KRENIZDRAVO.HR

ZELJE I KELJ - obična, skromna hrana za snažan imunitet

Istraživanja pokazuju da je kelj jedna od najboljih namirnica na svijetu, s malo kalorija i prepun vitamina, minerala, protuupalnih spojeva, antioksidativnih fitohranjivih sastojaka

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pexels)

(Pexels)


Pojavile su se izvanredne studije o povrću iz ugledne i nadaleko poznate porodice krucifera tj. krstaša. Svi više-manje poznajemo njene dične pripadnike. U tu poznatu obitelj spadaju brokula, cvjetača i kelj.

Najprije recimo nešto o studiji o imunostimulirajućem djelovanju sirovog i kuhanog kelja. Ovdje se radi o kelju koji je poznatiji pod svojim latinskim nazivom kao Brassica oleracea. Znanstvenici su odlučili uzeti uzorke krvi ispitanika i nakapati par kapi ekstrakta kelja da provjere povećava li sposobnost krvi da stvara antitijela. Mjerili su količinu našeg antitijela tipa IgM (imunoglobulin M). U kontrolnoj skupini koja uopće nije konzumirala kelj razina IgM je bila jedva 5 nanograma po mililitru.

Druga skupina ispitanika (koja je jela tek cca. 200 grama kelja godišnje!!) dobiveno je 25 nanograma po mililitru. Čak 5x više IgM antitijela! Ovi podaci pružaju potvrdu još jedne korisne funkcije kelja. Kelj je zapravo imunostimulator.

Bijaše to priča o sirovom kelju. A što je s kuhanim? Ima li on ikakvog utjecaja na naš imunitet? Npr. što i kako djeluje kuhani kelj i to ne neki malo kuhani nego bar pola sata kuhani kelj? Je li kuhanje ukinulo njegov imunostimulirajući učinak?

Na svu sreću proteini kelja su dovoljno čvrsti da se kuhanjem ne raspadnu u toksične produkte nego je porast imunoglobulina M bilo zapaženo čak i kod tog kuhanog kelja. Možda čak i malo bolje djelovanje kuhanog kelja.

Što je sa zeljem? Da li bi bilo bolje uzeti crveno zelje i fermentirati ga u kiselo zelje? Crveno ili ljubičasto zelje je povrće krcato antioksidansima, a još k tome i jeftino i čini se da ga možete sačuvati zauvijek u hladnjaku. No, kad ga fermentirate, ne samo da dodate previše soli, već ćete na kraju izbrisati dio protuoksidativne snage koju posjeduje ta moćna namirnica. Naime, antioksidativnih sposobnosti krvotoka u satima nakon jela svježeg crvenog zelja – smanjuje se za gotovo 30% ako ste pojeli istu količinu u fermentiranom obliku.

Da li to onda znači da bi se zelje moralo jesti sirovo? Ne. Neke tehnike kuhanja mogu poboljšati antioksidacijsko djelovanje u kelju i crvenom zelju. Učinci procesa kuhanja mogu biti pozitivni, jer kuhanje omekšava biljno tkivo, pomažući vašem tijelu da izvuče aktivne spojeve.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of