TRADICIONALNA SUVREMENOST

Posjetili smo dom Dragane Sapanjoš: Čudesan Božić u domu novigradske umjetnice je KAO ULAZAK U NEKI DRUGI SVIJET

S obzirom na situaciju, ovogodišnji Draganin Božić nije predstavljen u javnosti, na izložbi, već samo u njenom domu. No da bi bar dašak blagdanske čarolije iz njenog kreativnog laboratorija podijelila sa svima, ona je svakog dana na svoj instagram profil #draganadragana stavljala jednu fotografiju ove veličanstvene božićne bajke u suvremenom ruhu

| Autor: Tea TIDIĆ


Svake se godine u domu novigradske umjetnice Dragane Sapanjoš uprizori čudesan Božić - prošlogodišnji je tako, pod nazivom "Anomalye nella Storia", sletio u Milano u izlog showrooma poznatog dizajnerskog branda Moroso, o čemu smo i pisali u Glasu Istre. Ove godine zavirili smo u ovaj mali univerzum, koji nastaje pod sjevero(zapadnom) zvijezdom u Novigradu.

- Krenula sam istraživati podrijetlo naših božićnih tradicija, kako kršćanskih tako i poganskih, koje se prožimaju u nekim segmentima i čine naše tradicionalne božićne simbole.

Prema poganskim običajima, ljudi su koristili jelke, koje su pune smole, te ih palili na zimski solsticij i time simbolično spaljivali sva zla i nevolje koji su ih zadesili u godini na odlasku. Kroz povijest se tradicija paljenja nadomjestila; isprva dekoriranjem božićnog drvca pravim svjećicama koje su se postavljale i palile na jelki kako bi simbolički predstavljale upravo čin paljenja jelke.

U novije su se doba svjećice zamijenile lampicama, koje, isto tako, zle duhove ne otjeraju zauvijek, no momentalno ih ipak potjeraju i začaraju nas svojim blještavilom i ljepotom. Ovo je čudan Božić, naročito nama s područja Istre, sjeverozapadne Istre. Mi smo pogranični ljudi, koji smo svoju božićnu tradiciju ispleli skupa s onom talijanskom, koja nam je ove godine nedodirljiva.

Podsjetilo me ovo vrijeme na vrijeme o kojem sam učila, a to je doba Velike depresije, prvog velikog ekonomskog kraha 1929. godine. Tada su se u domovima (najimućnijih) božićna drvca kitila slasticama i poslasticama; lješnjacima, čokoladicama, bombonima, suhim voćem, orasima, kolačima, neposvećenim hostijama i naravno crvenim jabukama… (koje su danas zamijenile crvene loptice) - od tuda sam krenula vući poveznicu s mojim radom, kaže nam Dragana.

Upravo na tragu tih slastica Dragana dotiče pâtisserie mignon i vuče dijagonalno razmjernu crtu sa svojim radovima iz ciklusa "The Devil in Miss Jones", izložbe divovskih "torti" koje su predstavljene u New Yorku, Bruxellesu, Krakowu, Rigi, Puli, Udinama… No ovoga puta to su mali nejestivi ukrasi nalik na najukusnije kolače i čokolatine koji u suvremenom kontekstu mogu ukrasiti božićno drvce u ovoj novoj velikoj depresiji, u znak dobre nade.

Cuore di panna  (Snimila Dragana Sapanjoš)

Kompleksnost i slojevitost koja obilježava Draganin kreativni opus evidentno su neizbježni, tako da je ulazak u njen dom ove godine zapravo ulazak u priču koja seže duboko u povijest, tradiciju i običaje - valja napomenuti da se neki od naših božićnih običaja vuku još iz doba prije Krista, a neke smo usvojili recentnije.

- Proučavala sam priču o tri kralja, analizirala darove i njihovo podrijetlo iz različitih perspektiva - kršćanskih i poganskih. Po starim nekršćanskim vjerovanjima, tri kralja - Melkior, Gašpar i Baltazar - predstavljaju po jedan tada poznat kontinent – Europu, Aziju i Afriku.

Postoji teorija po kojoj bi ta tri kralja (koji se nazivaju i sveti magi) predstavljali bazu današnje demokracije. Intriganti magi i njihovi pokloni su interesantna anegdota dotaknuta u mnogim vjerovanjima, filmovima, knjigama... U animiranoj seriji (anime) "Neon Genesis Evangelion" postoji superkompjuter koji određuje svjetsku sudbinu MAGIoritarnim sistemom, te sam u hommage ovom remekdjelu japanske animacije svoja rasvjetna tijela nazvala MAGI SISTEM.

Tri rasvjetna tijela posvećena su Magima - Melkioru, Baltazaru i Gašparu  (Snimila Dragana Sapanjoš)

Predstavila sam ih simbolički kroz tri rasvjetna tijela, jer je mudrace cijelim putem, po kršćanskom vjerovanju, vodila betlehemska zvijezda repatica. Analizirala sam ih i putem njihovih darova - tako je Europa sva zlatna, Afrika je prepuna mirisnih biljaka i dekoracija, a Azija crna i smolasta. Poveznica jesu pokloni koje su Magi nosili - a to su mirisi, zlato i tamjan, pojašnjava Dragana.

S obzirom na situaciju, ovogodišnji Draganin Božić nije predstavljen u javnosti, na izložbi, već samo u njenom domu. No da bi bar dašak blagdanske čarolije iz njenog kreativnog laboratorija podijelila sa svima, ona je svakog dana na svoj instagram profil #draganadragana stavljala jednu fotografiju ove veličanstvene božićne bajke u suvremenom ruhu.

Već sada ulazak u Draganin dom je kao ulazak u neki drugi svijet, no ona kaže da još jedan detalj nedostaje. Naime, Dragana već nekoliko godina mašta da kupi i stroj za snijeg. Hoće li se u Novigradu desiti snježni blagdani?

Variegato amarena e cioccolato (Snimila Dragana Sapanjoš)Prostor ispred kuće prava je čarobna šuma te je sastavni dio božićne bajke u samoj kući Dragane Sapanjoš (Snimila Ana Bolobicchio Anuschka)Rasvjetno tijelo inspirirano Baltazarom, mudracom koji simbolizira Afriku, i nosio je mirise(Snimila Ana Bolobicchio Anuschka)Europa ili Melkior, mudrac koji je kao dar nosio zlato  (Snimila Dragana Sapanjoš)Nejestivi kolačići napravljeni po uzoru na "patisserie mignon"  (Snimila Dragana Sapanjoš)Gašpar, koji je nosio tamjan, simbolizira Aziju  (Snimila Dragana Sapanjoš)Cremino gelato (Snimila Dragana Sapanjoš)Detalj rasvjetnog tijela inspiriranog Baltazarom  (Snimila Dragana Sapanjoš)Detalj kuhinje  (Snimila Dragana Sapanjoš)Glava tigra dominira lusterom inspiriranim Afrikom  (Snimila Dragana Sapanjoš)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of