"TRADIZIONE A TAVOLA: JELA IZ PINJATE"

U ponudi jota od kiselog kapuza, maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom, kuhana jela od boškarina…

| Autor: Glas Istre
Do 2. travnja nudit će se jela pripremljena po starim receptima

Do 2. travnja nudit će se jela pripremljena po starim receptima


Turističke zajednice općina Bale, Kanfanar i Svetvinčenat jučer su u konobi „Mrgani 42“ u Kanfanaru prigodno najavile početak zajedničke manifestacije "Tradizione a tavola: Jela iz pinjate", koju organiziraju zajedno s ugostiteljima sa svojih područja te hotelskom kućom Maistra d.d..

Naglasak na domaćoj recepturi

Naime, s ciljem promocije tradicionalne gastronomije unutrašnje Istre, koja se u prošlosti u najvećoj mjeri bazirala na kuhanim jelima (pripremanim u pinjatama), kako bi se ta jela sačuvala od zaborava te revalorizirala kao dio turističke ponude, kroz manifestaciju „Tradizione a tavola: Jela iz pinjate“ u konobama „Mrgani 42“ (Kanfanar), OPG Pekica (Svetvinčenat), Poli Ondine (Svetvinčenat), Klarići (Svetvinčenat) i Kod Kancelira (Bale), u periodu od 18. ožujka do 2. travnja nudit će se i posebna jela pripremljena po starim receptima, s naglaskom upravo na autohtona istarska jela koja nisu toliko uobičajena kao dio današnje ponude restorana i konoba. Različite istarske maneštre (jota, maneštra s trukinjom...), domaće tjestenine i istarske tradicionalne slastice samo su dio bogate ponude koja će biti dostupna tijekom trajanja manifestacije.

Također, kako bi se potaknulo javnost da ti recepti uistinu dožive svoju "renesansu", u ugostiteljskim objektima uključenima u manifestaciju te u turističkim zajednicama moći će se preuzeti i prigodno izrađena brošura s receptima odabranih jela.

- Bogata povijesna i kulturološka tradicija, domaće namirnice i brojni recepti naših nona i nonića utkani su u svako tradicionalno jelo koje nas svojim okusima vraća u neka prošla vremena i sretne trenutke iz djetinjstva. Želite li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridružite nam se na manifestaciji 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' kojom se otvara ovogodišnja istarska gourmet sezona. Svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, Poli Ondine, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se jota od kiselog kapuza, guste maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.

Prilozi od samoniklog bilja

- Uz tradicionalnu istarsku paštu - pljukance, fuže, njoke i raviole s raznim domaćim sastojcima od sira do kokoške, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule i kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela, rekli su sudionici.

Gourmet događaj „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane. "Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ samo je jedan u nizu brojnih događanja kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te time dodatno jača njezina pozicija vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter