ENOTEKA

Francuska vina: Burgundski pjenušac - Trénelov crémant od chardonnaya

Burgundija je povijesna francuska pokrajina, a njezina povijest seže do vremena kada su ovu regiju redom naseljavali Kelti i Rimljani. U 5. stoljeću naseljavaju je Burgundi, po kojima je i dobila ime. Ovaj germanski narod potječe iz Bornholma na Baltičkom moru, gdje je danas smještena moderna Danska

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Burgundija je povijesna francuska pokrajina, a njezina povijest seže do vremena kada su ovu regiju redom naseljavali Kelti i Rimljani. U 5. stoljeću naseljavaju je Burgundi, po kojima je i dobila ime. Ovaj germanski narod potječe iz Bornholma na Baltičkom moru, gdje je danas smještena moderna Danska. Oni su bili snažni saveznici Rimljana u borbi protiv najezde Huna te su osnovali kraljevstvo Burgunda. Kasnija povijest bila je također vrlo burna, a za ovu rubriku značajno je da se cijelo vrijeme na tim prostorima njegovala kultura uzgoja vinove loze i proizvodnja vina.

Povijesna vinska regija

Vina iz Burgundije poznata su već stoljećima diljem svijeta, a najpoznatije burgundske sorte grožđa su chardonnay i pinot crni. Od ostalog sortimenta tu je aligoté i gamay. Dvije vodeće sorte grožđa, chardonnay i pinot crni, zasađene su u vinogradima diljem svijeta, a također su osnovica za proizvodnju pjenušavih vina u susjednoj vinskoj regiji Champagne, koja se nalazi malo sjevernije. Dobra pjenušava vina proizvode se i u ostalim francuskim vinorodnim regijama, ali samo pjenušava vina iz regije Champagne mogu nositi ime šampanjac, svi ostali nazivaju se crémant.

Ako krenemo sa zapadne obale, iz doline rijeke Loire, onda imamo Crémant de Loire, pa u Bordeauxu Crémant de Bordeaux, potom Crémant de Limoux u regiji Languedoc-Roussillon. Prema istočnom dijelu, u dolini Rhone postoji Crémant de Die, zatim Cremant de Savoie i Crémant du Jura, Crémant de Bourgogne, Crémant d'Alsace te na kraju vrijedi spomenuti i Crémant de Luxembourg iz susjedne države.

Burdundski crémant je svoju apelaciju ili zaštitu AOC dobio još davne 1975. godine, a dozvoljene sorte grožđa su naravno chardonnay, pinot crni, aligoté i gamay te dvije manje poznate sorte, melon i sacy. Ova apelacija pokriva oko 2.000 hektara vinograda na prostoru od Chablisa do Lyona, a dijeli se u četiri proizvodne komune: Yonne koja se sastoji od 55 općina, Côte-d’Or s 91 općinom, Saône-et-Loire sa 154 općine te Rhône s 85 općina.

Na hrvatskom tržištu može se naći nekoliko različitih crémanta, a nedavno sam naišao na burgundski iz vinarije Trenel koji distribuira jedan od naših najvećih vinskih trgovaca, Vrutak iz Zagreba. Vinariju Trénel osnovao je 1928. Henri Claudius Trénel i dugi niz godina je u obiteljskom vlasništvu. Zbog boljeg pozicioniranja na tržištu, danas surađuju s poznatom vinarijom i tvrtkom za plasman vina Maison M. Chapoutier koja ima sjedište u Tain-l'Hermitageu, u dolini rijeke Rhône.

Vinogradi stari 30-ak godina

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Trénelova crémanta koji nosi oznaku "blanc de blancs" i proizveden je isključivo od chardonnaya. Grožđe za proizvodnju ovog crémanta dolazi s Côte Chalonnaisea i parcela s pretežno glineno-vapnenačkim tlima koja su savršena za uzgoj grožđa chardonnay. Vinogradi su stari tridesetak godina. Nakon rane berbe i prerade, mošt fermentira u spremnicima od inoxa, a potom ide na drugu fermentaciju u bocu, na razdoblje od 36 mjeseci.

Vino krasi lijepa elegantna svjetlija zlatna boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Nakon točenja vina u čašu, u njoj se javlja kvalitetna i postojana pjena te iz nje izlazi mnoštvo sitnih i brzih mjehurića. Na prvo mirisanje javljaju se note zelene jabuke, vinogradarske breskve te nota suhih badema. Na drugo mirisanje javlja se zanimljiva nota kroasana s maslacem te mala nota livadnog meda i žutoga cvijeća, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima ugodnu svježinu te je ukusno. Krasi ga srednje tijelo.

Ovaj "blanc de blancs" je djelomično uravnotežen jer dominira desna tvrda strana sa svježinama, intenzivnost okusa je izražena, solidno traje u ustima, lijepo se pije i fine je kakvoće. Na aftertasteu mi se javlja nota svježe breskve, vino je harmonično, ne treba ga čuvati nego trošiti, a eno-gastronomski izvrsno paše uz razna fina hladna predjela.Foto

Ime vina: Crémant de Bourgogne, Blanc de Blancs

Godina berbe: Više berbi zajedno

Proizvođač: Vinarija Trenel

Lokacija: Burgundija / Francuska

Temperatura serviranja: 6-8°C

Gastro preporuka: Aperitiv i razna hladna predjela

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 110 kuna (www.vrutak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter