SAD JE SEZONA

ZDRAVI NAPITAK - sok od bazge bez šećera

| Autor: Jasna ORLIĆ

Za pripremu klasičnog soka od bazge upotrebljava se enormna količina šećera, pa to u konačnici ispadne aromatizirana ušećerena voda. Neupotrebljiva je za sve one koji ne žele unositi taj otrov u tijelo. Zbog toga evo recepta za pripremu soka od bazge bez šećera

Opojan je miris bazge kad procvjeta u svibnju. Priziva te da ubereš njene bijele cvjetove. Klasičan sok od bazge omiljen je mnogima, ali za pripremu se upotrebljava enormna količina šećera, pa to u konačnici ispadne aromatizirana ušećerena voda. Neupotrebljiva je za sve one koji ne žele unositi taj otrov u tijelo, a dijabetičarima strogo zabranjena.

Zbog toga sam potražila recept za pripremu soka od bazge bez šećera. Čini mi se dobar recept onaj s portala "Mmmaida". Prema njihovim uputama sok se priprema sa stevijom i eritritom. Ostalo je slično. Sadrži nizak udio ugljikohidrata. Mogu ga piti i dijabetičari. Razrjeđuje se u omjeru prst soka i tri decilitra vode.

Po litri vode dodaje se 10 cvjetova bazge. Primjerice, za tri litre vode stavite 30 cvjetova. To je neki minimum, a ako dodate više, ne škodi; aroma bude još izraženija. Također nemojte očekivati da dobijete gustu sirup konzistenciju. S obzirom na to da je sok bez šećera, treba biti vodenasti.

Za 10 komada cvjetova bazge potreban je jedan eko limun s korom, jedna litra vode, jedna žlica eritrita, pola žličice zelenog stevija praha, jedna žličica limunske kiseline.

Bazga se bere na mjestu izvan prometnica, i to za vrijeme sunčanog dana pa je i aroma soka bolja. Berite ih u košaru ili u papirnatu vrećicu, ne samo zato jer je ekološki prihvatljivije, nego i zato da se cvjetovi ne bi "skuhali" u plastičnoj vrećici. Onda baš i nemaju primamljiv miris.

Pažljivo očistite cvjetove od eventualnih bubica ili nametnika. U loncu zagrijte vodu, dodajte steviju, eritrit i limunsku kiselinu. Pustite da zavrije, a onda isključite da se malo ohladi. Limunu gulilicom za krumpir ogulite koricu i stavite na dno staklenke. Preostali dio limuna narežite na kolutiće, a potom ih stavite u istu staklenku s korama. Dodajte u staklenku i cvjetove bazge. Sve zajedno prelijte prokuhanom vodom sa stevijom, eritritom i limunskom kiselinom. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.

Idući dan sterilizirajte staklenke u pećnici na 100 stupnjeva. Kroz kroz gazu ili najfinije cjedilo procijedite sadržaj staklenke u lonac. Opet lonac s procijeđenim sokom zagrijte samo da provrije. Malo ohladite i usipajte u sterilizirane staklenke.

Budući da ovaj sok nema običnog šećera koji se koristi i kao konzervans, prokuhavanje je potrebno zbog pasterizacije. Iz istih razloga preporučuje se sok čuvati u frižideru i potrošiti do kraja ljeta. Ljeti nema boljeg osvježenja od malo mineralne s domaćim sokom od bazge, limetom i kockicama leda.


Podijeli: Facebook Twiter