STOCKHOLM

Nobelovu nagrada 2021. za fiziku dijele Syukuro Manabe, Hasselmann i Parisi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstvenici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku 2021. za njihov "revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih  sustava", objavila je u utorak Kraljevska Švedska Akademija znanosti.

"Kompleksne sustave karakteriziraju slučajnost i poremećaj i teško ih je razumjeti", objavila je Švedska Akademija u izjavi. 

"Ovogodišnja Nobelova nagrada priznaje nove metode kojima su opisane i kojima se predviđa njihovo dugoročno ponašanje", navodi se u obrazloženju.

Manabe (90), američki je državljanin, Parizi je Talijan, a Hasselmann Nijemac.

Nagrada za fiziku drugo je ovogodišnje priznanje objavljeno u utorak u tjednu Nobela koji je počeo u ponedjeljak dodjelom nagrade za medicinu/fiziologiju dvojici  Amerikanaca,  Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihovo otrkiće receptora na koži kojim živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir.

Ni ove godine zbog covida-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.

Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruga, što je nešto manje od milijun eura.

U srijedu će se objaviti ime dobitnika nagrade za kemiju, u četvrtak za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu. 

Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater