OTVORENA MANIFESTACIJA "S KLOBASICOM U EU"

Anton Kliman: Postoji izreka da ima više dana nego kobasica, ali u Sv. Petru u Šumi ima više kobasica nego dana

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Uz premijera Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra prometa Olega Butkovića, saborskog zastupnika Antona Klimana te istarskog župana Borisa Miletića i načelnika Općine Sv. Petar u Šumi večeras je Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi, uz intonaciju hrvatske himne, svečano otvorena međunarodna manifestacija "S klobasicom u EU".

Uskoro nacionalna oznaka zaštite

- Želim vam čestitati na sjajnim proizvodima kojima oplemenjujete gastronomsku ponudu Hrvatske. Sad sam od Marija (Bratulića op.n.) saznao da je tradicija izrade kobasica ovdje u Istri duža od 500 godina što znači da su mnogi vaši preci znanje i umijeća prenijeli generacijama dalje, a danas vidim u ovoj kombinaciji tradicije i modernog kulinarstva da zaista postaju vrhunski proizvodi koji čine Istru privlačnom, kazao je premijer Andrej Plenković koji je službeno otvorio međunarodni sajam "S klobasicom u EU".

Andrej Plenković (Snimio Milivoj Mijošek)Andrej Plenković (Snimio Milivoj Mijošek)

Ističući važnost očuvanja tradicije umijeća pravljenja kobasica i njihovu vrhunsku kvalitetu premijer je izrazio podršku razvoju turizma u ruralnim područjima. Čestitajući proizvođačima kobasica na vrhunskim proizvodima Plenković je kazao da se putem ministarstva poljoprivrede pomaže poljoprivrednicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)

Mario Bratulić, idejni začetnik cijele ove priče koja je poprimila međunarodni karakter kazao je da će ove godine istarska kobasica dobiti nacionalnu oznaku zaštite, a potom i međunarodnu.

- Istarska kobasica ima dodanu vrijednost i uvelike doprinosi enogastronomskoj ponudi Istre, ali i očuvanju tradicije, kazao je istarski župan Boris Miletić.

Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek)Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek)

- Postoji izreka da "ima više dana nego kobasica, ali u Sv. Petru u Šumi postoji više kobasica nego dana, kazao je Anton Kliman pohvalivši načelnika Bratulića jer je od ovog mjesta napravio Schwarzvald. Potom se zahvalio svim proizvođačima kobasica na trudu, te čestitao svim nagrađenima.  

Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)

Manifestacija "S klobasicom u EU" okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz čitave zemlje, ali i inozemstva, a ove godine je 20 senzornih analitičara ocjenjivalo čak 194 pristigla uzorka kobasica.

Apsolutni šampion sajma tvrtka Histris

Proglašen je i šampion sajma, a to je tvrtka Histris iz Svetog Petra u Šumi koja je donijela najbolju kobasicu - salama jelen-tartufi. Slijedi Premes iz Tinjana s istarskom kobasicom, pa OPG Milan Udovičić iz Žminja, također s istarskom kobasicom, isti OPG s istarskom kosnicom, pa opet Histris s istarskom kobasicom, OPG Turčinović s istarskom kobasicom i konačno Anton Marić s istarskom klobasicom po starinski.

Andrej Plenković, Mario Bratulić i Oleg Butković (Snimio Milivoj Mijošek)Andrej Plenković, Mario Bratulić i Oleg Butković (Snimio Milivoj Mijošek)

Najviše zlatnih medalja osvojio je Histris (11), zatim OPG Franjul (5) i Milan Janžeić (Škocjan, Slovenija), a po četiri zlatne medalje osvojilo je više laureata: OPG Milan Udovičić, Pisinium, OPG Vlaho Đivanović (Konavle), Jelenić i Buretić Bregi. Šampion za istarsku kosnicu je OPG Milan Udovičić, za istarsku kobasicu Premes, za specifičnu kobasicu Pisinium, u kategoriji "S klobasicom u EU" OPG Vlaho Đivanović, u kategoriji kobasice i salame s tartufima Histris, u kategoriji salame i kobasice od mesa divljači Lovski iz Čazme, u međunarodnoj kategoriji Milan Janežič iz Škocjana (Slovenija), u kategoriji salame i salamini OPG Franjul, u kategoriji kulenova seka Brčić iz Vrbanje, u kategoriji slavonska kobasica OPG Slađan Novosel, te u kategoriji istarska kobasica po starinski Anton Marić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Prvog je dana održan enogastronomski program "Klobasice i vino by Vinistra na moderan način". Sajam će trajati do nedjelje, a organizatori očekuju veliki odaziv posjetitelja i daljnji razvoj ovog važnog gospodarskog sektora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum