VOZIO JE DODGE...

VIDEO / 8. prosinca 1982. preminuo Marty Robbins, slavni američki pjevač country glazbe i vozač utrka

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

Od kraja 1940-ih do prerane smrti 1982. gotovoje stalno bio na top listama country glazbe, stvorio nezaboravni hit 'El Paso', a kaoobožavatelj utrka ostvario 35 startova u NASCAR-u, najčešće vozeći Dodge...

Marty Robbins (1925. - 1982.), jedna od najvećih zvijezda u povijesti country glazbe, rođen je na današnji dan prije 94 godine u predgrađu Phoenixa, američkoj saveznoj državi Arizona. 

Sa 17 odlazi u mornaricu i provodi najveći dio rata stacioniran na Solomonskim otocima. U slobodno vrijeme naučio je svirati gitaru i počeo pisati pjesme, što mu je promijenilo život. 

Nakon demobilizacije počinje se profesionalno baviti glazbom i snagom iznimnog talenta brzo se probija do samog vrha. Od kraja 1940-ih do smrti gotovo je stalno bio prisutan na top listama country glazbe, a neke od pjesama prešle su i granice žanra. 

Najpoznatija, nezaboravni 'El Paso', razlog je što se danas u tom teksaškom gradu jedan park i rekreacijski centar zovu po Robbinsu. Umro je prerano, 8. prosinca 1982., od komplikacija nakon operacije na srcu, neophodne nakon već trećeg srčanog udara.

Još je nešto dobilo ime po Robbinsu, godinu nakon smrti: utrka serije NASCAR u Nashvilleu, prijestolnici country glazbe. Bio je obožavatelj utrka i sam je nastupao na njima, skupivši ukupno 35 startova u NASCAR utrkama između 1966. i 1982. 

Najčešće je vozio Dodge, no znao je nastupati u automobilima drugih marki. Pobijedio nije nikada, no zabilježio je nekoliko plasmana među prvih deset. Najlegendarniji mu je nastup bio na Talladegi 1972., kad je u utrci bio daleko brži nego na treningu. 

Na kraju utrke željeli su mu dati nagradu za najboljeg debitanta, no odbio ju je s obrazloženjem kako je maknuo propisane restriktore iz rasplinjača i vozio s ilegalnim automobilom. 

Zamolio je da ga diskvalificiraju, jer je samo želio jednom vidjeti kako izgleda boriti se za pobjedu s najboljima. Nitko mu, dakako, nije zamjerio i do kraja života bio je rado viđen sudionik utrka, obično jednom ili dvaput godišnje, kada bi mu obaveze dopustile.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini