NA DANAŠNJI DAN

VIDEO / Mercedes-Benz, najjači automobilski brend u povijesti, nastao 28. lipnja 1926.

| Autor: Autoportal.hr
(foto Auto portal)

(foto Auto portal)


Mercedes-Benz je ‘rođen’ kad i slavni proizvođač automobila Daimler-Benz AG, spajanjem tvrtki Daimler-Motoren-Gesellschaft i Benz & Cie. Prvi automobili novog brenda bili su Mercedes-Benz 24/100/140 PS i Mercedes-Benz 15/70/100 PS

Gottlieb Daimler i Carl Benz smatraju se izumiteljima automobila, no u stvarnom se životu nikada nisu upoznali. Ipak, četrdeset godina nakon što su 1886. posve neovisno konstruirali svoje pionirske automobile, tvrtke koje su osnovali ujedinile su se.

U praksi, do objedinjenja većine resursa došlo je već dvije godine ranije, kada je potpisan inicijalni dogovor o suradnji, neophodan kako bi se preživjele teške gospodarske godine u Weimarskoj Republici, iscrpljenoj hiperinflacijom.

Slavni proizvođač automobila Daimler-Benz AG nastao je 28. lipnja 1926., spajanjem tvrtki Daimler-Motoren-Gesellschaft i Benz & Cie. Kako je Daimler u tom trenutku već gotovo 26 godine za svoje automobile koristio naziv Mercedes, postignut je dogovor da će automobili od tog trenutka nositi oznaku Mercedes-Benz. Trokraka zvijezda brenda Mercedes u zajedničkom simbolu dobila je lovorov vijenac tvrtke Benz.

Prvi automobili novog brenda bili su već modeli Mercedes, tvrtke Daimler – Mercedes-Benz 24/100/140 PS i Mercedes-Benz 15/70/100 PS. Inicijalni dogovor kojeg su ugovorili Gottlieb Daimler i Carl Benz trajao je do 2000., a nakon njegovog isteka svjedočimo postupnom brisanju imena Benz.

Još dvije godine prije isteka, fuzijom s tvrtkom Chrysler, nestalo je iz naziva korporacije, koja od 2007. nosi današnji naziv Daimler AG. Na sportskom planu, uključujući i dominantnu kampanju u Formuli 1, koristi se drugi brend, Mercedes-AMG. Benz se drži samo kod cestovnih modela, gdje će zbog ugleda kovanice Mercedes-Benz vjerojatno ipak i preživjeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini