LONDON

Osobe s naočalama imaju manji rizik od covida-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ljudi koji redovito nose naočale imaju umjereno manji rizik od zaraze covidom-19, dok kontaktne leće nemaju dodatnu zaštitu, prema velikoj studiji koja naglašava važnost oka kao puta za infekciju koronavirusom.

Više od 19.000 ispitanika u studiji Virus Watch u Engleskoj i Walesu odgovorilo je na upitnik o korištenju naočala i kontaktnih leća.

Počevši od lipnja 2020., ispitanici su tjedno izvješćivali o svom statusu covida-19, a njih više od 11.000 dalo je mjesečno uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi koronavirusom ili ne.

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, znanstvenici su otkrili 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočale za opću upotrebu u usporedbi s onima koji nikada nisu nosili naočale.

Zaštitni učinak je smanjen kod onih koji su rekli da njihove naočale ometaju nošenje maski, a nije uočen zaštitni učinak za osobe koje nose kontaktne leće, prema izvješću objavljenom u ponedjeljak na medRxiv-u prije znanstvene recenzije.

"Zaštitne naočale treba uzeti u obzir kao dio širih strategija za sprječavanje prijenosa infekcije u zajednici i može biti dragocjeno razmotriti u slučaju budućih pandemija i u zanimanjima s visokom izloženošću, uključujući zdravstvenu skrb", rekli su znanstvenici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of