marketinga u Histrisu koja smatra da su ovakve nagrade šlag na torti njihovog truda. "Proizvodimo tri skupine proizvoda, najviše svježe meso, set polutrajnih proizvoda, ali ipak smo najviše ponosni na trajne suhomesnate proizvode poput salame od jelena i tartufa s kojima smo drugu godinu zaredom šampioni sajma", dodao je Dalibor Matišić, direktor prerade mesa u Histrisu.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Tijekom poslijepodneva u Sveti Petar u Šumi stigao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koje su domaćini upregli u izradu najveće istarske domaće kobasice koja je trebala biti duga 333 metra. Uz mnogo problema zbog pucanja crijeva, ipak su uspjeli napraviti kobasicu dugu rekordnih 333 metra, ali im je za to trebalo i više truda nego što su možda isprva mislili. Ipak, isplatilo se - Supetarci imaju rekordno dugačku istarsku kobasicu. Rukavica je bačena. Posjetitelji su imali priliku kušati tu kobasicu.

No, prije nego su je krenuli izrađivati u klaustru samostana s ostalom supetarskom kobasičarskom ekipom, upitali smo ministra Grlića Radmana za prve dojmove.

Širenje OPG-ova

- Prvi sam put ovdje. Mnogo toga pozitivnog sam čuo o ovom sajmu koji pokazuje da se hrvatski proizvodi mogu ravnopravno nositi i na međunarodnoj razini. Važno je da Ministarstvo poljoprivrede podržava rad OPG-ova i omogućava njihovo širenje. Pogotovo je Istra tradicionalno poznata po svojim proizvodima diljem svijeta, kazao je Grlić Radman.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Nije bilo na sajmu samo kobasica, već i drugih proizvoda koji idu s tom delicijom. Tako smo susreli bivšeg pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića koji je sa sinom i pomoćnikom nudio paletu žestokih pića iz svoje Destilerije Krulčić.

"Sajam je odličan, jako je dobro posjećen. Odabrali su pravi termin i reakcije publike su odlične. Nudimo tradicionalne istarske recepture likera i rakija koje smo približili današnjem suvremenom trendu. Trenutno imamo 14 etiketa, ali danas promoviramo koktele na bazi crnog trna, maslina i teranino", kazao je.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

- Počeli smo s dvije vrste kobasica, a danas imamo 12 vrsta. To je velika stvar. Osim kobasica, nudimo pršut, pancetu, ombolo… Proizvodnju preuzimaju mladi i to je najbolje od svega, kazao nam je Branko Franjul iz OPG-a Franjul, također iz Sv. Petra u Šumi.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Krenuli su s proizvodnjom prije točno 10 godina, a uspoređujući ondašnje stanje ove proizvodnje i današnje, smatra da je kvaliteta podignuta na zavidnu razinu. Kao kuriozitet kažimo da je u samo 10 godina ovaj OPG dobio čak 75 medalja, a od toga osam šampionskih titula. I ove je godine OPG Franjul dobio pet zlatnih medalja i jednu šampionsku za istarski salamin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter