prijeti im izumiranje

Znanstvenici: Javorima treba ozbiljna zaštita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svakoj petoj vrsti javora prijeti izumiranje u prirodi, prema prvoj procjeni rizika za drvo koje je ukras mnogih vrtova i u prirodi oduševljava jesenskim intenzivnim bojama lišća.

No u prirodnim staništima suočeni su s nizom prijetnji među kojima su neodrživa sječa, klimatske promjene, krčenje šuma i šumski požari.

Botaničari pozivaju na hitnu akciju kako bi se zaštitila rijetka drva javora i kažu kako se sjeme mora čuvati kao osiguranje protiv njihova izumiranja.

Procjena svih 158 vrsta javora dio je napora da se sustavno zabilježi stanje svih vrsta do kraja 2020. i provodi ga skupina Botanic Gardens Conservation International.

Voditelj skupine Dan Crowley kazao je za BBC: "Javori su jedno od najprepoznatljivijih drveća posebno na jesen kada imaju predivne žute, narančaste, crvene i ljubičaste boje listova".

On ističe da je, iako su uobičajeni u našim javnim prostorima u kojima ih se cijeni, nekoliko vrsta vrlo ugroženo u prirodi.

Znanstvenici kažu da je potrebna akcija kako bi se osiguralo da se provede zaštita u šumama javora, a sjeme rijetkih vrsta trebalo bi se prikupiti i sačuvati u botaničkim vrtovima, jer ono što vidimo u vrtovima i parkovima tek je mali dio vrsta koje postoje u prirodi.

U ovom trenutku 14 vrsta javora, među kojima i četiri koje su pred izumiranjem, ne postoji u arboretumima i botaničkim vrtovima.

Dan Crowley kaže da smo odgovorni zbog prijetnji s kojima su neke vrste suočene a među kojima su i urbani razvoj, poljoprivreda, sječa trupaca i s obzirom na to da imamo mogućnosti da očuvamo te vrste u prirodi trebamo to i učiniti.

Najviše vrsta javora ima Kina, čak 92.

Ugroženih vrsta javora ima i u drugim dijelovima Azije te u Amerikama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini