STVARA UNIKATE

WOOD BURNING STUDIO LARA: U pogon stavila stari tokarski stroj i krenula u poslovnu samostalnost

| Autor: Aleta BRATTONI


Morala je naučiti baratati brojnim strojevima, poput cirkulara, tokarskog stroja, debljače, ubodne pile, rotacijske bušilice, potezne pile, ravnalice, dremela i drugih * Kada je apsolvirala baratanje strojevima, mogla se početi "igrati" s materijalima. Naime, svaki je tip drva drugačiji, a proučavajući ih, Lara im pronalazi idealnu namjenu

U vremenu masovne proizvodnje i industrijalizacije, ljudi pretežito traže povratak tradicionalnom. Ručno rađene predmete smatraju kvalitetnijima i više ih stoga cijene. Vrijednost toga shvatila je i 34-godišnja poduzetnica iz Buja, Lara Đurđević kada je prije punih pet godina pokrenula svoj "Studio Lara" koji se bavi izradom jedinstvenih drvenih predmeta.

Lara Dxurdxevicxx daska gitara

- Sve je krenulo kada sam jednom prilikom prijatelju za rođendan tražila poklon. Htjela sam mu pokloniti nešto posebno, nešto što će ga razveseliti i ostati mu u sjećanju. Kako to inače biva, od silne potrage na kraju nisam pronašla ništa. No, onda sam odlučila kako ću "u pogon" napokon staviti stari tokarski stroj koji sam naslijedila od rodbine, ali ga do tog trenutka nisam nikada koristila, ispričala nam je Lara.

Potpora za samozapošljavanje

Izradivši poklon – bejzbol palicu, shvatila je kako se tim poslom želi baviti. Naime, uvidjela je kako u navedenom poslu postoji bezbroj mogućnosti za napredak, a sve uz neminovno kreativno izražavanje, što joj predstavlja poseban "gušt".

Suvenir bujske tokarice-umjetnice

Spoznavši to, krenula je u realizaciju svojih planova, a njezin je prvi korak bio prijavljivanje za potporu za samozapošljavanje koju u konačnici i dobiva. Radi se o mjeri koju provodi Zavod za zapošljavanje, a dajući bespovratna sredstva, oni potiču poduzetnike da investiraju u nove ideje. Poticaj je ovoj poduzetnici uvelike pomogao kako bi se osovila na svoje noge. Sredstvima je, govori, kupila dio strojeva i tako krenula u novu "avanturu".

Nosiljke za pivo

Ideje su se samo nizale, pa je tako čak i svoj osobni automobil "obukla" u drveno ruho: od drvenih tepiha, ručkice mjenjača i ručne, pa sve do rukohvata i kompletnog prtljažnika. Stvarajući za sebe i svoj užitak, njezin su osebujni rad počeli primjećivati i drugi, a zainteresiranost je iz dana u dan samo rasla.

Proizvode radi po narudžbi

Tako je od izrade stolića, pepeljara i daska za rezanje, svoju proizvodnju Lara proširila na izradu privjesaka za ključeve, svijećnjaka, naušnica, magneta, slika i kutija, a danas izrađuje i prstenje, vaze za cvijeće, ručne otvarače, nosiljke za pivo, podmetače, stalke za pršut, okvire i još mnogo čega drugoga. Svoje proizvode radi po narudžbi, a naručitelji su kako fizičke tako i pravne osobe.

U početku je, kaže, surađivala s pizzerijama, a sada se među njezinom klijentelom mogu naći i pivovare i vinarije koje su joj se obratile jer su ih zaintrigirali posebni radovi koje Lara postavlja na društvene mreže, točnije Facebook i Instagram, kao "Wood Burning Studio Lara". Kako bi izradila sve ove zanimljive predmete, morala je naučiti baratati brojnim strojevima, poput cirkulara, tokarskog stroja, debljače, ubodne pile, rotacione bušilice, potezne pile, ravnalice, dremela i drugih.

Rustični stol

- Rekla bih kako nije toliko komplicirano koristiti se ovim strojevima, ali je zasigurno zahtjevno. Počela sam malo po malo, isprobavajući njihove različite funkcije, dok nisam u potpunosti savladala njihov način rada, priznaje Lara.

Smola - još jedna inovacija

Jednom kada je apsolvirala baratanje strojevima, mogla se početi "igrati" s materijalima. Naime, svaki je tip drva drugačiji, a proučavajući ih, Lara im pronalazi idealnu namjenu. U svojoj ponudi ima predmete koje izrađuje od hrasta, lipe, oraha, trešnje, smreke, jasena, javora, bukve, masline, pa sve do egzotičnih drva poput sambe, padouka, više vrsta mahagonija, kao i izobe, poznatiji i kao "iron wood", odnosno drvo koje ne pluta.

- Izuzetno je teško pronaći egzotična drva po pristupačnoj cijeni, a jednako je tako teško kod nas pronaći drvo masline, veli Lara.

Inače, egzotična drva kombinira kod manjih dekorativnih predmeta, primarno zbog boja. Po pitanju obrade, objašnjava, nisu previše "gostoljubivi". Budući da većinom rastu u pustinjskim predjelima, pijesak uvlače u svoju strukturu, stoga ih je teško obrađivati. Također, Lara otkriva kako je najljepše, ujedno i najkvalitetnije, raditi s hrastom.

- Hrast je u svakome pogledu poseban. Njegova je namjena najopsežnija: od dekorativne pa do, primjerice, bačva i drugih predmeta, govori ona. Zanimljivo je spomenuti kako je, od prošle godine, njezin rad dobio još jednu inovaciju – smolu, a od tada upravo s tim materijalom najviše voli raditi.

Tražena restauracija bačvi

- Prvo što sam napravila sa smolom bila je reklamna ploča, pri čemu sam smolom zapunila slova. Shvatila sam koliko je to zanimljiv materijal pa sam ga počela koristiti i u drugim predmetima i tako je nastao moj nakit u kombinaciji drva i smole, s oduševljenjem priča Lara.

Od nakita najviše voli raditi prstene

Od nakita, pak, najviše voli raditi prstene. Takav je rad istovremeno opušta, zabavlja i ispunjava jer, kaže, može se igrati sa svim oblicima i bojama, a smolu kombinira i s različitim materijalima, pa se u njezinoj kolekciji prstena mogu pronaći oni koji u smoli sadrže komadiće olovke, papira pa čak i osušene biljke.

S druge strane, postoje i oni poslovi u kojima je kreativno izražavanje sporedno, a kojima je svejedno potrebno posvetiti puno truda i vremena. Doznajemo kako je restauracija bačvi jedan od takvih poslova.

- Najprije moram skidati obruče, naravno, jedan po jedan, obrusiti ih, pofarbati, zatim obrusiti bačvu, premazati je uljem, ukopati slova i zapuniti ih sa silikonom, te je za kraj još jednom premazati. Govorimo, dakle, o cjelodnevnome radu. Nešto lakše je, primjerice, izraditi privjeske i pepeljare, priznaje Lara.

Želi otvoriti vlastitu trgovinu

Inače, ova je mlada poduzetnica sudjelovala na Medulin Craft Beer Festivalu kako bi ljude upoznala sa svojim proizvodima, a zatim ih i prodavala. Iako je to jedini festival na kojemu je izlagala, često posjećuje razne manifestacije u svrhu istraživanja tržišta i informiranja o novitetima. No, to nije jedini način na koji ova kreativka dolazi do novih ideja.

Kako saznajemo, glavna tri izvora ideja su joj upravo Pinterest, Instagram i YouTube. Na tim kanalima crpi inspiraciju većinom od sličnih, svjetskih proizvođača s obzirom na to da je u Hrvatskoj ovaj Wood Burning Studio kao takav jedinstven. Svoju jedinstvenost i inovativnost Lara želi zadržati i dalje, kao što je također izrazila želju za daljnjom suradnjom s pivovarama, vinarima, kao i ostalim lokalnim proizvođačima.

Iako trenutno izrađuje predmete po narudžbi, jednoga bi dana, otkriva nam, htjela otvoriti vlastitu, fizičku trgovinu gdje bi izložila sve svoje unikate. Za sada, svi ljubitelji ručnih tvorevina mogu uživati u fotografijama na društvenim mrežama Studija (www.facebook.com/wood.burning.studio), a uskoro bismo mogli na njima vidjeti i drvene lustere i stolne lampe, jer saznajemo kako je upravo navedeno sljedeća goruća želja ove poduzetnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter