AGROTURIZAM "STARA ŠTALA" 

Domaćin Valter Merklin: Cijene su ostale iste, jer ljudi rade za iste šolde. U ponudi je domaća hrana uglavnom sa gospodarstva 

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Valter Merklin s kćerkom Petrom i dio ponude jela koje nude (Snimio Anđelo Dagostin)

Valter Merklin s kćerkom Petrom i dio ponude jela koje nude (Snimio Anđelo Dagostin)


Ono što je ovom, sada već čuvenom agroturizmu Stara štala na početku bio nedostatak, a to je dislociranost od glavnih cesta, vrlo je brzo pretvoreno u njegov adut - jer se ovdje dolazi ciljano, da bi se u miru prirode, daleko od buke, u slikovitom pejzažu istarskog sela u kojem još uvijek obitavaju domaće životinje - jednostavno uživalo.

Do sela Sandalji kraj Boruta se može stići iz smjera Lupoglava ili iz Cerovlja. Nakon što je završena autocesta Cerovlje - Tunel Učka vijugave seoske ceste koje vode do agroturizma Stara štala su dobrim dijelom obnovljene. Bile su uništene zbog toga što ih je za potrebe gradnje koristila teška građevinska mehanizacija. Tko nema GPS na mobitelu do destinacije će lako doći prateći putokaze.

Ljetni i zimski gosti, ljetni i zimski meni

- Kod nas ne možeš doći u prolazu, usput… Ovdje možeš nabasati samo ako si lovac, tartufar, ako šećeš po šumi ili ako si se izgubio, šali se domaćin Valter Merklin.

Stigli smo na blagdan Sveta tri kralja, ispred tablice riječke i zagrebačke, ali veći je broj i gostiju i iz čitave Istre. Dok smo razgovarali s domaćinom, svako toliko mu je zvonio mobitel, jer ljudi rezerviraju stol putem toga broja koji se može naći na internetu. Jedna od posebnosti ovog agroturizma je to što nemaju radno vrijeme, odnosno rade svaki dan, ali je pravovremena najava potrebna.

U sklopu agroturizma djeluje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Merklin koje se već generacijama bavi uzgojem i prodajom povrća te uzgojem životinja i proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina. Od 1983. godine intenzivno se bave ratarstvom i prodajom povrća na veliko te snabdijevanjem trgovačkih centara i veletržnica proizvodima iz vlastitoga uzgoja. Radi se o izrazito radišnoj obitelji: osim Valtera, tu je njegova supruga Marinela i troje djece koji pomažu na agroturizmu. Petra je najmlađa, Armin u sredini i najstarija Karin koja je odnedavno i nositeljica OPG-a Merklin.

Stara štalaStara štala

Pomažu i Valterova braća s familijama, a tu su prije svega i Valterovi roditelji Ofelija i Josip koji su dugo godina imali ideju o otvaranju agroturizma. Međutim, financijske im mogućnosti to tada nisu dopuštale. S europskim pretpristupnim poticajima ideja je konačno ostvarena otvaranjem konobe 14. prosinca 2012. godine. Tako da su nedavno proslavili jubilarnu 10-godišnjicu rada.

Mediteranci vole predjelo, domaći meso

Ponuda je izrazito domaća, jer gotovo sve što nude imaju svoje. A cijene, što je u današnje vrijeme dodatno bitno, vrlo susretljive. Primjerice, kuhani kapuz je 2,7 eura (20 kuna), maneštra ili fritaja koštaju po četiri eura (30 kuna), njoki sa šugom 7,3 eura (55 kuna), isto toliko koštaju kobasice, žlomprt je 8,6 eura (64 kune), pečeno meso 9,3 eura (70 kuna), a čripnja za šest osoba 93 eura (700 kuna)… Iz ponude se može izdvojiti i istarska supa koja košta 10 eura (75 kuna).

- Može bit opravdanje i inflacija, ali ne smiješ pretjerati s cijenama, jer ljudi rade za iste šolde, napominje domaćin. Također, kada su promotivne turističko-gastronomske akcije, nikad ne povisuju cijene jer smatraju da bi gosti tijekom takvih akcija trebali dobiti povoljnije ili barem iste cijene za hranu i piće koje konzumiraju.

Što gosti najčešće naručuju?

- To dosta ovisi o sezoni. Sada najviše ide žlomprt, kobasice, kupus i krumpir, frigani, restani… Preko ljeta najviše ide tjestenina s umakom, dakle laganija hrana. Mnogi koji dolaze iz mediteranskih zemalja naruče - pršut i sir, dok Skandinavci i Poljaci ne. Domaći dosta naručuju pečeno meso, svinjski but ili vratinu te teletinu, ali i čripnju, dakle sve ovisi o gostima, odgovara Merklin.

Zimi u agroturizmu prevladavaju domaći gosti, a ljeti strani. U proljeće su česte proslave pričesti, krizmi, krštenja, pa opet prevladavaju domaći. Na pitanje koji su mu najzahtjevniji gosti, strani ili domaći, kaže da se to ne može generalizirati. Da svuda ima finih ljudi, ali ipak najteže izlazi na kraj s talijanskim gostima.

Iznajmljivanje soba i poljoprivredni poslovi

Na katu iznad konobe nalaze se četiri sobe koje iznajmljuju turistima. Zatim su tu stalni poljoprivredni i stočarski poslovi koji zaokupljaju familiju Merklin.

- Imamo 25-30 krava, svinje, kokoše i magarce koji su tu više kao atrakcija za turiste ili da ih ujutro probude revanjem, kaže nam Valter. Mlijeko prodaju Latusu ili prerađuju u svom OPG-u za potrebe restorana i familije. Svinje pak "postaju" kobasice, žlomprti, pršuti, panceta i mast koju koriste u svojoj konobi.

Povrće uzgajaju u svojim staklenicima: škalonja (vazmeni luk), pomidori, krumpir… Kao hranu za domaće životinje, ponajprije za goveda, pak, pripreme pšenicu, kukuruz, jačmik, ovas, arbašpanju… S obzirom da je lani bila suša, naručili su sada kamion sijena i kukuruza iz Slavonije. Tako da će hrane za "blago" biti sasvim dovoljno, a time i kobasica, žlomprta, pršuta i svega ostaloga primamljivoga što zimi privlači posjetitelje u istarske agroturizme.

Doista je to bila štala

Iako se možda na prvu ne bi reklo, u agroturizmu "Stara štala" doista se nekoć nalazila štala. Konoba je u istim gabaritima. Samo su prenamijenjeni otvori i ulazi, podignut je pod te sagrađeno tradicionalno ognjište. Maksimalan kapacitet konobe (interijer) je za 66 gostiju. "Izvorno je, jer da smo išli rušiti i graditi novo, bilo bi mi bez veze, izgubilo bi draž", kaže Valter Merklin dodavši da je jedino podignut kat u kojem su uređene sobe za iznajmljivanje.

Podrijetlo familije

U selo Sandalje obitelj Merklin se doselila iz nedalekog sela Paz prije nešto više od dvjesto godina, kaže obiteljska predaja. A u Paz da su stigli još mnogo, mnogo ranije iz jedne njemačke pokrajine u kojoj se i danas nalazi rijeka po imenu Merklin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter