NA DANAŠNJI DAN

VIDEO/Konrad Adenauer, legendarni njemački kancelar i otac Autobahna, preminuo 19. travnja 1967.

| Autor: Dino Milić-Jakovlić/Autoportal
Konrad Adenauer

Konrad Adenauer


Konrad Adenauer, rođen 5. siječnja 1876. u Kölnu, jedan od velikana suvremene europske povijesti, umješnim je vođenjem tadašnju Zapadnu Njemačku, iz pokorene gubitnice II. svjetskog rata, pretvorio u globalnu industrijsku silu…

Koliko je Konrad Adenauer bio popularan, pokazuje da je jedini u povijesti najpopularnijeg političkog i news magazina na svijetu, američkog Time, triput bio na naslovnici. Dakako, ključni čimbenik njegovog uspjeha i strelovitog rasta njemačkog gospodarstva bila upravo automobilska industrija, čije uzdizanje iz pepela uvelike zasluga Adenauerove gospodarske politike.

No njegove veze s automobilskom industrijom i poviješću datiraju iz mnogo ranijeg doba, još dok je prije uspona nacista na vlast bio dugogodišnji gradonačelnik Kölna. Tada je upravo u okolici tog grada izgrađena prva njemačka autocesta, Autobahn, koja će poslužiti kao prototip Hitlerovom programu izgradnje Autobahn mreže.

Također, Adenauer je potkraj 1920-ih osigurao povoljne uvjete i potrebno zemljište za izgradnju Fordove tvornice te tako ispred nosa Hamburgu i Berlinu preoteo ovu veliku investiciju. I danas je središte europske tvrtke Ford u Kölnu.

Ipak, ono po čemu ljubitelji povijesti automobila ponajprije pamte Adenauera njegovo je službeno vozilo

Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz 300 serije W 186, kasnije i W 189. Taj prestižni automobil i danas je poznat kao Adenauer-Mercedes, a tijekom kancelarskih mandata, od 1949. do 1963. promijenio ih je šest. Foto: Mercedes-Benz

Nije to jedini slučaj povezivanja određenog automobila s nekim političkim moćnikom koji ga je koristio, pamtimo i Citroën DS, popularnu ‘Žabu’ prve serije kao ‘Degolku’, po generalu Charlesu de Gaulleu, pa kasniji Mercedes-Benz S-klase serije W140 kao Genscher, Titov Mercedes da i ne spominjemo.

No od svih navedenih, upravo je Adenauer globalno najrašireniji naziv, poznat ljubiteljima Trokrake zvijezde u čitavom svijetu. To je dodatna potvrda iznimno značajne uloge Konrada Adenauera u suvremenoj njemačkoj i europskoj povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini