ENOTEKA

Istarska vina: Pobjednički Peršurićev Misal Blanc de Blancs

Šampion višnjanskog festivala je ove godine postao "Misal blanc de blancs" iz berbe 2016. Kako mu ime i govori, dobiven je od 100 posto chardonnaya koji je odležavan 70 mjeseci na kvascima. Vino krasi lijepa i elegantna zlatno žuta boja, bistro je i djelomično gusto, a nakon što je natočen u čašu, primjetna je bogata pjena te iz čaše izviru brojni sitni i brzi mjehurići

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Prošli vikend održan je u Starom gradu u Višnjanu 4. Međunarodni festival pjenušaca u prekrasnom ambijentu palače Sinčić. Ova izvrsna manifestacija pokrenuta je 2017. godine i vrlo brzo je izazvala velik interes ljubitelja pjenušaca iz cijele regije. Nažalost, zbog dobro poznatih covid razloga, i u ovom slučaju zadnje dvije godine festivala nije bilo pa se ovogodišnji čekao s nestrpljenjem. Termin festivala je jako dobro postavljen te se odlično uklopio u svečano adventsko vrijeme.

Ukorak sa svijetom

Kako je istaknuo idejni začetnik festivala, načelnik općine Višnjan Angelo Mattich, ovakvi festivali podižu enogastronomsku kulturu na višu razinu. Upravo se iz ove općine prije tridesetak godina zakotrljala istarska pjenušava priča koju je pokrenuo Đordano Peršurić. Po ovome velikanu hrvatske vinske scene zove se glavna nagrada namijenjena najboljem pjenušcu festivala. Jako me veseli činjenica da se danas kod nas pjenušci više ne piju samo za fešte i proslave Nove godine, već je konzumacija postala cjelogodišnja. Približavamo se standardima naših susjednih zemalja u kojima su pjenušava vina popularna već dugi niz godina.

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 27 uzoraka dobivenih tradicionalnom "champenois" metodom vrenja u boci te 13 uzoraka dobivenih "charmat" metodom vrenja u tanku. Predsjednik ocjenjivačke komisije kao i svih ovih godina bio je prof.dr.sc. Borislav Miličević s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. U kategoriji "charmat" dodijeljena je jedna zlatna diploma, osam srebrnih i četiri brončane, a titulu je odnio Capris muškat iz vinarije Vinakoper. U kategoriji "champenois" dodijeljene su tri brončane diplome, 17 srebrnih, šest zlatnih i na kraju velika pobjednička diploma za najbolji pjenušac festivala "Misal blanc de blanc".

Meni je i ove godine pripala čast da budem dio ove lijepe manifestacije kao član ocjenjivačke komisije te kao moderator jedne od pratećih radionica. Još sam prve godine glavnom operativcu festivala Petru Brajkoviću predložio da je najbolje da šampionske pjenušce s višnjanskog festivala na radionici uspoređujemo s poznatim svjetskim pjenušcima. Ideja se pokazala jako dobrom i radionice su svake godine izvrsno posjećene. Prve smo godine najbolji pjenušac uspoređivali sa šampanjcem, druge sa španjolskom cavom, treće s talijanskom franciacortom, a ove je godine došao red na pjenušac iz Engleske.

Engleska vinska proizvodnja je većinom orijentirana na pjenušava vina te svake godine napreduje, a predviđanja govore da bi do 2040. godine trebali proizvoditi 40 milijuna butelja. Predstavio sam "MV Classic cuvee", brut iz vinarije Nyetimber koji svoje vinograde imaju u podregijama West Sussex i Hampshire.

Kremasto i slojevito

Šampion višnjanskog festivala je ove godine postao "Misal blanc de blancs" iz berbe 2016. Kako mu ime i govori, dobiven je od 100 posto chardonnaya koji je odležavan 70 mjeseci na kvascima. Vino krasi lijepa i elegantna zlatno žuta boja, bistro je i djelomično gusto, a nakon što je natočen u čašu, primjetna je bogata pjena te iz čaše izviru brojni sitni i brzi mjehurići.

Na prvo mirisanje intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan, javljaju se note zelene jabuke i zrele dunje koje prati nota kroasana s maslacem. Na drugo mirisanje dolazi mi citrusna nota u obliku narančine kore na što se nadovezuje nota suhih badema. Vino je vrlo suho te mu se nije dodavao ekspedicijski liker, djelomično je toplo te ga krasi ugodna svježina, ukusno je, kremasto i slojevito, lijepo se pije te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, trajnost okusa mu je dugačka, a na aftertasteu dolazi mi nota zrele kruške. Vino je još u jako dobroj formi, treba ga konzumirati. Enogastronomski sljubio sam ga uz rižoto s kvarnerskim škampima.Foto

Ime vina: Misal Blanc de Blancs

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Pjenušci Peršurić

Lokacija: Pršurići / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6 - 8°C

Gastro preporuka: Rižoto s kvarnerskim škampima

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 150 kuna (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of