ZAGREB

Zatopljavanje prijeti stotinama ribljih vrsta o kojima svijet ovisi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sa zatopljavanjem oceana i rijeka povećanje temperature voda do kraja stoljeća moglo bi predstavljati veliku prijetnju ribljim vrstama o kojima ovisi čovječanstvo.

Taj zabrinjavajući zaključak objavljen je u radu u časopisu Science, prenosi CNN.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili buljookog lososa, te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrve.

  Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 posto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. imati teškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima, navode znanstvenici.

  Kad bi se vlade obvezale da zadrže globalno zatopljavanje do 1,5 stupnja Celzija broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji, utvrdili su znanstvenici - samo deset posto.

  "Više od polovice vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujuć je podatak pa stvarno ističemo da je važno poduzeti akcije i ispuniti političke obveze prema smanjivanju klimatskih promjena i zaštiti morskih staništa", kaže dr. Flemming Dahlke morski biolog s njemačkog  instituta Alfred Wegener i jedan od autora studije.

  Studiju je proveo tim znanstvenika u Njemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 vrsta koje obitavaju u morima i rijekama u klimatskim zonama širom svijeta.

  Ranije studije osjetljivosti riba na promjene temperatura koncentrirale su se na odrasle riblje jedinke.

  Sad su znanstvenici proučili kako porast temperatura djeluje na najosjetljivija razdoblja života ribe - ona koja su presudna za razmnožavanje i opstanak vrste.

  U gotovo svim slučajevima riblji embriji i ribe koje se spremaju proizvoditi jajašca i spermije osjetljivije su na temperaturne promjene od odraslih riba i riblje mlađi."Postoji razlika u toleranciji na promjene temperature od gotovo 20 stupnjeva Celzija između ribljih embrija i odraslih riba", kaže Dahlke.

  S obzirom na brzinu kojom se zagrijava planet mnoge ribe neće se moći prilagoditi na promjene temperature, upozoravaju znanstvenici.

  Danas oko tri milijarde ljudi ovisi o ribama kao izvoru hrane.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter  Vremenska prognoza

  Podaci preuzeti sa: www.yr.no


  Web kamere

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum

  Pula

  Pula: Amphitheater
  Pula: Amphitheater