Manje stvari - više reda

Oslobodite prostor u maloj kuhinji uz ovih sedam praktičnih savjeta

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija

Ilustracija


Ako živite u stanu s malom kuhinjom, itekako dobro znate koliko može biti frustrirajuće stalno tražiti mjesto za još jedan lonac, zdjelu ili aparat. Možda vam je sudoper minijaturan, a radne ploče gotovo da i nemate.

Tijekom vremena naučite male trikove kako preživjeti u skučenom prostoru, ali najvažnija lekcija uvijek je ista: redovito se rješavati viška stvari.

Svaki put kad napravite malo "generalke", vaša kuhinja odmah izgleda prostranije i funkcionalnije. Ako se i dalje mučite s manjkom mjesta u kuhinji, donosimo popis stvari kojih se možete bezbolno riješiti i osloboditi dragocjeni prostor.

Previše poslužavnika

Ako ne organizirate česte večere za desetak ljudi, vjerojatno vam ne trebaju tri ogromna pladnja. Dovoljno je zadržati jedan, a ostatak donirati ili pokloniti.

Kuhinjski alati za jednu svrhu

Rezač avokada, guljač jagoda, razne sjeckalice… simpatično zvuče, ali zauzimaju prostor i rijetko ih koristite. Klasičan nož odradit će gotovo sve te zadatke, a vi ćete osloboditi dragocjen prostor u ladici.

Previše kuhinjskih pomagala

Pet gumenih špatula, četiri drvene kuhače, tri pjenjače… treba li vam doista toliko? Odaberite one koje najčešće koristite, a višak proslijedite nekome kome će bolje poslužiti.

Oštećene tave i lonci

Ako je vaša tava izgrebana ili joj se guli sloj, vrijeme je da se oprostite od nje. Osim što više ne funkcionira kako treba, komadići premaza mogu završiti u hrani. Zamijenite je sigurnijom keramičkom ili inox tavom.

Pregršt pregača

Ako nikad ne nosite pregaču dok kuhate, vjerojatno ni nećete. One koje stoje godinama u ormaru bez upotrebe bolje je donirati.

Ispucane plastične daske za rezanje

Kad daska ima više ureza nego glatkih površina, teško ju je temeljito očistiti. To znači da se u njoj lako zadržavaju bakterije. Bolja opcija? Drvene daske koje su dugotrajnije i estetski ljepše.

Spremnici i staklenke bez poklopaca

Kutije od dostave, staklenke od umaka i posudice svih vrsta, u maloj kuhinji sve to lako postane kaos. Jednom ili dvaput godišnje napravite reviziju: sve što je napuknuto ili nema poklopac, slobodno bacite.

Mala kuhinja ne mora značiti i stalni nered. Rješenje je često jednostavno: manje stvari znači više prostora, više pregleda i više mira dok kuhate. Odvojite malo vremena da pregledate ladice i police, donirajte ono što ne koristite i reciklirajte oštećeno. Vidjet ćete, osjećat ćete se kao da ste dobili potpuno novu kuhinju, bez da ste morali mijenjati namještaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama