LOS ANGELES

Raznolikost napreduje u američkim tv-serijama, no ne za latinoamerikance

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Etnička i kulturna raznolikost televizijskih serija imala je sve veću publiku tijekom pandemije u Sjedinjenim Državama, ali latinskoamerički izvođači snažno zaostaju, a transrodnih osoba gotovo da nema, navodi se u godišnjoj studiji.

Hollywood Diversity Report (Izvješće o raznolikosti u Hollywoodu) koje je izradilo Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA) pratilo je korelaciju između gledanosti u prošloj godini i raznolikosti glumaca i scenarista, s naglaskom na kućanstva koja su i sama pripadnici manjinskih zajednica.

Gledanost u bijelim kućanstvima najveća je kad je riječ o "relativno raznolikim serijama" (31 do 40 posto pripadnika manjina).

U crnačkim kućanstvima najveća je gledanost kada polovicu glumaca čine manjine.

"Činjenica da su dobru gledanost postigle serije čiji su autori iz manjinskih zajednica pokazuje da gledatelji žele autentičnu zastupljenost", kaže Darnell Hunt, znanstvenik s UCLA-e i jedan od autora studije.

Izvođači koji nisu bijelci skromno su napredovali "u gotovo svim sektorima" u televizijskoj industriji, no latinskoamerička zajednica podzastupljena je i tu nije bilo pomaka na bolje, stoji u studiji.

Latinoamerikanci nose samo 3,9 posto glavnih uloga u proizvodima američke kablovske televizije što je malo s obzirom na to da čine 18,5 posto populacije Sjedinjenih Država koja se identificira kao "latino".

Ista studija koju je proveo UCLA jedva da je pronašla transrodne izvođače u Hollywoodu. 

"Transrodnih glumaca i nebinarnih osoba gotovo da nema na bilo kojoj platformi", stoji u studiji.

Aktivisti koji su osudili stajališta stand-up komičara Davea Chappellea izrečenima u njegovim nastupima na račun transrodnih osoba, zatražili su Netflix da više ulaže u razvoj programa koje kreiraju transrodne osobe te da na upravljačke pozicije više zapošljavaju izvođače pripadnike LGBTQ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of