LONDON

Pravi uzrok bolova u vratu vjerojatno ima vrlo malo veze s lošim držanjem

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Patite li od bolova u vratnom dijelu kralježnice, niste jedini. Oni su jedan su od vodećih uzroka invalidnosti u svim zemljama svijeta, a u posljednjih 25 godina uočen je njihov značajan porast među svim dobnim skupinama. 

I dok se većina epizoda bolova u vratnoj kralježnici najčešće poboljša u roku od nekoliko mjeseci, polovina do tri četvrtine osoba koje od njih pate u budućnosti će doživjeti više ponovljenih epizoda. 

Često se kaže da postoje "dobar i loš položaj" tijela te da određeni položaji pogoršava bolove u vratnoj kralježnici, no takvo vjerovanje nije potkrijepljeno znanstvenim dokazima, kaže Christian Worsfold, gostujući predavač fizioterapije na Sveučilištu Hertfordshire.  

Istraživanja ukazuju na to da je pojava bolova u vratnoj kralježnici češće posljedica lošeg sna, nedovoljne tjelesne aktivnosti te izloženosti povećanom stresu.

Dakle, unatoč nastojanjima stručnjaka da utječu na to da se držite ispravno i uspravno uz pomoć raznih "ergonomskih" stolaca, stolova, tipkovnica i ostalih naprava, takozvani "životni čimbenici" (dovoljno sna, redovita tjelovježba i što manje izloženosti stresu) učinkovitiji su u ublažavanju i sprečavanju pojave bolova u vratu.

Mit o dobrom držanju

Nedavno istraživanje provedeno na primjeru više od 1000 tinejdžera nije pokazalo statistički značajnu povezanost između ispravnog držanja i bolova u vratnom dijelu kralježnice, unatoč postojanju nekih podskupina, primjerice onih koji su sjedili pogrbljeni ili onih drugih koji su sjedili uspravno. 

Ljudi, naime, sjede u položajima koji se razlikuju od osobe do osobe, no čini se da to nema nikakve veze s bolovima u vratnoj kralježnici. Studija je pokazala da "držanje" adolescenata ima više veze s njihovim raspoloženjem.

Istraživanje upućuje na to da i promjena načina sjedenja dok radite, takozvane "ergonomske intervencije" malo utječu na to hoće li se kod nekoga pojaviti bolovi u predijelu vrata.

U više raznih istraživanja stručnjaci su pratili skupine ljudi koji ne osjećaju bolove u vratu i grupe koje ih osjećaju tek povremeno. Kod nekih sudionika studije razvili su se bolovi u vratu koje su znanstvenici pozorno proučili. 

Otkrili su da osobe koje su se žalile na bolove u vratnoj kralježnici rade na zahtjevnim i napornim poslovima te da spavaju malo i nekvalitetno. Također su bili manje fizički aktivni te su bili skloniji depresiji i sniženom raspoloženju. Njihov je organizam bio pod većim stresom zbog čega su u vratnim mišićima osjećali neprestanu napetost.

Znanstvenici su ustanovili da su čak i među djecom od devet godina simptomi poput umora i poteškoća sa spavanjem praćenim glavoboljama, bolovima u trbuhu i sniženim raspoloženjem predstavljali faktore rizika za pojavu bolova u vratnoj kralježnici. Djeca su praćena u četverogodišnjem razdoblju, piše ScienceAlert.

Kvalitetan san, vježbanje i opuštanje

Snažni vratni mišići, svakodnevna, makar i kratka vježba, čak i svakodnevno hodanje, dokazano štite od pojave bolova u vratu.

Sve navedeno, uz kvalitetan san, fizičku aktivnost i manju izloženost stresu moglo bi odagnati vaše probleme i spriječiti bol u vratnoj kralježnici. 

Za stolom sjedite onako kako vam najbolje odgovara, ne zadržavajte se dulje vrijeme u istome položaju, promijenite ga, jer je to jedna od ključnih stvari da biste izbjegli grčeve u vratnom dijelu. 

Ako ipak osjetite bolove, pokušajte otići na spavanje ranije, nastojte se opustiti, primjerice, prošetati nakon ručka.

I posljednje, ali ne manje važno, prestanite se opterećivati načinom na koji sjedite ili hodate jer znanost, čini se, nema čvrstih dokaza za fenomen nazvan "loše držanje", kaže Christian Worsfold.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini