LONDON 7. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Velika britanska studija o kombiniranju cjepiva protiv covida-19 pokazala je bolji imunosni odgovor u pacijenata koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha

Kombiniranjem Pfizerova, AstraZ. i Modernina cjepiva do boljeg imunosnog odgovora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika britanska studija o kombiniranju cjepiva protiv covida-19 pokazala je bolji imunosni odgovor u pacijenata koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a devet tjedana kasnije dozu cjepiva Moderne.

"Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunosna reakcija na kombinaciju cjepiva doista dobra..., zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza cjepiva Oxford-AstraZenece", rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

"Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni cjepiva daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane kombinirati cjepiva različitih farmaceutskih tvrtki u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha". 

"Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom u kojima se stanovnici još uvijek cijepe prvim dvjema dozama", rekao je Snape.

"Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju cjepiva istog proizvođača kada dobivate drugu dozu... i da je u redu primiti različite vrste cjepiva, osobito ako to ubrzava program cijepljenja", kazao je. 

Primite li nakon AstraZenecina cjepiva dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u usporedbi s cijepljenjem dvjema dozama AstraZenece, pojasnili su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford.

Studijom provedenom na 1070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se cijepljenje Pfizer-BioNTechovim cjepivom, nakon koje je uslijedilo cijepljenje Moderninim pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Cijepljenje Pfizer-BioNTechovim pa Novavaxovim cjepivom potaknulo je proizvodnju većeg broja antitijela u usporedbi s cijepljenjem dvjema dozama cjepivom AstraZenece, tvrde znanstvenici. 

Rezultati studije Sveučilišta u Oxfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.

Mnoge su zemlje pribjegavale kombiniranju različitih cjepiva i prije nego što su objavljeni pouzdani podaci o tomu, jer su se siromašne države suočile s rastućim brojem zaraženih, s malim zalihama cjepiva i sporim procesom cijepljenja zbog sigurnosnih razloga.

Dugotrajnost zaštite koju nude cjepiva je pod nadzorom, a zbog porasta broja slučajeva zaraze razmišlja se i o dopunskim dozama. Nove varijante koronavirusa, među kojima su delta i omikron, povećale su pritisak za time da se kampanja cijepljenja ubrza. 

Rezultati istraživanja u sklopu kojih se kombiniraju različite tehnologije cjepiva, Pfizerove i Modernine na bazi glasničke RNK, vektorskog cjepiva AstraZenece i Novavaxova cjepiva na bazi inaktiviranog virusa, mogli bi pridonijeti novim pristupima imunizaciji protiv drugih bolesti, rekao je Snape.

Studija je pokazala i da je prva doza AstraZenecina cjepiva nakon koje je osoba cijepljena bilo kojim drugim cjepivom izazvala vrlo snažan odgovor organizma u skladu s rezultatima istraživanja iz lipnja. 

Svrha studije je bila ukazati na to da kombiniranje, odnosno miješanje raznih cjepiva nije bitno lošije od standardnog rasporeda cijepljenja.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini