STOCKHOLM

Trojici Nobel za fiziku jer su pomogli razumijevaju klimatskih promjena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Amerikanac japanskog podrijetla Syukuro Manabe, Nijemac Klaus Hasselmann i Talijan Giorgio Parisi dobitnoici su Nobleove nagradu 2021. za fiziku jer su svojim radovima pomogli razumijevanju kompleksnih fizikalnih sustava poput klimatskih promjena na Zemlji, objavio je u utorak žiri.

Priznanje za njihov znanstveni rad dolazi u trenutku kada zvona u svijetu snažno zovu na uzbunu zbog klimatskih promjena i u jeku priprema za samit o klimi COP26 u škotskome gradu Glasgowu krajem listopada koji bi trebao donositelje odluka potaknuti da učine više za spas planeta. 

Stručnjaci za meteorologiju Syukuro Manabe, rođen u Japan prije 90 godina, a danas stanovnik Sjedinjenih Država i Nijemac Klaus Hasselmann (89), dijele polovinu nagrade jer su "izradili fizikalni model klime na Zemlji i kvantificirali varijabilnost te predvidjeli na pouzdan način globalno zatopljenje", objasnio je svoju odluku Nobelov odbor.

Švedski odbor odaje priznanje Manabeu koji je 60-ih godina udario temelje djelovanju plinova s učinkom staklenika čime je pokazao da razine CO2 u atmosferi odgovaraju rastu temperature na Zemlji. 

Hasselman, koji živi u Hamburgu, nagrađen je jer je uspostavio pouzdane klimatske modele unatoč velikim meteorološkim varijacijama.

Talijan Parisi nagrađen je odvojeno kao znanstvenik koji je "otkrio interakciju poremećaja i oscilacija fizikalnih sustava". Otkrio je "skrivena pravila" iza prividno slučajnih kretanja i kovitlanja plinova ili tekućina".

Ti su radovi "među najvećim doprinosima" teoriji kompleksnih sustava, navodi žiri. 

"Ovogodišnja nagrada odaje priznanje novim metodama koje omogućuju da ih se opiše i predvidi njihovo dugoročno ponašanje", ističe Švedska kraljevska akademija znanosti.

Manabe je danas na Sveučilištu Princeton u SAD-u, Hasselmann radi na Institutu Max Planck za meteorologiju u Hamburgu, a Parisi na Sveučilištu Sapienza u Rimu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini