na svijetu ih je još samo deset

Kalifornijska pliskavica, jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu, 'izumrijet će za godinu dana'

| Autor: Hina

Populacija kalifornijske pliskavice od 2011. godine se smanjila za 98,6 posto, a danas ih je u svijetu manje od 10, upozoravaju znanstvenici. 

Ističu da jednoj od najugroženijih životinja na svijetu u idućih godinu dana prijeti istrebljenje ako se i dalje nastave koristiti ilegalne mreže za ribolov u koje se ova vrsta ribe zapetlja, piše Independent. 

Potrebno je poduzeti hitne mjere da bi se spasila rijetka vrsta kalifornijske pliskavice koja živi isključivo u gornjem dijelu Kalifornijskoga zaljeva u Meksiku, upozoravaju istraživači sa Sveučilišta St Andrews. Dodaju da se ova vrsta najmanje pliskavice na svijetu ne može uzgojiti u zatočeništvu.

Broj preostalih kalifornijskih pliskavica, koje još nazivaju morskim pandama ili morskim 'senoritama' procjenjuje se na manje od deset primjeraka, s obzirom na to da ih je 2016. godine bilo tek 30, a 2018. ih je evidentirano manje od 19.

Svjetski fond za prirodu (WWF) meksičku je vladu još prije par godina pozvao da odmah i trajno zabrani sav ribolov unutar staništa kalifornijskih pliskavica te da zajamči i provođenje te zabrane.

Smanjenje broja ovih sisavaca posljedica je korištenja ilegalnih mreža za ribolov. Problem je u tomu što kalifornijska pliskavica dijeli stanište s ribom totoabom čija je peraja popularna poslastica u Kini.

Ribari ilegalno hvataju totoabu koristeći 'gillnet mrežu', a kako su kalifornijska pliskavica i totoaba otprilike iste veličine i pliskavice često završavaju kao ulov.

Unatoč tomu što su meksičke vlasti prije dvije godine zabranile upotrebu 'gillnet mreže' ilegalni ribolov i dalje traje.

Otkako je zabrana uvedena 2017. godine, pronađeno je 10 uginulih kalifornijskih pliskavica, a njihovo ugibanje pripisuje se ribarima u čije se mreže zapetljaju i potom uginu, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Royal Society Open Science.

Zakon krivolovce ne sprečava u tomu da nastave s ribarenjem u tome području. 

Profesor Len Thomas iz Centra za istraživanje ekološkog modeliranja sa Sveučilišta St. Andrews sudjelovao je u međunarodnome stručnom skupu ekoloških statističara na kojemu su raspravljali o ovom problemu.

"Neprekidno korištenje ilegalnih mreža unatoč zabrani i dalje rezultira izumiranjem kalifornijske pliskavice. Treba poduzeti hitne mjere da bi se ova rijetka i ugrožena vrsta spasila dok ne bude prekasno", kazao je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum