USUSRET HLADNIJIM DANIMA

ŠTEDNJA ENERGENATA: Nekoliko savjeta kako održavati stan toplim bez grijanja

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ušteda energije je top tema u njemačkim medijima. Svakodnevno pišu kako se može što više uštedjeti i osigurati ugodnu toplinu unutar svoja četiri zida, prenosi N1.

Najvažnija stvar toplog doma je učinkovito održavanje grijanog zraka u domu. Za to je važno dobro zatvaranje prozora i vrata. Ali kako saznati jesu li prozori i vrata doista nepropusni? Potrošački centar daje brz i jednostavan savjet kako provjeriti toplinsku izolaciju. Sve što trebate učiniti je staviti list papira između okvira i zatvorenog prozora.

“Ako se papir ne može izvući, prozor je dovoljno nepropusan”, kažu u savjetovalištu za potrošače, prenosi Fenix magazin.

Ali što učiniti ako se ispostavi da prozori propuštaju? Prema pisanju BMWK-a, možete se pomoći s elastičnom brtvenom trakom za malo novca. Druga mogućnost: brtveni profili i četkaste brtve za donje rubove vrata kako bi prostorije bile tople i kako bi se spriječio izlazak topline u stubište.

Savezno ministarstvo također ima spreman još jedan savjet: mogućnosti brtvljenja već su dostupne u većini kućanstava: zatvaranje roleta tijekom hladnih noći bolje održava toplinu u domu i štedi energiju. A kako se stan prilikom provjetravanja ne bi previše rashladio, prozračite ga učinkovito. To uključuje: provjetravanje umjesto naginjanja prozora.

Nakon što je u stanu postignuta određena temperatura , možete se pobrinuti da bude ugodno u stanu. Ne morate se nužno oslanjati na električno ili plinsko grijanje, ali možete biti kreativni: zaostala toplina iz pećnice, na primjer, može malo doprinijeti toplom stanu.

Svijeće također mogu pomoći dovesti sobnu temperaturu na ugodnu razinu. Takozvane čajne pećnice mogu opet povećati učinak grijanja svijeće. No, ne preporučuje se ni previše svijeća koje povećavaju koncentraciju čađe u zraku. Potrošači bi stoga tu trebali biti oprezni.

I za kraj, savjet koji zapravo ne bi trebao biti: odjenite se toplo. Večer provedite na kauču s debelim džemperom i udobnom pokrivačem, a u stanu možete izdržati i ako je koji stupanj hladnije. Ne samo da topla odjeća pomaže u stvaranju dobre atmosfere, nego i tepisi igraju svoju ulogu, pišu mediji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini