468 milijuna prijeđenih kilometara

VIDEO / POVIJESNI TRENUTAK: NASA-in rover Perseverance večeras je nakon sedam mjeseci putovanja USPJEŠNO SLETIO NA MARS. OVO JE PRVA FOTOGRAFIJA KOJU JE POSLAO S CRVENOG PLANETA

| Autor: Glas Istre
(Foto: YouTube screenshot)

(Foto: YouTube screenshot)


NASA-in rover Perseverance večeras je nakon sedam mjeseci putovanja i 468 milijuna prijeđenih kilometara uspješno sletio na Mars.

To je najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija misija na Mars koja bi mogla ponuditi konačne odgovore na pitanje je li na Marsu ikada bilo života, prenosi Index.hr.

Prijenos uživo iz NASA-ine kontrole misije počelo je u 20.15, a slijetanje se dogodilo oko 22 sata.

Nedugo nakon slijetanja rover bi trebao poslati svoje prve fotografije s površine Marsa, ali one će biti niske kvalitete.

NASA će kasnije objaviti i video snimku slijetanja.

Budući da signalu, koji putuje brzinom svjetlosti, treba 11 minuta u 22 sekundi u jednom smjeru između Marsa i Zemlje, rover veličine SUV-a već će doseći površinu Marsa, netaknut ili ne, dok kontrola misije primi signal ulaska u atmosferu.

Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svijet, doputovalo je na krater Jezero.

Što teren kratera Jezero čini toliko privlačnim za znanstvenike, a opet toliko nepoželjnim za slijetanje?

"Prepun je stvari koje bi znanstvenici voljeli vidjeti, ali stvari na koje ne želim sletjeti", rekao je Al Chen, šef JPL-ova tima za spuštanje i slijetanje novinarima u srijedu. 

Spuštanje Perseverancea na lokaciju u jednom komadu nakon prijeđenih 293 milijuna milja, bila je vrlo riskantna misija.

Višedijelna svemirska letjelica koja ulazi u atmosferu Marsa brzinom od 12.000 milja na sat, morala je savršeno izvesti kompleksnu seriju manevara i usporiti pri spuštanju kako bi izbjegla površinske opasnosti i lagano postavila rover na svojih šest kotača. 

Proces je uključivao rizično otvaranje padobrana pri nadzvučnoj brzini i "Sky Crane", dron na raketni pogon koji se trebao odvojiti od svemirske letjelice, odletjeti do mjesta za slijetanje i sigurno spustiti rover na tlo prije nego se i sam sruši na površinu Marsa na sigurnoj udaljenosti od Perseverancea.

Čitav proces odvio se u zapanjujućem intervalu koji inženjeri NASA-e u šali nazivaju "sedam minuta terora". 

Budući da je radio valovima potrebno 11 minuta u jednom smjeru između Marsa i Zemlje, kad je rover veličine SUV-a dosegao površinu Marsa, upravo 11 minuta je trebalo dok kontrola misije primi signal ulaska u atmosferu. 

Znanstvenici NASA-e opisuju slanje rovera Perseverancea svojom najambicioznijom od gotovo 20 američkih misija. Veći je i opremljeniji od svoja četiri prethodnika. Najnovija mobilna robotska sonda nastavit će raditi na prijašnjim otkrićima prema kojima je četvrti planet od Sunca nekoć bio topliji, vlažniji i na njemu je postojao život.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vrijedne 2,7 milijardi dolara, jest potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti pronaći znakove života u uzorcima drevnih sedimenata koje će Perseverance izvlačiti iz marsovskih stijena i poslati na analizu na Zemlju - što bi trebali biti prvi takvi uzorci koje su ljudi prikupili s drugog planeta.

Planirane su dvije misije u budućnosti - preuzimanje uzoraka stijena i tla i povratak istih u NASA-u u idućem desetljeću.

Perseverance ima društvo na Crvenom Planetu. Njegov prethodnik, rover Curiosity, koji je sletio 2012. ostaje u funkciji NASA-e kao i stacionarni slijetač InSight koji je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi istražio duboku unutrašnjost tog planeta. 

Sjedinjene Države nisu jedine fascinirane Marsom. Prošli tjedan u Marsovu orbitu ušle su sonde koje su zasebno lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. 

NASA ima još tri satelita u Marsovoj orbiti, zajedno s dva Europske svemirske agencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater